Ponedeljek,
27. 12. 2010,
15.58

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 12. 2010, 15.58

7 let, 6 mesecev

Zavarovalnica Triglav bo dokapitalizirala Triglav Naložbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Delničarji družbe Triglav Naložbe, ki je v 79,99-odstotni lasti Zavarovalnice Triglav, so na skupščini sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala s sedanjih 17,2 milijona na 43,2 milijona evrov.

Kot so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev, je skupščina, na kateri je poleg Zavarovalnice Triglav sodeloval le še VZMD, s čimer je bilo prisotnega 80,15 odstotka kapitala, sprejela sklep, po katerem bodo povečanje osnovnega kapitala v znesku nekaj več kot 26 milijonov evrov izvedli z izdajo 19.939.612 novih delnic, ki imajo enak pripadajoč znesek in enake lastnosti kot obstoječe delnice. Emisijska vrednost novoizdanih delnic bo 1,58 evra za delnico oz. skupno okoli 31,5 milijona evrov.

Presežek vrednosti stvarnega vložka nad emisijsko vrednostjo vseh vplačanih delnic v višini okoli 5,5 milijona evrov bo pripadel družbi. Zavarovalnica Triglav mora vpisati delnice in prenesti stvarni vložek na družbo v roku 30 dni.

Vrednost delnic ocenili na 31,5 milijona evrov Stvarni vložek bodo predstavljali deleži v družbah Avrigo (46,5 odstotka), Cimos (1,8 odstotka), Elektro Primorska (0,9 odstotka), Goriške opekarne (15 odstotkov), Elan skupina (11,9 odstotka), Intercement (15,3 odstotka), Rimske terme (16,7 odstotka) ter Golf Arboretum (80,1 odstotka). Vrednost delnic oz. deležev je na 31,5 milijona evrov ocenil pooblaščeni ocenjevalec vrednosti podjetij.

Prednostna pravica ostalih delničarjev do vpisa novih delnic je izključena. "Uprava je prepričana, da so v primeru predlagane dokapitalizacije s stvarnim vložkom kumulativno izpolnjene materialne predpostavke, ki opravičujejo izključitev prednostne pravice," so zapisali v obrazložitvi predloga sklepa.

Večji vpliv na odločanje v fazah investiranja Družba bo tako lahko aktivno upravljala te naložbe in dobila "večji vpliv na odločanje v posameznih fazah investiranja, vključno s sodelovanjem in odločanjem v procesu odprodaje posameznih naložb", je v obrazložitvi sklepa zapisala uprava, ki pozitivne učinke dokapitalizacije vidi tako v fazi odprodaje posameznih naložb kot v fazi upravljanja in dodajanja vrednosti posameznim naložbam.

Skupščina Triglava Naložb je z namenom pokritja izgube sicer doslej dvakrat zmanjšala osnovni kapital družbe, in sicer konec marca lani za 23,2 milijona evrov, septembra letos pa še za 14,6 milijona evrov.