Četrtek,
27. 12. 2012,
11.32

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 12. 2012, 11.32

7 let, 7 mesecev

Gospodarska klima v Sloveniji decembra boljša kot novembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vrednost kazalnika gospodarske klime je decembra znašala minus 17 odstotnih točk, s čimer je bila za pet odstotnih točk višja kot novembra.

Kazalnik je bil za šest odstotnih točk nižji kot decembra lani in za 16 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja, je objavil državni statistični urad. Kazalniki stanj so se glede na november večinoma zvišali V predelovalnih dejavnostih je kazalnik zaupanja znašal minus devet odstotnih točk in je bil za štiri odstotne točke višji kot novembra, za štiri odstotne točke nižji kot decembra lani in za šest odstotnih točk pod dolgoletnim povprečjem. Kazalniki stanj so se glede na november večinoma zvišali, najbolj glede izvoznih naročil, znižala sta se kazalnika zaloge in proizvodnja. Pričakovanja za naslednje tri mesece so se glede na november večinoma izboljšala, najbolj glede zaposlovanja, znižala se je le vrednost kazalnika pričakovane cene. V trgovini na drobno je bil kazalnik zaupanja decembra z minus dvema odstotnima točkama za tri odstotne točke višji kot novembra, za 12 odstotnih točk nižji kot decembra lani in za 11 odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja. Kazalniki stanj so se glede na november zvišali, najbolj glede prodaje. Boljša kot novembra so tudi pričakovanja za naslednje tri mesece, med drugim glede prodajnih cen, znižala so se pričakovanja glede zaposlovanja. Glavni omejitveni dejavniki v trgovini na drobno so bili nizko povpraševanje (za 58 odstotkov podjetij), konkurenca v sektorju (49 odstotkov) in visoki stroški dela (47 odstotkov). Osem odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.

V gradbeništvu je bil kazalnik zaupanja decembra z minus 36 odstotnih točk za pet odstotnih točk višji kot novembra, za šest odstotnih točk višji kot decembra lani in za 20 odstotnih točk nižji od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj so se na mesečni ravni večinoma zvišali, najbolj glede skupnih naročil, znižali so se kazalniki tehnične zmogljivosti, cene in poslovno stanje. Pričakovanja za naslednje tri mesece so boljša kot novembra, najbolj so se izboljšala glede zaposlovanja.

Glavna omejitvena dejavnika v gradbeništvu sta bila nezadostno povpraševanje (za 53 odstotkov podjetij) in velika konkurenca v panogi (43 odstotkov). Sledili so visoki stroški dela (42 odstotkov), visoki stroški materiala (37 odstotkov), visoki finančni stroški (36 odstotkov) in težave pri pridobivanju kreditov (30 odstotkov).

V storitvenih dejavnostih je kazalnik zaupanja decembra znašal minus 15 odstotnih točk, kar je štiri odstotne točke več kot novembra, šest odstotnih točk manj kot decembra lani in 32 odstotnih točk manj od dolgoletnega povprečja.

Kazalniki stanj so se večinoma zvišali, znižala se je le vrednost kazalnika zaposlovanja. Pričakovanja za naslednje tri mesece so se izboljšala, slabša kot novembra so le pričakovanja glede zaposlovanja.

Največ podjetij v storitvenih dejavnostih je kot omejitev navedlo nezadostno povpraševanje (51 odstotkov), sledile so finančne ovire (36 odstotkov), druge ovire (13 odstotkov) in pomanjkanje delovne sile (štirje odstotki). 18 odstotkov podjetij ni navedlo omejitev.