Sreda,
22. 12. 2010,
18.49

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 22. 12. 2010, 18.49

7 let, 6 mesecev

Nadzorniki NLB bodo sejo nadaljevali v petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tako uradno ni znano, kaj je bilo na dnevnem redu seje nadzornikov, neuradno pa naj bi se med drugim seznanili z napredkom pri izvajanju strategije.

Po neuradnih, a dobro obveščenih virov, je nadzorni svet NLB, ki mu predseduje Marko Simoneti, danes začel z obravnavo načrta poslovanja banke in skupine NLB za obdobje 2011-2013, seznanil pa se je tudi z napredkom pri izvajanju strategije za obdobje do leta 2015.

Zakaj so prekinili sejo? Kaj je botrovalo odločitvi za prekinitev seje, ni znano, neuradno pa naj bi nadzorniki čakali na kakšno besedo o strategiji banke s strani vlade, ki je pripravila svojo strategijo. Na četrtkovi seji sicer za zdaj obravnava te točke ni predvidena.

Petletno strategijo NLB je nadzorni svet potrdil v oktobru, a je država, ki je največja lastnica banke, zadržke do nje izrazila že na skupščini banke konec novembra. Takrat je agencija za upravljanje kapitalskih naložb države izrazila pričakovanje, da bosta uprava in nadzorni svet NLB odgovorno pristopila k odločitvi za prodajo Banke Celje in za umik z nekaterih trgov, kot je zapisano v strategiji.

Guverner Banke Slovenije: Strategija je čudaška Potem ko je strategijo NLB že potrdil nadzorni svet največje slovenske banke, je ministrstvo za finance pripravilo nov dokument, ki se od nje razhaja. Tako ravnanje čudi tudi guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, ki je strategijo razvoja NLB, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, v pogovoru za časnik Finance konec novembra označil kot zavajajočo in čudaško. Izpostavil je, da centralni banki kot bančnemu nadzorniku in regulatorju ni povsem jasno, kako lahko država kot največji lastnik NLB predloži banki dve povsem različni strategiji o prihodnjem razvoju.

Jašovič in Simoneti sta Pahorju zagrozila z odstopom O strategiji naj bi po pisanju Financ beseda tekla tudi na nedavnem sestanku predsednikov uprave in nadzornega sveta NLB Boža Jašoviča in Marka Simonetija pri premieru Borutu Pahorju, ki naj bi se ga udeležila tudi ministra za finance in za razvoj Franc Križanič in Mitja Gaspari. Jašovič in Simoneti naj bi, kot so za časnik dejali viri, Pahorju zagrozila z odstopom, če država strategije NLB ne bo podprla.

Gaspari je sicer pred mesecem dni na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da strategija NLB za vlado ni sporna. Zastavlja se edino vprašanje konsolidacije Banke Celje v skupino NLB ali pa njene odprodaje drugemu potencialnemu kupcu, je dejal in menil, da bi se v obeh primerih kapitalska ustreznost NLB izboljšala. V ostalih delih vlada po njegovih besedah strategijo podpira, tako glede umika s trgov, kjer ne deluje dobro, racionalizacije števila zaposlenih kot zmanjševanja števila individualnih pogodb.