Petek,
16. 1. 2009,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 16. 1. 2009, 11.03

8 let

Golobič pripravljen na sodelovanje s ŠOS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je zagotovil pripravljenost za temeljito sodelovanje pri pripravi zakona o visokem šolstvu in uredbe o financiranju visokega šolstva.

Po mnenju ministra Golobiča, ki se je sestal z delegacijo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), oba dokumenta terjata rešitev v čim krajšem času, zlasti pa je izpostavil potrebo po novem visokošolskem zakonu, tudi zaradi vzpostavitve neodvisne agencije za kakovost. Napovedal je, da bodo v kratkem oblikovali delovno skupino za pripravo obeh dokumentov, v katero bodo povabili "niz akterjev", tudi ŠOS.

ŠOS je ena pomembnih ustanov Golobič je sicer ocenil, da je ŠOS ena "pomembnih ustanov", ki se "sistematično in poglobljeno" ukvarja tudi s sistemskimi vprašanji na tem področju.

Golobič z rektorji o razlogih za obstrukcijo sveta za visoko šolstvo Golobič se je sestal tudi z rektorico in rektorji slovenskih univerz. Ti so med drugim predstavili razloge za neudeležbo na sejah sveta za visoko šolstvo. Po njihovem mnenju so se nepravilnosti na svetu vrstile že več mesecev, so sporočili z ministrstva.

Rektorji si prizadevajo za spremembo zakona o visokem šolstvu Rektorji so sicer poudarili nujnost čimprejšnjega oblikovanja agencije za kakovost v visokem šolstvu ter izrazili podporo nameri ministrstva po spremembi zakona o visokem šolstvu, so zapisali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT).

Priprava zakona o univerzi bo terjala veliko časa Govorili so tudi o zakonu o univerzi, katerega osnutek pripravljajo same univerze. Golobič se je strinjal, da o zakonu temeljito razpravlja visokošolska sfera vključno z vsemi visokošolskimi partnerji. Rektorji so se strinjali, da si je za pripravo omenjenega zakona potrebno vzeti dovolj časa za premislek in za razpravo. Tudi sami ne pričakujejo, da bi bil zakon sprejet že v letošnjem letu. Kot je znano, je minister Golobič prejšnji teden navedel, da sprejem zakona o univerzi ni med prioritetami MVZT za leto 2009.

4. februarja bo nacionalni posvet o visokem šolstvu Minister in rektorji so se strinjali tudi o nujnostjo neodvisne evalvacije uvedbe bolonjskega procesa v Sloveniji, rektorji pa so pozdravili organizacijo nacionalnega posveta o visokem šolstvu, ki ga MVZT pripravlja za 4. februar.