Sreda,
6. 5. 2015,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Andreja Katič SD

Sreda, 6. 5. 2015, 17.12

8 let

Gorazd Rednak ne bo več šef vojaških obveščevalcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kandidatka za obrambno ministrico Andreja Katič (SD) je napovedala, da bo po imenovanju za ministrico sprejela odstop generalnega direktorja obveščevalno-varnostne službe ministrstva Gorazda Rednaka.

To je dejala na zaslišanju na parlamentarnem odboru za obrambo v odgovoru na vprašanji dveh opozicijskih poslancev, Mateja Tonina (NSi) in Petra Vilfana (Zavezništvo AB). Poslanca je zanimalo, kakšen odnos ima do dela nekdanjega ministra, zdaj poslanca SD Janka Vebra, ki ga je parlament na predlog predsednika vlade Mira Cerarja z več kot dvotretjinsko večino razrešil s položaja zaradi afere OVS. Oba poslanca je tudi zanimalo, ali bo Katičeva odstavila direktorja OVS Rednaka.

Katičeva: Ni mogoče z gotovostjo trditi, da je Veber ravnal nezakonito Katičeva je dejala, da je na podlagi razpoložljivih dokumentov presodila, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je Veber z naročilom vojaškim obveščevalcem, naj analizirajo privatizacijo Telekoma Slovenije, ravnal nezakonito. Opozorila je tudi na različna mnenja pravnikov o tem, ali je s tem vojaška sfera posegla v civilno.

"Janka Vebra dobro poznam in verjamem, da je delal v dobrobit državljank in državljanov Republike Slovenije," je dejala Katičeva, ki je kot poslanka sodelovala na seji, na kateri so razrešili Vebra. Po drugi strani pa obveščevalno-varnostna služba (OVS) ni opravila svojega dela, pravi kandidatka za obrambno ministrico.

"Ker tega ni dovolj jasno pojasnil, bom sprejela odstop direktorja OVS" "To, kar je pravnikom manjkalo pri obrazložitvi, bi moral jasno in nedvoumno pojasniti OVS. Ker tega ni dovolj jasno pojasnil, bom sprejela odstop direktorja OVS," je napovedala.

Katičeva je še zanikala, da bi Rednaka zamenjal njegov namestnik Damijan Kos. Dejala je, da Kosa ne vidi kot novega direktorja.

Kot je znano, se je koalicija zaradi afere OVS znašla v največji krizi do tedaj. Afera je izbruhnila 18. marca po nenapovedanem nadzoru parlamentarnih nadzornikov na čelu s Toninom, ki so OVS obiskali nekaj dni pred tem in iz enega od zapisnikov kolegija generalnega direktorja OVS ugotovili, da je Veber obveščevalcem naročil analizo privatizacije Telekoma Slovenije.

Veber, sicer oster nasprotnik privatizacije Telekoma Slovenije, je do parlamentarnega epiloga afere 9. aprila vztrajal, da je ravnal zakonito in v interesu države, trdno za njim pa je stala tudi najmanjša koalicijska stranka. Po odstavitvi Vebra je predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan umiril žogico in napovedal, da bodo Socialni demokrati ostali v vladi.