Matic Tomšič

Sobota,
18. 7. 2015,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Windows 10 nasveti Matic Tomšič

Sobota, 18. 7. 2015, 12.53

8 let

Vse, kar morate vedeti pred izidom Windows 10

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Windows 10 za osebne računalnike izidejo 29. julija. Še zadnjič smo preverili, kaj moramo vedeti, preden bodo na voljo za namestitev in prenos.

Da, Windows 10 so za uporabnike sedmice in osmice brezplačni Uporabniki Windows 7 (z dodatkom Service Pack 1) in Windows 8 oziroma 8.1 bodo lahko svoj operacijski sistem na Windows 10 prvo leto po izidu nadgradili brezplačno. S tem bodo upravičeni tudi do vseh nadaljnjih varnostih posodobitev in dodajanja novih funkcij. Microsoft z Windows 10 namreč vstopa v obdobje, ko operacijski sistem ne bo več izdelek, temveč trajnostna storitev.

Brezplačen izvod Windows 10 si bodo po nekaterih informacijah lahko zagotovili tudi tisti, ki trenutno uporabljajo nelicenčno (beri: piratsko) različico Windowsov 7 ali 8, a bo takšna ostala tudi po nadgradnji. Kaj to pomeni za poznejše posodabljanje, še ni znano.

Kakšna bo cena Windows 10 za vse preostale? Uporabniki starejših različic Microsoftovega operacijskega sistema, kot so Windows Vista ali XP, bodo morali Windows 10 kupiti. Cena različice Home bo 119 ameriških dolarjev oziroma dobrih 100 evrov, različice Pro pa 199 dolarjev oziroma slabih 180 evrov. Microsoft naj bi Windows 10 sicer že razposlal proizvajalcem osebnih računalnikov, kar pomeni, da jih bo v prihodnjih mesecih mogoče najti tudi nameščene na nove prodajne modele.

Kaj bo novega, je nadgradnja smiselna? Microsoft naj bi v Windows 10 združil najboljše prvine osmice in sedmice. Zgrajeni so na ogrodju prve, a so veliko bolj podobni drugi. Osovražen škatlast uporabniški vmesnik Windowsov 8.1 se poslavlja, vračata se gumb in meni Start. Predvsem za zdajšnje uporabnike Windows 7 to pomeni, da bodo dobili nekatere najboljše prvine Windows 8.1, izognili pa se bodo najbolj nadležnim.

Med nekaterimi najpomembnejšimi novimi funkcijami in prvinami Windows 10 bodo možnost ustvarjanja in preklapljanja med več (virtualnimi) namizji, spletni brskalnik Edge, ki bo sčasoma nadomestil Internet Explorer, in digitalna pomočnica Cortana, ki bo uporabniku podobno kot Applova Siri dajala predloge za delo in aktivnosti. Na Cortano, ki bo znala slovensko, bomo morali pri nas najbrž še malo počakati, saj bo ob izidu Windows 10 na voljo le v izbranih regijah.

V lastnosti Windows 10 se bomo poglobili, ko namestimo in dodobra preizkusimo končno različico. Kako si zagotoviti brezplačno nadgradnjo? Postopek smo podrobno opisali tukaj: