Ponedeljek,
5. 1. 2015,
12.25

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
gorivo vlada trošarine nafta

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 12.25

4 leta, 3 mesece

Naftni derivati spet cenejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada ni zvišala trošarin, zato so se naftni derivati spet pocenili. Pri 50-litrskem tanku 95-oktanskega bencina boste privarčevali 1,2 evra, pri 100-oktanskem pa 1,75 evra.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo pocenil za 2,4 centa na 1,268 evra za liter, 100-oktanski pa za 3,5 centa na 1,293 evra za liter. Za 50-litrski rezervoar 95-oktanskega bencina boste tako po novem morali odšteti 63,4 evra, za 100-oktanskega pa 64,7 evra. Pod 1,30 evra so cene bencina v Sloveniji zdrsnile pred božičem, pred tem pa je bil tako poceni nazadnje septembra 2011.

Za 2,8 centa na 1,197 evra se bo pocenil tudi liter dizelskega goriva, so sporočili iz OMV in Petrola. Najcenejši bo tank dizelskega goriva, zanj boste odšteli 59,85 evra.

Pocenilo se bo tudi kurilno olje, in sicer bo treba za liter v prihodnjem 14-dnevnem obdobju odšteti 0,851 evra, kar je 2,9 centa manj kot zdaj.

Vlada s trošarinsko politiko sledi cilju konkurenčnih cene goriv Kot je danes ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju dejal premier Miro Cerar, si bo prizadevala za tako konkurenčne cene goriv v Sloveniji, da bomo lahko tako imeli prihodke in dobiček. "To je glavni cilj. Do te poti pa si bomo pač morali vseskozi prizadevati glede na gibanja na svetovnih trgih in glede na domače razmere," je dejal.

S 1. januarjem so se v skladu s sklepom vlade zvišali prispevki za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, dodatek za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih in tudi okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z izpusti ogljikovega dioksida.

Vlada najprej načrtovala višje takse le za energetsko intenzivna podjetja Vlada je najprej načrtovala, da bodo višje takse obremenile le energetsko intenzivna podjetja, a po glasnih protestih predstavnikov tako delodajalcev kot delojemalcev iz sektorja se je odločila za razpršitev dodatne obremenitve na vse uporabnike goriv.

Na mednarodnih trgih je cena za 159-litrski sod surove nafte Brent upadla na najnižjo raven v zadnjih petih letih in pol. Cena danes znaša nekaj več kot 55 dolarjev (46 evrov).

Cene naftnih derivatov v Sloveniji se določajo skladno z vladno uredbo, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in na gibanju tečaja dolar-evro. Nove cene se izračunavajo na vsakih 14 dni.