Nedelja,
27. 3. 2011,
10.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 27. 3. 2011, 10.02

7 let, 2 meseca

Čebelarji opozarjajo na nekatere ukrepe pri škropljenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav so pravilna raba, promet in kazni v primeru nepravilne uporabe fitofarmacevtskih sredstev predpisani z zakonom, se pomori čebel zadnja leta ponavljajo.

Vse uporabnike tovrstnih sredstev zato na Čebelarski zvezi Slovenije prosijo, naj jih uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. "Zelo zahtevna kmetijska dejavnost" V intenzivni pridelavi hrane se uporabi fitofarmacevtskih sredstev zaenkrat še ni mogoče izogniti in dokler bo tako, bo obstajala možnost zastrupitve čebel, so zapisali na čebelarski zvezi. Čebelarjenje "zatorej postaja zelo zahtevna kmetijska dejavnost, njegovi rezultati pa so odvisni od številnih dejavnikov, med katerimi je sodelovanje kmeta in čebelarja med pomembnejšimi", dodajajo. Za čebele v glavnem škodljivi vsi insekticidi Da ne bi bili več priča zastrupitvam čebel, čebelarji vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev prosijo, naj jih uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja. Pred načrtovano uporabo tovrstnih sredstev naj med drugim natančno preberejo priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi, kar je napisano tudi na etiketi.

Poleg tega čebelarji prosijo, naj kmetje priporočena sredstva uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih, izbirajo naj za čebele manj nevarne pripravke, škropijo v večernih urah ali ponoči, ko se čebele že v panjih, pred škropljenjem pa naj pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Sezona škropljenja se šele začenja Prvi pomor čebel so letos zabeležili v Apačah pri Kidričevem, vendar po do zdaj znanih podatkih ni šlo za posledico uporabe fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu. Marko Borko iz Čebelarske zveze Slovenije je pojasnil, da se sezona škropljenja pravzaprav šele začenja, na kmete pa se z apelom obračajo še pred omenjenim sezonskim opravilom.