Ponedeljek,
13. 5. 2013,
17.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 17.37

8 let, 5 mesecev

Danes: Štiričlanska družina živi na 30 kvadratih in z 800 evri na mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Danes v Danes o predstavitvi slovenskih vladnih ukrepov v Bruslju, o šibkih bankah, ki so problem slovenskega gospodarstva, o nesreči na Soči in o štiričlanski družini, ki živi na komaj 30 kvadratih.

"Slovenija je letalo, ki izgublja višino," je v četrtek stanje v naši državi slikovito opisal finančni minister Uroš Čufer ob tem, ko je predstavljal predlog vladnih ukrepov za rešitev iz krize. S tem je v Bruslju danes soočil članice evrskega območja in naredil prvi korak v prepričevanju, da Slovenija ne bo potrebovala pomoči t. i. evropske trojke. Šibke banke in prezadolžena podjetja tvorijo trhle temelje slovenskega gospodarstva. Slovenci pa posledice tega čutimo z višanjem davkov, dodatnimi davki, rezi v plače in še kaj bi se našlo. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se je treba reševanja nasedlih bank in prezadolženih podjetij lotiti sistemsko in hkrati, ker eno vpliva na stanje drugega. Soča je v samo enem tednu terjala že drugo smrtno žrtev. 48-letnega izraelskega raftarja, ki so ga pogrešali od včerajšnjega popoldneva, so namreč danes okoli 10. ure našli mrtvega. Pri obsežni iskalni akciji so poleg bovških policistov sodelovali tudi gasilci, gorski reševalci, potapljači, pa tudi domačini. Vzrok nesreče za zdaj še ni znan, saj preiskava še vedno poteka, poznavalci pa trdijo, da gre najverjetneje za nesrečen splet okoliščin.

Včeraj popoldne so blizu Ljubljane našli tri ljudi, ki so se zastrupili s kombinacijo prepovedanih mamil in zdravil. Dva izmed njih sta umrla, tretjega zdravijo. Pokojna Trboveljčanka in Grosupeljčan sta v podnajemniškem stanovanju živela nekaj mesecev, okoliščine smrti pa pričajo o nizu tragičnih naključij.

V povsem drugačne težave pa je zabredla družina, v kateri sta oba starša izgubila službo. Družina Gorjup z dvema šoloobveznima otrokoma iz Dobrine v občini Žetale živi v skromni, komaj 30 kvadratnih metrov veliki hiški. Mati, Simona Gorjup, že leta kljub trudu ne najde dela, njenega moža pa so odpustili zaradi bolezni. Za preživetje imajo slabih 800 evrov.

Predsednik države Borut Pahor nadaljuje projekt SKUPAJ – Spodbujajmo drug drugega, zdaj tudi kot predsednik republike. V okviru tega projekta se bo predvidoma enkrat mesečno v različnih krajih družil, delal in se pogovarjal z različnimi poklicnimi, generacijskimi, socialnimi in drugimi skupinami. Danes je v Ankaranu nastopal v vlogi spremljevalca otrok s posebnimi potrebami v šoli v naravi. To so otroci, ki se šolajo po prilagojenem programu, učijo jih posebej za to izučeni pedagogi. Delo z njimi je težko, saj potrebujejo posebno nego, več pozornosti, razlage. A v šoli se trudijo, da jih čimbolj pripravijo na samostojno življenje.