Nedelja,
12. 6. 2011,
13.31

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
IMF hekerji napad

Natisni članek

Nedelja, 12. 6. 2011, 13.31

7 let, 6 mesecev

IMF več mesecev tarča napadov računalniških hekerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodni denarni sklad (IMF) so letos več mesecev napadali računalniški hekerji, je poročal ameriški časnik New York Times.

V prvem odzivu je tiskovni predstavnik IMF David Hawley potrdil, da je prišlo do "IT incidenta", drugih podrobnosti pa ni povedal. Poudaril je le, da je položaj pod nadzorom in da IMF polno deluje.

Šlo naj bi za sofisticiran in resen napad

Po poročanju časnika naj bi bili zaposleni na IMF o zadevi obveščeni v sredo. Neimenovani zaposleni IMF so po poročanju New York Times tako izjavili, da je šlo za sofisticiran in resen napad. Napad je bil tako nevaren, da je Svetovna banka začasno iz varnostnih razlogov prekinila računalniško povezavo z IMF.

Ni pa še potrjeno, ali je bil prav IMF tarča hekerjev. Včasih slednji preprosto poskušajo širiti škodljive kode in ugotoviti, v katere organizacije lahko z njimi prodrejo, pri čemer pa nimajo vnaprej določenih tarč.

Je bil IMF žrtev hektivizma?

Možno pa je, da je bil IMF tarča vse bolj razširjenega t.i. hektivizma, oblike aktivizma, pri kateri skupina ljudi s pomočjo računalniških programov napade organizacijo iz političnih ciljev. Nedavno je namreč skupina hekerjev pod imenom Anonymous napovedala napad na organizacijo zaradi strogih pogojev, ki jih postavlja Grčiji v zameno za pomoč pri izhodu iz gospodarske krize.

Napad se je začel še pred Strauss-Kahnovo aretacijo? Napad pa naj ne bi bil povezan z aretacijo bivšega generalnega direktorja IMF Dominiquea Strauss-Kahna, ki je maja odstopil s položaja zaradi obtožbe spolnega napada na hotelsko uslužbenko v New Yorku. Obsežen, več mesecev trajajoč napad, se je po navedbah New York Timesa namreč začel še pred njegovo aretacijo.