Ponedeljek,
13. 4. 2015,
7.29

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 4. 2015, 7.29

7 let, 7 mesecev

Nizozemski pivovar Heineken je novi lastnik Pivovarne Laško (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Najvišjo ponudbo za nakup 51,11-odstotnega deleža Pivovarne Laško je oddal nizozemski Heineken. Ponudil je 25,56 evra za delnico. Za polovični delež bo Heineken odštel dobrih 114 milijonov evrov.

V konzorciju prodajalcev, ki ga vodi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), so še Kapitalska družba, družba Alpen invest, Abanka Vipa, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov.

Zorko: Laško se bo s Heinekenom vrnilo k svetovni slavi "Dobili smo novega lastnika. Z veseljem povem, da gre za Heineken, ki bo skupini Laško pomagal z odprtjem novih trgov in razvijanjem novih blagovnih znamk. To je v preteklosti Laškemu manjkalo in prepričan sem, da Heineken lahko doda prav to. S prodajo se vračamo v osnovni pivovarski posel. Skupaj s Heinekenom se zahvaljujem vsem vpletenim v pogajanja, da vrnemo skupino med dobre pivovarje na tem trgu," je v skopi izjavi za javnost povedal predsednik uprave Pivovarno Laško Dušan Zorko. Zorko je potrdil, da so za nakup Laškega potegovali štirje svetovno znani kupci. "Heinekenu je uspelo, ker je vztrajen, ima dobro perspektivo, dobro zaledje, ve, za kaj gre, in je pivovar po duši. Prepričan sem, da se bo Laško skupaj s Heinekenom vrnilo k svetovni slavi," je še dejal Zorko, ki do nadaljnjega ostaja na čelu uprave. Heineken se je po njegovih besedah tudi dogovoril z bankami za dodaten reprogram posojil. Dokapitalizacije za zdaj ne bo, nov lastnik pa se bo odločil, kako naprej, je še povedal Zorko.

Nizozemci bodo obe pivovarni pustili odprti Direktor področja razvoja poslovanja v Heinekenu Marc Koster pa je v izjavi izrazil izjemno zadovoljstvo z nakupom. "To je priložnost, da v svoj portfelj blagovnih znamk dodamo dve fantastični blagovni znamki. Svoje znanje bomo prenesli v skupino Laško, dali nov zagon slovenskemu trgu in trgu vse jadranske regije," je dejal. Dodal je, da bodo obe pivovarni pustili odprti, a da ne more jamčiti, za kako dolgo. Načrtov za zapiranje nimajo.

Kot je poudaril, so Laško kupili z namenom širjenja poslovanja in krepitve na trgu. O načrtih optimizacije še ni mogel govoriti, tako tudi ni znal povedati, kaj se bo dogajalo z zaposlenimi. Prav tako ne pričakuje morebitnih težav pri priglasitvi konkurence. Zatrdil pa je, da bodo nadaljevali sponzoriranje vseh športnih klubov, ki so bili do zdaj pod okriljem Laškega in Uniona.

Direktor Heinekena: Nakup bo okrepil naš tržni položaj v regiji Generalni direktor Heinekena Jean-François van Boxmeer pa je v pisni izjavi dejal, da bo nakup delnic Pivovarne Laško okrepil njihov tržni položaj v regiji in obstoječemu portfelju hkrati dodal dve zelo močni lokalni blagovni znamki piva. "Zelo se veselimo pridružitve Pivovarne Laško, saj smo prepričani, da bo uspešen član naše skupine," so sporočili iz Heinekena.

Na Ljubljanski borzi so medtem zaradi zagotovitve enakomerne obveščenosti ter varstva interesov vlagateljev začasno zaustavili trgovanje z delnicami laškega pivovarja. V petek se je tečaj delnice pivovarne oblikoval pri 21 evrih.

Heineken prisoten v 70 državah sveta Družba Heineken je bila ustanovljena leta 1864. Po vsem svetu danes zaposluje več kot 85 tisoč ljudi in ima proizvodnje v 70 državah sveta. Pivo Heineken prodajajo v 178 državah.

Lani so zabeležili 19,3 milijarde evrov prihodkov, po plačilu davkov jim je lani ostalo 1,8 milijarde evrov dobička.

V zadnjih 20 letih je Heineken kupoval pivovarska podjetja v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Med drugim je na Hrvaškem prevzel Karlovačko pivovaro, v Makedoniji Pivaro Skopje, v Srbiji je kupil Pivaro MB, v Avstriji ima v lasti Brau Union z vrsto pivovarn po vsej državi, na Češkem družbi Krušovice in Drinks Union ter na Poljskem pivovarno Zywiec.

V lasti ima tudi blagovne znamke Amstel, Desperados, Sol in Gösser.