Petek,
11. 4. 2008,
16.35

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 16.35

8 let, 6 mesecev

Fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min obeležila 10. obletnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min - ITF je s slavnostno sejo svetovalnega odbora obeležila 10. obletnico svojega delovanja.

Zbrane je med drugim nagovoril predsednik republike Danilo Türk, ki je izrazil zadovoljstvo, da je bil na področju razminiranja v minulem desetletju dosežen velik napredek. Razminiranje kot prioriteta Kot je dejal Türk, je imel sam priložnost spremljati začetek in razvoj ITF. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, kako uspešno se je Slovenija vključila v prizadevanja za razminiranje. V tem času so bili namreč problemi razminiranja sprejeti na globalni ravni, v Združenih narodih. Pomembna naloga razminiranja pa je postala "prioriteta, ki jo danes delimo vsi". Hkrati je Türk poudaril, da je "razminiranje dejavnost, ki traja desetletja". Predsednik republike je spomnil, da je velikodušnost ITF oz. njegovega svetovalnega odbora pomagala pri dosegi pomembnih uspehov v Makedoniji, kjer so v glavnem odpravili nevarnost min. Ob tem je izrazil upanje, da bo do konca leta 2009 to uspelo tudi Srbiji in Albaniji. Pomembne naloge pa ITF še čakajo, predvsem na Hrvaškem in v BiH, je poudaril Türk. Spomnil je, da dejavnosti ITF niso geografsko omejene, saj segajo tudi na območja Zakavkazja, Bližnjega vzhoda, zlasti Libanona, in v dele Kolumbije.

Svetovanje prispeva k ustvarjanju zavesti

Po mnenju Türka pa je razminiranje potrebno povezati tudi z nekaterimi drugimi prioritetnimi dejavnostmi, ki zadevajo položaj ljudi v oboroženih konfliktih današnjega časa. Pri tem je posebej izpostavil pomen prizadevanj za zmanjšanje in po možnosti odpravo trgovine z lahkim in osebnim orožjem. Večina žrtev modernih konfliktov so namreč žrtve lahkega orožja, protipehotnih min in osebnega orožja. "Prav svetovanje, kakršnega omogoča ITF, je tisto sredstvo, ki bistveno prispeva k ustvarjanju zavesti, potrebne za to, da bo mednarodna aktivnost uspešna".

Posebni gost današnje seje je bil jordanski princ Mired Bin Rad Bin Zejd Al Husein, sicer predsedujoči Ottawski konvenciji o prepovedi uporabe, skladiščenja, proizvodnje in transporta protipehotnih min. Kot je dejal v nagovoru, bo po njegovem mnenju v prihodnosti glavni izziv dvig zavesti o pomenu odstranitve min. Ob tem je države, ki tega še niso storile, pozval k pristopu k omenjeni konvenciji in tako sprejetju večje odgovornosti za odstranjevanje min.

Zbrane je nagovoril tudi minister za civilne zadeve BiH Sredoje Nović, ki je spomnil na velik problem min v svoji državi in izpostavil, da je ITF v BiH dosegel pomembne rezultate. ITF je namreč po njegovih besedah eden glavnih izvorov financiranja protiminske dejavnosti v BiH, ki je ena med najbolj minsko onesnaženih držav v Evropi in svetu.

Na slovesnosti sta med drugim nastopila tudi odpravnica poslov na ameriškem veleposlaništvu v Sloveniji Maryruth Coleman in nemški veleposlanik Hans-Joachim Goetz kot predstavnika držav, ki so največje donatorke ITF, makedonski veleposlanik Samoil Josif Filipovski, pa tudi vodja sektorja za razvoj miru in varnosti pri generalnem direktoratu Evropske komisije Daniela Dicorrado Andreoni.

Direktor ITF izrazil zadovoljstvo Direktor ITF Goran Gačnik je na slavnostni seji podelil srebrne značke posameznikom, ki so s svojimi prizadevanji pripomogli k uspehu ITF, med drugim Türku, ker je leta 1998 kot slovenski veleposlanik prvi predstavil delo fundacije ZN. Ob tem je Gačnik izrazil zadovoljstvo, da ITF in Slovenija uživata zaupanje donatorske skupnosti, ki na ta način podpira prisotnost fundacije v minsko ogroženih državah.

ITF je leta 1998 ustanovila slovenska vlada. Fundacija, sprva ustanovljena za pomoč v BiH, je v letu 2001 razširila svoje delo na območje celotne jugovzhodne Evrope, zaradi učinkovitosti pri reševanju minske situacije pa je na povabilo mnogih državnih institucij v letu 2002 svoje aktivnosti začela širiti tudi zunaj regije. ITF danes deluje v Zakavkazju, Srednji Aziji, v Latinski Ameriki in na Bližnjem vzhodu.

Preko ITF je bilo v jugovzhodni Evropi od ustanovitve fundacije v letu 1998 z zbranimi več kot 223 milijoni evrov očiščenih skoraj 83 milijonov kvadratnih metrov ozemlja. Omogočili so tudi pomoč 1000 žrtvam min na slovenskem inštitutu za rehabilitacijo in v rehabilitacijskih centrih v BiH.

V programih ozaveščanja o nevarnosti min je neposredno sodelovalo več kot 100.000 otrok in odraslih iz jugovzhodne Evrope, skozi različne programe, ki jih podpira ITF, pa je bila v minsko ogroženih državah omogočena socialna in ekonomska reintegracija prebivalcev. V donatorsko skupnost ITF spada preko sto javnih in privatnih donatorjev, med njimi Evropska unija ter 27 držav. Samo ZDA so preko ITF v mehanizmu podvajanja donacij za razminiranje in pomoč žrtvam min doslej namenile prek 94,5 milijona evrov.

ITF bo sicer v nedeljo in ponedeljek gostil največje, svetovno letno srečanja izvedencev za protiminsko delovanje, ki se ga bodo udeležili najvišji uradniki in strokovnjaki s področja humanitarnega protiminskega delovanja iz 42 minsko onesnaženih držav ter ZN. Srečanje se bo nato od torka do petka nadaljevalo v Šibeniku.