Sreda,
26. 1. 2011,
9.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 26. 1. 2011, 9.02

7 let, 2 meseca

Državni lastniki Krke pod drobnogledom ATVP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je pod drobnogled vzela državne lastnike novomeške Krke.

Agencija sumi, da Luka Koper, Slovenska odškodninska družba (Sod), Kapitalska družba (Kad) in Zavarovalnica Triglav delujejo usklajeno in bi morale skladno z zakonom o prevzemih objaviti ponudbo za prevzem Krke.

V koprski družbi bodo storili vse potrebno za zaščito interesov Luke Koper Kot so prek spletni strani Ljubljanske borze sporočili iz Luke Koper, so poziv ATVP, da se izjasnijo o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne v zvezi z morebitno obveznostjo omenjenih družb, prejeli v torek. V koprski družbi bodo poziv agencije preučili in nanj odgovorili ter storili vse potrebno za zaščito interesov Luke Koper.

Največja delničarja Sod in Kad Največja delničarja Krke sta Sod, ki je imel na dan 31. decembra lani 14,99-odstoten delež, in Kad z 9,86-odstotnim deležem. Delež Luke Koper v Krki je bil konec leta 1,23-odstoten, Zavarovalnice Triglav pa 1,10-odstoten.

Po pisanju Dnevnika je Luka Koper, kot je znano že iz primera Abanke, dala svoja sredstva v upravljanje več zunanjim upravljalcem, ki so z njimi upravljali po lastni presoji. Tako so med drugim opravili tudi več nakupov in prodaj Krkinih delnic.

Od novembra 2009 do decembra lani opravili osem transakcij Analize časnika kažejo, da so samo od novembra 2009 do decembra lani opravili osem transakcij, vendar pa je šlo za zanemarljive nakupe oz. prodaje delnic. Delež Luke Koper v Krki se je v omenjenem obdobju spreminjal v razponu med 1,2250 in 1,2280-odstotka, torej za največ tri tisočinke odstotka. To posledično pomeni, da se je delež državnega bloka lastnikov v spornem obdobju ves čas gibal v razponu med 27 in 28 odstotki.

Iz tega bi bilo mogoče sklepati, da ni šlo za utrjevanje nadzora državnega bloka lastnikov, poleg tega se ni povečeval njihov delež glasovalnih pravic na škodo drugih delničarjev. Kljub temu je ATVP očitno ocenila, da so državni lastniki kršili zakon o prevzemih.

Kot navaja časnik, so omenjeni lastniki, ki delujejo usklajeno, sicer že pred uveljavitvijo nove prevzemne zakonodaje v letu 2006 presegali prevzemni prag 25 odstotkov, toda zakon o prevzemih je določil izjemo, da jim ni treba objaviti prevzemne ponudbe, če svojega deleža glasovalnih pravic v prihodnosti ne bodo povečevali.

Bo ATVP državnemu bloku lastnikov zamrznila glasovalne pravice? Če bo sledila svoji odločbi, ki jo je izdala v primeru Abanke, bo ATVP tudi v tem primeru najverjetneje državnemu bloku lastnikov zamrznila glasovalne pravice. Ker ni pričakovati, da bi državni lastniki objavili prevzemno ponudbo, država po vsej verjetnosti svoj delež znižala pod 25-odstotni prevzemni prag, torej odsvojila spornih nekaj več kot dva odstotka delnic in s tem odpravila "napako".

Državni lastniki: ATVP napačno tolmači prevzemni zakon Do takrat pa je pričakovati, da bo z vsemi pravnimi sredstvi poskušala dokazati, da ATVP napačno tolmači prevzemni zakon. Že danes naj bi se sestali državni lastniki, ki so brez glasovalnih pravic ostali v Abanki Vipi, da bi se dogovorili o izpodbijanju odločbe ATVP na vrhovnem sodišču. Podobno je pričakovati tudi v primeru obrambe svojega deleža v Krki.