Torek,
4. 1. 2011,
15.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 4. 1. 2011, 15.56

7 let, 2 meseca

Pošta Slovenije vložila tožbo zoper odločbo Apeka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pošta Slovenije je 21. decembra lani na mariborski oddelek upravnega sodišča vložila tožbo zoper odločbo agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek).

Odločbo je agencija Apek izdala 18. novembra lani, so potrdili na Pošti Slovenije, kjer vsebine tožbe in razlogov zanjo ne komentirajo. Gre za odločbo o določitvi cene za dostop do poštnega omrežja.

Po liberalizaciji trga poštnih pošiljk, težkih nad 50 gramov in do dveh kilogramov, ki v Sloveniji velja od 1. januarja 2009, se podjetje Maksmail in Pošta Slovenije nista mogla dogovoriti o ceni, ki naj bi jo prvi plačal za dostop do njenega omrežja. Posegel je Apek in ceno za dostop do omrežja Pošte Slovenije za pošiljke od 50 gramov do dveh kilogramov določil z odločbo, zato ga zdaj po navedbah časnika Pošta Slovenije toži.

Za sklenitev pogodbe potrebovali več kot leto dni V Sloveniji je doslej le podjetje Maksmail, prej se je imenovalo Pragmatikus, dobilo dovoljenje Apeka, da lahko opravlja poštne storitve prek mreže Pošte Slovenije. A da sta Pošta in Maksmail sklenila pogodbo, je trajalo več kot leto dni.

Podjetje Maksmail in Pošta Slovenije sta pogodbo sklenili konec lanskega leta, je pojasnil direktor podjetja Maksmail Tomaž Krajnc, ki omenjene tožbe ne komentira. Navaja le, da je za podjetje pomembno samo dejstvo, da tovrstni postopki v ničemer ne vplivajo na poslovni položaj podjetja in da lahko podjetje uresničuje poslovno strategijo v skladu z načeli dobrega gospodarjenja in pogodbenimi razmerji.

Apek tožbe ne komentira Tožbe prav tako ne komentirajo v Apeku, kjer navajajo le, da ima Pošta Slovenije vsekakor pravico spodbijati odločitve Apeka pred pristojnimi sodišči. Pojasnjujejo le, da Pošta Slovenije z omenjeno tožbo spodbija odločbo Apeka, s katero je agencija določila določene pogoje dostopa do poštnega omrežja Pošte Slovenije za pošiljke nad 50 gramov, saj se podjetji Maksmail in Pošta Slovenije kljub posredovanju agencije o tem nista uspeli dogovoriti.

Pristojnosti agencije na tem področju določa zakon o poštnih storitvah, ki velja od 2. avgusta 2009, so pojasnili v Apeku.

Pošte morajo omogočiti dostop do omrežja Trg poštnih storitev se liberalizira zaradi zahtev EU, in sicer tako, da morajo javne poštne službe podjetjem, ki se želijo ukvarjati s prenašanjem pošte, omogočiti dostop do svojega omrežja. Z začetkom letošnjega leta se je trg v EU in s tem tudi v Sloveniji popolnoma sprostil. To pomeni, da je odpravljen še zadnji monopol, ki se je nanašal na t.i. rezervirano področje v sklopu univerzalne poštne storitve, to je prenos pisem in dopisnic, lažjih od 50 gramov.