Torek,
11. 8. 2015,
7.46

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Grčija upniki dogovor pomoč

Torek, 11. 8. 2015, 7.46

4 mesece, 4 tedne

Grčija rešena pred bankrotom in grexitom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grčija in mednarodni upniki so sklenili pogajanja o tretjem, okoli 85 milijard evrov vrednem paketu pomoči egejski državi za prihodnja tri leta, je potrdil predstavnik grškega finančnega ministrstva.

"Dogovor so dosegli. Zdaj se pogovarjajo še o nekaterih manjših podrobnostih," je povedal predstavnik ministrstva. Grška vlada je ponoči določila tudi proračunske cilje: letos naj bi primarni primanjkljaj dosegel 0,25 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto 0,5 odstotka, v letu 2017 1,75 odstotka in v letu 2018 3,5 odstotka BDP.

Dogovor, dosežen v Atenah, bo preprečil bankrot Grčije in njen izstop iz evroobmočja (t. i. grexit). Grčija mora do 20. avgusta Evropski centralni banki (ECB) vrniti 3,4 milijarde evrov, kar ji brez dogovora o pomoči z upniki ne bi uspelo storiti.

Manjka še politični dogovor Iz Bruslja so sporočili, da so dosegli načelni dogovor na tehnični ravni, manjka pa še politični dogovor. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po telefonu že govoril z nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublejem, govoriti pa namerava še z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Grški parlament naj bi o dogovoru glasoval v četrtek, nato pa naj bi o njem v petek odločali tudi finančni ministri območja evra. Dogovor bodo med drugim morali potrditi v nemškem parlamentu. Berlin je v zadnjih dneh pogajanj opozoril, da Nemčija dogovora ne bo podprla, če ne bo dober. Nemčija med drugim zahteva kredibilno pokojninsko reformo in načrt o privatizaciji.

"Nemčija imela korist od grške krize" Na večer, preden so upniki in Atene dosegli dogovor, je v medijih zakrožila raziskava nemškega instituta IWH, ki naj bi pokazala, da je grška kriza nemški vladi prihranila okoli 100 milijard evrov. Kriza naj bi namreč nižala ceno nemškega zadolževanja, saj so vlagatelji, slabše ko je kazalo Grčiji, bolj kupovali nemške obveznice.

Nemški davkoplačevalci so doslej za reševanje Grčije namenili okoli 90 milijard evrov.