Petek,
31. 5. 2013,
12.17

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kriza pica Grčija kviz

Petek, 31. 5. 2013, 12.17

7 let, 2 meseca

Pet nenavadnih posledic gospodarske krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Posledice finančno-gospodarske krize se čutijo v številnih državah, in to ne samo na trgu dela ali v potrošniški košarici.

V poplavi takih in drugačnih raziskav, ki so nekatere bolj nekatere manj verodostojne, je Blic poročal, da se je ena od raziskav lotila tudi tistih posledic krize, na katere v prvem trenutku sploh ne pomislimo.

Manjše pice V Franciji so pice postale manjše. V zadnjem letu se je premer pic zmanjšal z 32 centimetrov na 31,3 centimetra, medtem ko se je cena dvignila z 9,7 na 10,4 evra. Kupec v povprečju prejme 4,3 odstotka manj pice, plača pa 70 centov več.

Hladnejša voda v bazenih V Mulhousu v severni Franciji bo voda v vseh bazenih v mestu letos za eno stopinjo hladnejša. Tako bodo privarčevali 240.000 evrov. V prihodnjih dveh letih bo francoska vlada zmanjšala subvencije občinam za 4,5 milijarde dolarjev, zato so se v Mulhousu oblasti odločile za povišanje cen vstopnic v živalski vrt. Za 500.000 evrov bodo zmanjšali tudi proračun za javni prevoz.

Platonova oljka kot drva za ogrevanje V Grčiji, državi, ki jo je kriza najbolj prizadela, je bilo preteklo zimo precej hladno, cena surove nafte se je od leta 2012 podvojila. Ker so imeli težave s pomanjkanjem energije, se ni dalo povsem obraniti niti legendarnega oljčnega drevesa, pod katerimi je Platon učil filozofijo pred 2.400 leti.

Zmagovalci kviza brez denarne nagrade V Španiji zmagovalci tamkajšnjega kviza Puzzle niso prejeli denarne nagrade (od 400 do 8.000 evrov), ki so si jo prislužili. Producentska hiša, ki je imela resne finančne težave, je šla v stečaj. Kviz je televizija nadomestila z oddajo Salvados, ki prinaša poročila o gospodarski krizi in je ena izmed najbolj gledanih oddaj na španski televiziji.

Učinek šminke Neka raziskava je opozorila na učinek šminke. V času krize je bilo tako leta 1930 kot tudi leta 2008 ugotovljeno, da so ženske začele uporabljati vpadljivejša ličila. Čeprav mnoga podjetja med krizo odpuščajo, naj bi se prodaja kozmetike povečala. Glede tega, kaj so pravi razlogi za vpadljivejša ličila, so mnenja deljena. Nekateri pravijo, da ženske uporabljajo močnejšo šminko, da bi tako pregnale temne misli, drugi pa se nagibajo k teoriji, da poskušajo z rdečo šminko privabiti bogate moške in tako izboljšati svoje finančno stanje.