Srdjan Cvjetović

Petek,
6. 1. 2012,
13.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2012, 13.29

8 let, 3 mesece

V Franciji do 1500 evrov kazni za "prepametno" navigacijo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Novi francoski zakoni o cestni varnosti predvidevajo višje kazni in po novem preganjajo tudi uporabnike navigacijskih naprav s podatki o radarskih hitrostnih kontrolah.

V prvem tednu novega leta so v Franciji začeli veljati novi predpisi o varnosti cestnega prometa, katerih namen je zmanjšati število žrtev na cestah predvsem z umirjanjem prometa.

Vozniki bodo omenjene spremembe zaznali predvsem prek višjih zneskov glob in z razširitvijo seznama nedovoljenih dejanj v prometu. Posebej pozorni na te spremembe bi morali biti vsi, ki se na francoske ceste odpravljajo z navigacijskimi pripomočki.

Že dolgo naprave, zdaj na udaru tudi pripomočki V Franciji so že od nekdaj prepovedane namenske naprave, ki bi voznike opozorile na radarski nadzor hitrosti, nova zakonodaja pa se je zdaj spravila tudi na "vozniške pripomočke", ki vsebujejo tudi opozorilne podatke o lokacijah hitrostnih nadzorov. To so torej tudi vsi cestni navigatorji, ki te podatke že imajo naložene ali jih je mogoče preprosto naložiti iz javno dostopnih virov.

V Švici lahko navigacijsko napravo celo zasežejo Prav ta javna dostopnost podatkov je eden od razlogov, zakaj avtomobilska združenja in proizvajalci navigacijskih naprav ostro ugovarjajo tem spremembam, a so francoske oblasti ostale neomajne. Sicer pa Francija ni prva država na evropskih tleh, ki se je odločila za tako ostre ukrepe. Opozarjanje na hitrostne kontrole je med drugim kaznivo tudi v Švici, kjer je možna kazen za tovrstni prekršek celo odvzem naprave.

Izvajanje predpisa nedorečeno Precej nedorečeno je tudi, kako bi policija lahko na razumen način izvajala nadzor nad napravami in lovila prepovedane podatke. Še bolj neprijetno je to vprašanje za uporabnike navigacijskih sistemov, ki so v vozila že vgrajeni, saj pri teh sistemih uporabniki praviloma nimajo možnosti spreminjati podatkov sami, temveč morajo to zaupati pooblaščenim servisom. In si zato vzeti čas in pripraviti denar.

Posodobitve programske opreme že upoštevajo zakonske spremembe Medtem se je Garmin na omenjene spremembe že odzval, saj so najnovejše posodobitve programske opreme (firmware), ki so za nekatere modele cestnih navigatorjev že zunaj, za druge pa jih lahko pričakujemo še ta mesec, vendarle skladne s spremembami francoske zakonodaje. Tako na ozemlju Francije naj ne bi prikazovali podatkov o kamerah in radarjih, ki so v napravo vneseni v izvirni podatkovni obliki.

Nove naprave (torej ne tiste, kupljene letos, temveč tiste, proizvedene letos) bodo te spremembe upoštevale, uporabniki obstoječih naprav pa bodo tako v Franciji lahko nevede v prekršku, če svojega cestnega navigatorja ne bodo na predpisani način povezali z računalnikom, povezanim v internet, in opravili nadgradnjo temeljne programske opreme, ki bo obenem odstranila do nedavnega dovoljene podatke.

… ampak ovinek ni daleč To pa je sicer smo polovica zgodbe, kajti vsak uporabnik domala vsakega cestnega navigatorja lahko sam dodaja svoje tako imenovane interesne točke (POI, Points of Interest), v medmrežju pa mrgoli zbirk sicer popolnoma neuradnih podatkov o lokacijah nadzornih kamer, ki jih je mogoče v le nekaj minutah prenesti v napravo. Z ustreznim oblikovanjem podatkov je podatke mogoče tako prirediti, da bi jih naknadna kontrola le stežka razkrila, vsekakor pa jih nobena sprememba temeljne programske opreme ne bi mogla preprečiti.

Kazen je lahko zelo visoka A če vas dobijo s prepovedanimi podatki v napravi, tvegate kazen do 1500 evrov, če pa imate francosko vozniško dovoljenje, vam ga lahko obogatijo s kazenskimi točkami. Celo šest jih lahko pripišejo, kar bo za nas gotovo pomembneje, ko (in če) se bodo kazenske točke lahko prenašale med državami.

Dražje tudi telefoniranje med vožnjo Med globami, ki so se v Franciji te dni povečale, je tudi tista za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Doslej so za to razvado francoski policisti izdajali plačilne naloge v višini 35 evrov in jim vsakič dodali še dve kazenski točki, zdaj pa je globa sto evrov večja in znaša 135 evrov, prav tako pa se je število kazenskih točk povzpelo na tri.

Pri nas znaša kazen za telefoniranje med vožnjo, a tudi vseh drugih dejanj, ki lahko zmanjšajo slušno zaznavo voznika, primerljivih 120 evrov. Med ta dejanja sodi tudi preveč glasno poslušanje glasbe ali radia, pri čemer ni dorečeno, kdo in kako ugotavlja, kaj v praksi pomeni preveč glasno poslušanje. Prav tako je gotovo lažje povprečnem Francozu odšteti 135 evrov kot povprečnemu Slovencu 120.

Odzvonilo je tudi gledanju filmov med vožnjo Slaba navada nekaterih predvsem tujih voznikov tovornjakov, ki so med vožnjo gledali filme, je očitno zelo zmotila francoske zakonodajalce. Po novem kazen ne bo več zgolj 135 evrov, temveč kar spoštovanja vredni poldrugi evrski tisočak, v paketu pa so še dve ali tri kazenske točke in zaseg naprav, na katerih je voznik med vožnjo predvajal film ali kakršnokoli drugo videovsebino.