Torek,
21. 12. 2010,
15.21

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 21. 12. 2010, 15.21

7 let, 6 mesecev

Boben: Stavk v SCT-ju ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Situacija v SCT-ju je drugačna kot v Vegradu, saj so delavci SCT-ja vse do konca dobivali denar, je dejal sindikalist Jože Boben. Zato stavk, kakršna je bila v Velenju, ne pričakuje.

Za zdaj 620 delavcev ve, da se v svojo službo v SCT ne bo vrnilo, zelo verjetno pa je, da bo takih še mnogo več delavcev. Čeprav sesuvanje SCT-ja spominja na padec Gradisa in Vegrada, je zgodba za delavce vsaj za zdaj drugačna. SCT dolžan le četrtino regresa Medtem ko je od zadnje plače Vegradovim delavcem do stečaja minilo več mesecev, so delavci obeh SCT-jevih podjetij, ki naj bi šli v stečaj, SCT Gem (neuradno) in SCT Obrati, plače za november dobili pred nekaj dnevi. "Delodajalec jim je dolžan eno četrtino letošnjega regresa, mogoče kakšne viške ur in jasno odpravnine, ki jim po zakonu pripadajo. Drugih terjatev pa nimajo," je za SiOL dejal Jože Boben iz sindikata delavcev gradbenih dejavnosti. Po njegovih informacijah tekoče obveznosti poravnavajo tudi delavcem v drugih podjetjih iz skupine. Zato pričakuje, da stavk, kot smo jih spremljali septembra v Velenju, v tem primeru ne bo.

Kaj bo storil sindikat SCT-ja? Kljub temu bodo naslednji meseci za sindikaliste naporni. "Našim članom bomo poskušali zagotoviti odpravnine, čim prejšnja izplačila iz jamstvenega sklada, prijave na zavodu za zaposlovanje …" napoveduje Boben. Tistim, katerih podjetje (še) ni v stečaju, svetuje, naj ne podpisujejo nobenih pogodb o odpovedi delovnega razmerja. "Pomagamo jim pridobiti ves denar in pravice, ki jim pripadajo. Saj so zato plačevali članarino," pravi Boben.

Okoli 80 odstotkov SCT-jevih delavcev je članov ZSSS, preostalim bo sindikat pomagal, "če bo treba". "Bomo videli, kako je organiziran sindikat v SCT-ju. Dali jim bomo vse informacije in podporo, ki jo potrebujejo, da za delavce naredijo, kar je nujno," je dejal Boben. Dragan Grgič, sindikalist v SCT-ju, danes po telefonu ni bil dosegljiv.

Poleg delavcev SCT-ja bo brez službe ali vsaj velikega dela dohodkov ostalo še veliko delavcev v podjetjih, povezanih z našim največjim gradbincem. Mnogi se ne bodo mogli obrniti na sindikat za pomoč, zagotovo pa bodo pogledali proti državi.