David Kos

Torek,
30. 6. 2015,
14.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 30. 6. 2015, 14.19

7 let, 7 mesecev

Slovenski Duol se veseli Drame v Grčiji

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovensko podjetje Duol je danes končalo postavitev športne dvorane v grškem mestu Drama. "Po dolgotrajnih postopkih razpisa in številnih pritožbah se v Grčiji počutimo kot doma," pravi Dušan Olaj.

"Pred dvema letoma smo se skupaj z grškim partnerjem prijavili na javni razpis mesta Drama za postavitev večnamenske športne dvorane. Na njem smo bili izbrani kot najboljši ponudnik," pove lastnik in direktor podjetja Duol z Brezovice pri Ljubljani Dušan Olaj.

Po vseh pritožbah in postopku izbire so pogodbo podpisali marca letos, po treh mesecih pa dva tisoč kvadratnih metrov velika dvorana stoji. "Po dolgotrajnih postopkih razpisa in številu pritožb se v Grčiji počutimo kot v Sloveniji," pravi Olaj.

Grke prepričali s ceno in referencami Grke so prepričali predvsem s ceno, ki je pri poslu odigrala ključno vlogo. Pri tem so za razliko od konkurence izpolnjevali še kopico tehničnih zahtev. Ker gre za Duolov tretji objekt v Grčiji, so namreč tehnične karakteristike objektov že sinhronizirane z grško zakonodajo.

Polovico investicije, katere vrednost znaša 200 tisoč evrov, je financiralo mesto Drama v istoimenski pokrajini v Grčiji, polovico sredstev pa so pridobili iz evropskih skladov.

Prvo polovico kupnine oziroma sto tisoč evrov so v Duolu prejeli ob podpisu pogodbe, drugo polovico pa pričakujejo v treh mesecih po koncu del. Toliko namreč znaša plačilni rok, ki ga določajo pogoji javnega razpisa.

Za plačilo jih ne skrbi Olaj se glede na negotove razmere, v katerih se je v teh dneh znašla egejska država, za plačilo drugega dela zneska ne boji. "Ker gre za drugi del kupnine, ki je vezana na evropska sredstva, nas za plačilo ne skrbi. Imamo bančno garancijo, da gredo evropska sredstva neposredno na naš račun. Prav tako imamo plačilo zavarovano prek našega grškega partnerja," pojasnjuje Olaj, ki do zdaj težav z Grki ni imel.

Grčija za Duol sicer ni strateški trg, saj tam opravijo med enim in dvema odstotkoma vsega prometa. "Gre za trg, ki se zaletava v nas in nas v primeru potreb poišče. Marketinško ga sploh še ne obdelujemo," še pravi.

Duol potencial Grčije vidi v kmetijstvu Ob tem dodaja, da je Grčija zanj zagotovo poslovno zanimiva predvsem na kmetijskem področju, na katerega pa šele vstopajo. Ker že danes težko zadostijo povpraševanju po njihovih izdelkih, bo Grčija na vrsto prišla šele prihodnje leto, napoveduje.

Glavna prednost Duolovih objektov je v tem, da lahko v izjemno kratkem času prekrijejo veliko površino, pa naj gre za športno dvorano ali industrijsko površino za gojenje oziroma skladiščenje zelenjave.