Torek,
23. 4. 2013,
12.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa

Torek, 23. 4. 2013, 12.40

7 let, 2 meseca

Precenjeni evro ni evropska težava številka ena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Precenjen oziroma predrag evro ne more biti poglavitni razlog za velike težave Evrope, težave so globlje in strukturne narave.

Ruski oligarh in po ameriškem Forbsu 16. najbogatejši Zemljan Oleg Vladimirovič Deripaska je v teh dneh najbrž malo razburkal evropsko javno, gospodarsko in politično sceno. Za enega od britanskih dnevnikov je namreč odrezavo izjavil, da je glavni razlog za "evropske težave" precenjena vrednost evra v primerjavi z dolarjem. Evro ob uvedbi vreden manj kot dolar Evro je bil ob njegovi uvedbi vreden manj kot 0,90 dolarja, v letu 2008 je bil vreden že 1,59 dolarja, zdaj se je njegova vrednost ustalila pri okoli 1,30 dolarja. Oleg Deripaska je brez dlake na jeziku tudi povedal, da v resnici še vedno ni jasnega načrta za izhod iz globoke ekonomske krize, v kateri se je znašla EU in s tem zlasti njene južne članice.

Evro je precenjen le za nekonkurenčna gospodarstva! Je evro res precenjen? Za Patra Kraljiča, dolgoletnega svetovalca v globalnem podjetju McKinsey & Company tečaj evra nikakor ni precenjen, saj ga ne nazadnje določa trg. "Evro je precenjen le za gospodarstva oziroma države, ki imajo nekonkurenčno gospodarstvo," poudarja Kraljič. Nemčija ima konkurenčno ekonomijo, Francija in seveda tudi Slovenija pa ne," opozarja Peter Kraljič. Češko: Težave Evrope so globlje! Sandi Češko, poslovnež in podjetnik, ki velik del svojih izdelkov proda na tujem, meni, da precenjen evro ne more biti poglavitni razlog za težave Evrope. Težave Evrope so globlje, zlasti strukturne. Podobno kot Češko razmišlja tudi ustanovitelj in lastnik uspešnega ter s prestižno nagrado ameriške Nase večkrat nagrajenega proizvajalca lahkih letal Pipistrel Ivo Boscarol. Svoja letala prodaja za evre po vsem svetu, zato morebiti precenjen evro po njegovem ne more biti poglavitni razlog za težave Evrope.

Masten: Morebiti precenjeni evro ne more biti prvi razlog za krizo in recesijo v Evropi Tudi ekonomist Igor Masten z ljubljanske ekonomske fakultete meni, da morebiti precenjeni evro ne more biti poglavitni razlog za krizo in recesijo v Evropi. Težave so drugje, zlasti v razlikah med posameznimi članicami Evropske unije, strukturne težave posameznih držav … Nemčija kot gospodarski motor EU ima velik presežek v "trgovinski bilanci". Ta presežek v glavnem ustvari na zunaj evropskih trgih v ZDA, Rusiji, Aziji in državah Latinske Amerike. Precenjeni evro torej nikakor ni poglavitni razlog za težave Evrope, je pa res, da bi šibkejši evro drugim državam EU pomagal. Zagotovo torej ne more biti evropska težava številka ena, je prepričan Igor Masten.