Četrtek,
13. 3. 2008,
14.14

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 14.14

8 let, 6 mesecev

Anketa MZZ: Slovenci za priznanje Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Večina Slovencev podpira odločitev vlade in DZ glede priznanja Kosova, prav tako večina soglaša, da bi morali postati Hrvaška in Srbija članici Evropske unije.

Glede Kosova je 62,4 odstotka vprašanih soglašalo, da ga Slovenija prizna kot samostojno in neodvisno državo, temu pa je nasprotovalo 22,9 odstotka vprašanih. Slovensko-hrvaški odnosi slabi V delu ankete, namenjenem slovensko-hrvaškim odnosom, je 71,9 odstotka vprašanih ocenilo, da so ti slabi, 7,6 odstotka pa jih je označilo za dobre. 74,3 odstotka vprašanih je tudi menilo, da bi morala biti politika Slovenije v odnosu do Hrvaške ostrejša in trša kot doslej. ERC Sloveniji povzročila škodo Glede hrvaške uvedbe zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice Evropske unije je 69 odstotkov vprašanih menilo, da je ta doslej Sloveniji povzročila škodo. 65,4 odstotka vprašanih pa je ocenilo, da bi morala Slovenija nadaljnje hrvaško približevanje uniji pogojevati z ustrezno rešitvijo ERC. Sicer pa je 59,2 odstotka vprašanih podprlo članstvo Hrvaške v uniji.

Odnosi s Srbijo normalni

Odnose med Srbijo in Slovenijo je 37,3 odstotka vprašanih ocenilo za normalne, 29,1 odstotka za dobre, 26,1 odstotka pa za slabe. Ob tem pa je 66,9 odstotka vprašanih podprlo članstvo Srbije v EU.

Hrvaška in Srbija istočasno v EU Na vprašanje, v kakšnem zaporedju bi morali biti Hrvaška in Srbija sprejeti v EU, je 42,1 odstotka vprašanih ocenilo, da bi morali državi v unijo vstopiti istočasno. 31,7 odstotka jih je menila, da bi morala v povezavo najprej stopiti Hrvaška, nato Srbija, 8,5 odstotka pa, da bi morala biti prva Srbija, druga pa Hrvaška.

Anketo je za zunanje ministrstvo izvedla Fakulteta za uporabne in družbene študije v Novi Gorici. Klicani vzorec telefonske ankete, ki so jo danes objavili na spletnih straneh MZZ, je bil 1500 naročnikov, realizirani vzorec pa 722.