Torek,
25. 1. 2011,
15.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 1. 2011, 15.15

7 let, 2 meseca

SDS poziva vlado k pripravi načrta obvladovanja inflacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
SDS poziva vlado, naj zaradi pritiskov na dvig življenjskih stroškov pripravi akcijski načrt obvladovanja inflacije.

Kot je poudaril poslanec SDS Andrej Vizjak, mora vlada reagirati nemudoma. "Po zadnjih podatkih imamo precejšen pritisk na dvig življenjskih stroškov, kar se tiče energentov. Kurilno olje je pri rekordni vrednosti," je dejal. V SDS sicer pozdravljajo, da je vlada z intervencijami na trošarinskem področju ohranila vsaj cene pogonskih goriv. "Slovenija se nahaja pred obdobjem povečane inflacije" "Nafti posledično sledijo tudi pritiski na dvig cen zemeljskega plina. Številni so pritiski na podražitve osnovnih življenjskih potrebščin. Če vsem pritiskom damo povezavo, ugotovimo, da se Slovenija nahaja pred obdobjem povečane inflacije," je opozoril Vizjak. Vizjak: Prizadeti bodo predvsem socialno najbolj občutljivi Prepričan je, da če temu prištejemo še nizko gospodarsko rast, vse večjo brezposelnost, večji javni dolg in še velik pritisk na pretirano inflacijo, smo lahko v izjemno negativnem scenariju, ki bo najbolj udaril po socialno najbolj občutljivih.

Ob tem je pojasnil, da je bil tudi po prevzemu evra velik pritisk trgovcev za dvig cen in da so navajali podobne vzroke kot danes. "Vendar smo ugotovili, da je v teh dvigih cen veliko tudi dviga na račun povečevanja, vsaj v absolutnem smislu, marž trgovcev," je dejal.

Pozivajo k restriktivni politiki reguliranih cen V SDS zato predlagajo ponovitev ukrepov, ki so se takrat izkazali za učinkovite, vlada pa naj oblikuje še svoje dodatne ukrepe. "Torej poleg restriktivne politike pri oblikovanju reguliranih cen, tudi bistveno angažiranje pri področju spremljanja cen. Menimo, da je takratno zavezništvo med Zvezo potrošnikov Slovenije in vlado preprečilo številne neutemeljene podražitve. Te akcije danes ne vidim," je dejal Vizjak.

Bi morali trgovci pri ceni prikazati svojo maržo? Vladi v stranki obenem predlagajo možnost transparentnejšega prikaza strukture cen ter razmislek o uvedbi obvezne predstavitve marž na ceni.