David Kos

Torek,
10. 2. 2015,
10.11

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 2. 2015, 10.11

7 let, 7 mesecev

Raiffeisen banka odhaja iz Slovenije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Avstrijska Raiffeisenbank International bo v celoti prodala hčerinski banki v Sloveniji in na Poljskem.

Finančna skupina Raiffeisen, ki je eden vodilnih bančnih stebrov v srednji in vzhodni Evropi ter deluje v 15 državah, bo prodala hčerinski banki v Sloveniji in na Poljskem. Čeprav ameriški poslovni medij Bloomberg o prodaji slovenskega dela družbe ne poroča, to možnost omenja hrvaški spletni portal Index.hr.

Za pojasnila smo se obrnili na predstavnico za odnose z javnostmi slovenske Raiffeisen banke, a nas je ta napotila na upravo banke na Dunaju, kjer so nam umik iz Slovenije potrdili. "Lahko potrdim, da se je Raiffeisenbank International odločila za prodajo slovenske Raiffeisen banke. Točnega časovnega okvira prodaje vam v tem trenutku ne moremo izdati," je zapisal vodja odnosov z javnostmi v dunajski centrali družbe Christof Danz.

Lani zabeležili 413 milijonov evrov izgube Raiffeisenbank International (RBI) je lani prvič v svoji zgodovini ustvarila 413 milijonov evrov izgube. Zaradi zmanjševanja tveganosti poslovanja se je upravni odbor banke odločil, da se v celoti umakne s slovenskega in poljskega trga. S prodajo hčerinskih družb nameravajo izboljšati svojo kapitalsko ustreznost. Odprodala bo predvsem dejavnosti, ki ustvarjajo izgubo oziroma nase vežejo veliko kapitala.

RBI je v Sloveniji prisotna od leta 2002, ko je kupila Krekovo banko v večinski lasti mariborske nadškofije in jo preimenovala v Raiffeisen banko. Ta je že dalj časa v postopku prestrukturiranja in zmanjševanja obsega poslovanja. Skupina Raiffeisen je leta 2013 v Sloveniji ustvarila 63 milijonov evrov izgube, leto prej 25 milijonov evrov. Število zaposlenih je zmanjšala s 310 na 213, kolikor jih je bilo zaposlenih konec lanskega leta. Zaprla je več poslovalnic, sredi lanskega leta jih je imela 12. Število strank se je znižalo na 64 tisoč.

RBI je leta 2012 kupila poljsko Polbank in jo pripojila obstoječi banki v lastništvu RBI na Poljskem. Čeprav so poljski mediji že dalj časa ugibali o prodaji Polbanke, so v RBI trdili, da bodo prodali le njen del.

RBI bo kljub trenutnim težavam ostala v Rusiji, a do leta 2017 tudi tam zmanjšala t.i. tveganju prilagojeno aktivo, še bolj pa bo bilanco skrčila v Ukrajini.