Petek,
9. 8. 2013,
8.50

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 9. 8. 2013, 8.50

7 let, 7 mesecev

Tomaž Lovše odhaja v pripor, odvetnik napoveduje pritožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Zoper nekdanjega lastnika podjetja Diners Club Slovenija Tomaža Lovšeta je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva odredil pripor, in sicer zaradi begosumnosti.

Lovše lahko ostane priprt do 30 dni. Druga dva osumljena v tej zadevi, Saša Pušnik in Anton Horvatič, sta na prostosti. Zaslišanje pred preiskovalnim sodnikom je trajalo več ur. Nekdanja zakonita zastopnika družbe Diners Club Slovenija Pušnika in Horvatiča pa so po policijskem zaslišanju že popoldne izpustili na prostost.

Bošnjak: Lovše nima ne stalnega ne začasnega bivališča v tujini Po zaslišanju je Lovšetov odvetnik Marko Bošnjak iz odvetniške družbe Čeferin za Planet Siol.net dejal, da se bo na odredbo o priporu pritožil. Kot pravi Bošnjak, pogojev za odreditev pripora ni, saj "ni nobenega suma, da bi Lovše storil očitano kaznivo dejanje". Bošnjak tudi pravi, da se napačno razume Loveštovo dovoljenje za prebivanje, ki naj bi ga imel v Monaku. "Lovše ima prijavljeno stalno prebivališče le v Sloveniji, edini potni list, ki ga uporablja, je slovenski potni list," pravi Bošnjak in dodaja, da Lovše nima ne stalnega ne začasnega bivališča v tujini. Bošnjak je še povedal, da domnevno dviganje denarja z računov tik pred odvzemom licence Dinersu ni predmet obtožbe. Po odgovor na vprašanje, kaj pa je predmet obtožbe, nas je napotil na tožilstvo.

Policija je trojico pridržala v okviru preiskave odredbe Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners, in sicer je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v sredo opravil več hišnih preiskav, v katerih je iskal dokaze za finančno oškodovanje družbe iz Ljubljane. Lovšeta in Pušnika so pridržali v sredo popoldne, Horvatiča pa v četrtek zvečer.

Lovše bi lahko odšel v Monako Glede na to, da ima Lovše status davčnega nerezidenta v Monaku, kar mu omogoča stalno bivanje v tej majhni obmorski državici, obstaja utemeljen sum, da bi lahko zapustil državo, so nam pojasnili pravni strokovnjaki. Lovše bi namreč lahko to zlorabil, možnost za beg pomeni tudi dejstvo, da prihodke ustvarja v tujini. Če bi pobegnil, bi to zagotovo otežilo morebitni kazenski postopek zoper njega.

V priporu je lahko največ 30 dni, potem pa lahko tožilstvo predlaga podaljšanje, in sicer za največ šest mesecev. V tem času mora biti spisana obtožnica, sicer ga morajo izpustiti. V primeru, da je obtožnica vložena pravočasno, je lahko v priporu dve leti.

Kot je znano, NPU preiskuje sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, in sicer naj bi bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov.