Sreda,
4. 11. 2015,
15.58

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlitev Nemčija ZRSZ infografika

Sreda, 4. 11. 2015, 15.58

3 leta, 6 mesecev

Vas zanima delo v Nemčiji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnji teden v Slovenijo prihajajo karierni svetovalci iz Nemčije, ki bodo iskalcem dela na voljo z informacijami o priložnostih za zaposlitev v državi z rekordno nizko stopnjo brezposelnosti.

Zavod za zaposlovanje v sodelovanju z nemškim EURES prihodnji torek in sredo v Mariboru in Ljubljani organizira nemški zaposlitveni dan. Na dogodku bodo svetovalci EURES iz Nemčije slovenskim iskalcem zaposlitve predstavili zaposlitvene priložnosti za različne poklice.

Kdo ima možnost za delo v Nemčiji Zaradi demografskih sprememb in pomanjkanja domače kvalificirane delovne sile Nemčija že nekaj let vabi tujo delovno silo. Trenutno je tam največ povpraševanja po tehničnih poklicih.

Najbolj iščejo kandidate z znanji in veščinami s področij: - strojništva, elektrotehnike, elektronike in informatike, - obdelave kovin, - elektrike, - logistike in prevozništva, - zdravstva in nege starejših ter - gostinstva in turizma.

Prost pretok delovne sile znotraj Evropske unije slovenskim državljanom od 1. maja 2011 omogoča, da se v Nemčiji in tudi drugih evropskih državah zaposlujejo brez omejitev. Kot iskalci zaposlitve so si enakovredni z domačim prebivalstvom, kar velja tudi za pogoje dela – delovni čas, dopust, varstvo pri delu.

Opozoriti pa velja, da večina delodajalcev od iskalcev zaposlitve pričakuje znanje nemškega jezika (stopnja je odvisna od posameznega delovnega mesta), le redko zadostuje zgolj znanje angleščine.

Rekordno nizka stopnja brezposelnosti Zaposlitvene priložnosti v gospodarsko najmočnejši evropski državi so v zadnjih letih vedno boljše, saj stopnja brezposelnosti vztrajno pada in je zdaj po podatkih nemškega statističnega urada na najnižji ravni po letu 1991. Potem ko se je leta 2007 gibala okoli devet odstotkov, je septembra letos znašala le 4,3 odstotke.

Se zaradi pribežnikov možnosti zaposlitve v Nemčiji kaj zmanjšujejo? Nemčija se sicer v zadnjem obdobju sooča z velikim navalom pribežnikov iz držav tretjega sveta, ki bi lahko v prihodnosti zapolnili vrzel pomanjkanja domače delovne sile. Vendar za zdaj po navedbah sodelavcev zavoda za zaposlovanje za evropske državljane ni bojazni, da ne bi dobili priložnosti za delo, seveda če le izpolnjujejo pogoje, ki jih zahtevajo delodajalci.

Kot pravijo, niso zasledili nobenih informacij, da bi Nemčija kakorkoli omejila možnosti zaposlovanja Slovencev ali državljanov drugih evropskih držav.

Poleg tega so zaradi že omenjenega prostega pretoka trga delovne sile evropski državljani pri zaposlovanju enakovredni, ne glede na to, iz katere države prihajajo in v kateri državi se prijavljajo na zaposlitveni oglas. Medtem ko za državljane držav tretjega svetav veljajo strožja pravila.