Četrtek,
1. 12. 2011,
12.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 12.43

7 let, 2 meseca

Recesija najbolj prizadela Koroško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Medtem ko se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije v kriznem letu 2009 realno zmanjšal za osem odstotkov, pa se je v koroški statistični regiji kar za 12,1 odstotka.

Recesija je najmanj prizadela osrednjeslovensko statistično regijo, kjer je bil predlanski padec BDP 5,7-odstoten.

Nadpovprečen BDP v osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji Med 12 statističnimi regijami je imela leta 2009 najnižji najnižji obseg BDP na prebivalca pomurska, najvišjega pa osrednjeslovenska regija. Pri tem je obseg BDP na prebivalca v Pomurju dosegal manj kot dve tretjini slovenskega povprečja, medtem ko ga je v osrednji Sloveniji prekašal za dobrih 42 odstotkov, so izračunali na državnem statističnem uradu. Poleg osrednje Slovenije se lahko z višjim BDP na prebivalca od slovenskega povprečja pohvalijo le še v obalno-kraški statistični regiji, kjer povprečno vrednost tega kazalca presegajo za devet odstotkov.

Med letoma 2000 in 2009 rast BDP v vseh regijah V desetletnem obdobju med letoma 2000 in 2009 so realno rast BDP na prebivalca izkazale vse slovenske regije. Ob tem statistiki opažajo, da lahko dnevna migracija delavcev v nekaterih regijah pomembno vpliva na ta kazalec. Neto pritok dnevnih delovnih migrantov v te regije namreč poveča proizvodnjo do take ravni, kakršne ne bi bilo mogoče doseči samo z lokalnim aktivnim prebivalstvom. Posledica tega je, da je lahko BDP na prebivalca v teh regijah precenjen, v regijah z neto odtokom dnevnih delovnih migrantov pa podcenjen.

Odstopanja zaradi dnevnih delovnih migracij Ravno zaradi dnevnih delovnih migracij, ko zaposleni prispevajo k BDP ene regije in dohodku gospodinjstev druge regije, prihaja med regijami do razlike med višino BDP na prebivalca ter dohodki gospodinjstev. Neto razpoložljivi dohodek gospodinjstev je bil tako leta 2009 v osrednjeslovenski regiji z 11.440 evri za dobrih deset odstotkov višji od slovenskega povprečja, medtem ko je v Pomurju s slabimi 9000 evri zaostajal za povprečjem za skoraj 14 odstotkov.