Petek,
28. 12. 2012,
8.19

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 28. 12. 2012, 8.19

7 let, 7 mesecev

Medja: Nova uprava bo prava kombinacija domačega in tujega znanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Dogovor o državnem odkupu 22-odstotnega deleža belgijske KBC za NLB pomeni določeno prelomnico, ki pa sovpada z načrtom prestrukturiranja banke. Zapletov v NLB ne pričakujejo.

V Novi Ljubljanski banki (NLB) so zapisali, da so pogovori o umiku KBC med obema največjima lastnikoma potekali že nekaj časa, in spomnili, da je dokončna izvedba dogovora načrtovana v začetku 2013. V skladu z dogovorom so sicer člana nadzornega sveta John Hollows in Riet Docx ter član uprave Guy Snoeks podali odstopne izjave, s katerimi 31. decembra 2012 odstopajo s položajev v NLB. Glede Snoeksa so v NLB pojasnili, da se lahko običajni trimesečni odpovedni rok ustrezno uskladi ob soglasju predsednika uprave in nadzornega sveta banke. Uprava NLB je z visoko stopnjo zaupnosti dogajanje ves čas spremljala in intenzivno delala na identifikaciji nasledstva, tako da v banki ne vidijo težav v tem, da delovni proces kljub tej novici ne bi tekel nemoteno. V NLB tako zagotavljajo, da bodo pravočasno zagotovili normalno zapolnitev vodstva v upravljanju s tveganji, ki je bilo naloga Snoeksa. Spomnili so, da se je s 1. decembrom upravi pridružil Blaž Brodnjak, nadzorni svet pa je imenoval že tudi še enega člana uprave Nimo Motazeda, ki čaka še na licenco Banke Slovenije. Medja pričakuje pozitiven pristop do vodenja banke V NLB poudarjajo, da si tako prvi mož banke Janko Medja kot nadzorni svet prioritetno prizadevata, da bi čim hitreje našli ustrezne ključne kadre, tako da bo uprava ter širša vodstvena ekipa v polni sestavi oblikovana do konca prvega trimesečja 2013, kot je bilo zastavljeno. Medja je ob tem prepričan, da bo nova uprava prava kombinacija domačega in tujega znanja, strokovnjakov na svojih področjih, z bogatimi izkušnjami in s svežim, pozitivnim pristopom do vodenja banke.

Država bo lahko učinkoviteje vodila proces iskanja novega dolgoročnega partnerja Na ministrstvu za finance medtem pojasnjujejo, da je za državo nakup deleža zanimiv zato, ker bo na ta način lahko učinkoviteje vodila proces iskanja novega dolgoročnega partnerja v NLB. "Ker je NLB sistemska banka, je vlada zelo zainteresirana za nadzor nad procesom iskanja novega strateškega partnerja oz. investitorja, zato je tudi sprejela ponudbo KBC za odkup njenega deleža v NLB," navaja ministrstvo.

Odprodaja deleža bo povečala negativen učinek na dobiček KBC, in sicer v višini 0,1 milijarde evrov, kar se bo odrazilo v rezultatu poslovanja zadnjega četrtletja 2012, medtem ko je učinek na kapital banke zanemarljiv, navajajo v KBC.

Glavni izvršni direktor skupine KBC Johan Thijs je v sporočilu zapisal, da je Evropska komisija, potem ko je poljski regulatorni organ KNF 4. decembra odobril združitev Kredyt Bank in BZ WBK, podaljšala rok za proces dezinvestiranja. KBC je uspela prodati rusko hčerinsko banko Absolut, za prodajo deležev v belgijski Antwerp Diamond Bank, srbski KBC Banka in nemški KBC Bank Deutschland pa se z morebitnimi vlagatelji še pogovarja.

KBC je v NLB vstopila leta 2002 KBC je v lastniško strukturo NLB vstopila leta 2002, ko je pridobila 34-odstotni lastniški delež. Takrat se je z delničarskim sporazumom zavezala, da do leta 2005 ne bo povečala svojega deleža. Leta 2006 so se po navedbah ministrstva pokazala velika razhajanja med pogledi uprave NLB in ostalimi večjimi lastniki glede dolgoročnega razvoja banke in vloge KBC pri tem.

Zato se je KBC leta 2006 odločila, da svojo vlogo v NLB omeji, naložbo pa ovrednoti le kot finančno investicijo. Ker KBC ni imela zadovoljivega vpliva na politiko NLB, se je odločila, da dolgoročno ne bo ostala v lastniški strukturi banke. Leta 2009 je v strateškem načrtu, ki je bil dogovorjen z Evropsko komisijo, označila naložbo v NLB za odprodajo.