Četrtek,
17. 7. 2008,
15.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 15.31

8 let, 5 mesecev

Avtoprevozniki: Italija ne spoštuje uredbe EU in nalaga kazni Slovencem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Italijanski policisti ustavljajo slovenske avtoprevoznike in jim nalagajo do 13.000 evrov kazni, ker nimajo dovolilnice CEMT, ki za vožnjo po EU v skladu z evropsko direktivo sploh ni potrebna.

Težave slovenskih avtoprevoznikov, ko italijanska policija zgolj za tranzit preko Italije v države izven EU zahteva CEMT dovolilnice, segajo v lansko leto, letos pa so vse pogostejše, je na novinarski konferenci na nekdanjem mejnem prehodu v Vrtojbi povedal sekretar sekcije za promet pri OZS Bojan Pečnik.

"Gre za samovoljo Italije, ki ne upošteva uredbe EU" Po njegovih besedah gre za samovoljo Italije, ki ne upošteva uredbe EU. Že pred vstopom Slovenije v EU je veljal prosti tranzit blaga skozi Italijo na podlagi sporazuma med državama, po letu 2004 pa so vsem prevoznikom priznali evropsko licenco, ki na podlagi evropske uredbe iz leta 1992 dovoljuje vožnjo na ozemlju vseh držav članic brez dovolilnice, je pojasnil.

Zgolj v zadnjem času je imelo težave pet slovenskih avtoprevoznikov, ki naj bi kršili italijanski zakon iz leta 1974, pri čemer sta dva kazen plačala. V sekciji tudi zaenkrat nimajo informaciji, da bi podobne težave, ki so se sprva pojavljale na območju Padove in Verone, zdaj pa na območju Benetk, imeli še prevozniki iz drugih držav, je povedal.

"Kamion so mi zasegli in dali v mrežo" Tako so italijanski policisti na cestninski postaji na območju Benetk 19. junija tovornjak zaplenili tudi avtoprevozniku iz Lenarta Ivanu Majerju, ki je blago prevažal iz Španije na Hrvaško. "Kamion so mi zasegli in dali v mrežo, za kar sem za pet dni plačal 860 evrov. Včeraj sem bil že petič na prefekturi v Trevisu. Kazen znaša od 3000 do 13.000 evrov, ki pa je ne mislim plačati," je povedal.

Njegov tovornjak sicer trenutno stoji na parkirišču avtoprevoznika tik za državno mejo v Gorici, medtem ko ima obravnavo na sodišču, saj je napisal ugovor, šele januarja prihodnje leto. Doslej je imel že 10.000 evrov poslovne škode, saj je vrednost dneva tovornjaka ocenjena na 300 evrov, je dodal Pečink. Hkrati je opozoril na zelo visoko parkirnino in druge stroške ter dolgotrajnost postopkov, kar je velika težava zlasti pri manjših avtoprevozniki.

"Italijani kršijo vse predpise in negirajo vse zadeve, nihče pa nič ne stori" "Evropska komisija daje prav Sloveniji, a kamioni vseeno stojijo. Nekdo ne more opravljati svojega dela. Škode in kazni so velike," je jezen Pečnik. "Italijani kršijo vse predpise in negirajo vse zadeve, nihče pa nič ne stori," pa je ogorčen predsednik sekcije za promet pri OZS Andrej Klobasa.

Nekateri avtoprevozniki razmišljajo tudi o protestnem sežigu tovornjakov S težavami so že seznanili ministrstvo za promet, ki pa je pred dnevi zaplet neuspešno skušalo rešiti v Rimu. Avtoprevozniki zdaj čakajo na 25. julij, ko naj bi o tem razpravljali v Bruslju, je dejal Klobasa. Po njegovih besedah nekateri avtoprevozniki razmišljajo tudi o protestnem sežigu tovornjakov. V sekciji morebitnih recipročnih ukrepov za italijanske tovornjakarje, ki vozijo preko Slovenije, sicer ne podpirajo, saj želijo zaplet rešiti "za mizo", je še povedal Pečnik.

Žerjav je pisal italijanskemu kolegu Minister za promet Radovan Žerjav je o razmerah, ki so nastale zaradi težav slovenskih avtoprevoznikov z italijanskimi policijskimi nadzornimi organi, v sredo na italijanskega ministra za promet Altera Matteolija naslovil poziv k čim hitrejši razrešitvi problema. Kot so sporočili z ministrstva, je minister Žerjav poziv k razrešitvi problema pospremil s prošnjo, "da se s problemom seznani in poskusa razumeti težak položaj slovenskih avtoprevoznikov".

Že decembra 2006 so opozarjali Italijane Ministrstvo je zaradi nastalih razmer že v decembru leta 2006 predstavnike italijanskih nadzornih organov opozorilo, da v skladu s to uredbo za tranzitne prevoze iz ene države članice v drugo ali iz države članice v tretjo državo CEMT dovolilnice niso potrebne. Takšni prevozi se lahko opravljajo tudi z dvostranskimi dovolilnicami za prevoze v in iz tretjih držav, ki jo izda država naklada ali država razklada, so poudarili na ministrstvu.

V podporo strokovnemu mnenju ministrstva, da za tranzit italijanskega teritorija slovenskim avtoprevoznikom ni potrebno predložiti izključno CEMT dovolilnice, govori tudi razlaga evropske uredbe, ki jo je posebej v ta namen izdelala Evropska komisija in sta jo že prejeli obe državi. Na sestanku 14. julija v Rimu je bil med delegacijama Slovenije in Italije dosežen dogovor, da se 25. julija v Bruslju, skupaj s predstavniki Evropske komisije, sestanejo strokovnjaki za področje mednarodnih cestnih prevozov iz Italije in Slovenije, so še sporočili z ministrstva.