Jan Tomše

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
17.08

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 17.08

7 let, 7 mesecev

Slovenci si lahko privoščimo vedno manj

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
2,2-odstotna avgustovska inflacija na letni ravni je glede na položaj v Sloveniji presenetljivo visoka. Verjetno je posledica višjega davka na dodano vrednost, ugotavlja ekonomist Sašo Stanovnik.

Po podatkih Eurostata je bila avgustovska inflacija v območju evra na letni ravni 1,3 odstotka. To je sicer 0,3 odstotne točke manj kot julija. EU je avgusta na letni ravni beležila 1,5-odstoten dvig cen, medtem ko so se te julija, upoštevajoč letno raven, dvignile za 1,7 odstotka. Na mesečni ravni je EU avgusta beležila 0,1-odstotni dvig cen. Grčija z deflacijo, Estonija z rekordno inflacijo Kot kažejo podatki evropskega statističnega urada, so avgusta deflacijo na letni ravni beležili v Grčiji, Bolgariji in Latviji. Najvišje inflacijske stopnje so zaznale Estonija, Nizozemska in Romunija. Najnižje 12-mesečno povprečje inflacije je bilo v Grčiji ter na Švedskem in v Latviji, medtem ko je bilo najvišje v Romuniji, Estoniji in na Hrvaškem. Inflacija okoli odstotka in pol je zdrava "Stopnja inflacije med enim odstotkom in enim odstotkom in pol je zdrava stopnja inflacije," avgustovske podatke Eurostata komentira analitik Sašo Stanovnik iz finančne hiše Alta. Na drugi strani pa deflacija kaže, katere ekonomije imajo težave s povpraševanjem, kar ni dober znak.

Visoka inflacija v Nemčiji ni zaželena "Evropska centralna banka ne želi, da bi imele države, še posebej Nemčija, visoko inflacijo, saj bi to pomenilo, da ta ne bi mogla povečati ekspanzivnosti svoje politike za pomoč državam, kot je Grčija. Tam bi bila na posameznih področjih inflacija že tako dovolj visoka." Kot pravi Stanovnik, položaj, ko imamo na eni strani države z deflacijo, na drugi strani pa tiste z relativno nizko inflacijo, pomeni, da je verjetno ena od pričakovanih rešitev čim več ekspanzivnosti v monetarni politiki. Visoka inflacija in šibak slovenski potrošnik Slovenija je po podatkih Eurostata avgusta na letni ravni beležila 2,2-odstotno inflacijo, medtem ko so se na mesečni ravni cene zvišale za 0,2 odstotka. "2,2-odstotna inflacija je presenetljivo visoka, sploh glede na položaj v gospodarstvu in ob upoštevanju vsega, kar se dogaja z brezposelnostjo in bančnim sektorjem. Vprašanje je, koliko je to posledica dviga davka na dodano vrednost. Po mojem mnenju bi ta do neke mere na inflacijo moral vplivati. Cene so dvigovali vsi trgovci, to pomeni, da razlike zaradi višjega davka niso 'pojedli' sami, ampak so jo prenesli v višje cene izdelkov," kazalnike inflacije za Slovenijo razlaga Stanovnik. "V Sloveniji je glavna težava ta, da imamo na eni strani kar precejšnjo inflacijo, kar pomeni, da življenjski stroški rastejo, na drugi strani pa padajočo kupno moč. To pomeni, da takšen nivo inflacije samo še dodatno prispeva k šibkemu potrošniku," pravi Stanovnik.