Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
15.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 15.33

7 let, 2 meseca

Kovačič obljublja, da bomo imeli referendum o poroštvu za TEŠ6

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Koalicija Ustavimo TEŠ6 napoveduje uspešno akcijo za začetek zbiranja 40.000 podpisov za referendum o zakonu o poroštvu posojila za gradnjo šestega bloka TEŠ.

Prvopodpisani pod zahtevo za začetek zbiranja podpisov Vili Kovačič iz civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo, ki je del Koalicije Ustavimo TEŠ6, je danes optimističen: "2500 podpisov ne bi smelo biti problem, saj jih zbiramo po celi Sloveniji. Koliko podpisov nam je uspelo zbrati, pa bomo lahko povedali šele jutri zvečer, ko bomo dobili tudi večino po pošti poslanih podpisov, saj nam veliko ljudi pošilja svoje podpise po tem, ko si natisne obrazec kar doma."

Čas imajo do srede do 15.30 Kot je za Planet Siol.net povedal Kovačič, imajo čas do srede do 15.30, ko se izteče rok, do katerega morajo predsedniku Državnega zbora Gregorju Virantu oddati zbrane podpise. Predsednik državnega zbora bo moral potem določiti 40-dnevni rok, v katerem bo treba zbrati 40.000 podpisov, ki so pogoj za izvedbo referenduma. Pobudniki referenduma računajo na to, da bo Virant upošteval zakonsko določilo, da zbiranje podpisov ne sme potekati med počitnicami, kar bi pomenilo, da bo zbiranje podpisov potekalo septembra.

40.000 podpisov se bo zbiralo septembra Kovačič pa je prepričan, da referendum bo: "Glede na to, da bo zbiranje 40.000 podpisov potekalo septembra, sem prepričan, da nam bo uspelo zbrati tudi 40.000 podpisov. Zdaj bomo imeli nekaj časa za predah in imeli bomo močnejšo logistiko. Težave bodo finance, ker smo revni kot cerkvene miši, vendar bomo uspeli."

Na referendumu bi volivce vprašali, ali so za to, da se uveljavi zakon o državnem poroštvu za 440 milijonov evrov posojila, ki ga bo Teš pri Evropski investicijski banki najel za gradnjo nadomestnega šestega bloka.

Naročeno opremo lahko uporabimo tudi za blok 4 in 5 Opozoril pa nas je tudi, da se v javnosti premalo govori o tem, kako bi se lahko veliko denarja, ki je že vložen v ta projekt, rešilo, in sicer tako, da bi naročeno opremo uporabili pri posodobitvi bloka 4 in 5. Na tak način potem tudi ustavitev projekta ne bi bila tako draga, kot jo prikazujejo zagovorniki gradnje novega bloka.

"Resen investitor bi naredil skrben pregled" Proti poroštvu pa je koalicija Ustavimo TEŠ6 s Kovačičem na čelu tudi zato, ker projekt ni tako dobičkonosen, kot se prikazuje: "Naj dokažejo, da je to dober projekt, tako, da poiščejo denar pri investitorjih. Za dobre projekte je teh dovolj. Je pa res, da bi vsak resen investitor najprej pogledal vse papirje in naredil skrben pregled. Tega se pa bojijo."