Matic Tomšič

Sobota,
1. 9. 2012,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 11.33

8 let

Razer Blade končno vreden svojega porekla

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prvi prenosni računalnik podjetja Razer, ki se sicer ukvarja s periferijo za igralce, je bil super tanek, a strojno podhranjen. V drugem poskusu Razerjevci s komponentami ne bodo skoparili.

Rezilo prejšnje generacije je bilo na prvi pogled in otip sicer stilistična beštija – agresiven in tog dizajn je odlično dopolnjeval fenomenalno svetel HD-zaslon, obenem pa je bil Razer Blade izredno tanek – vsega 2,2 centimetra, o čemer so lahko drugi proizvajalci prenosnikov za igralcev zgolj sanjali. Najtanjši Alienwarov prenosni računalnik, model M11x, je v zaprtem stanju kar za 50 odstotkov bolj obilen (3,3 centimetra). Žal je bilo "mašinovje" pod pokrovko manj impresivno. Procesor Intel Core i7-2640M z delovno frekvenco 2.8 GHz in trdi disk tipa SSD z 256 gigabajti prostora sta bila sicer zadovoljivo zmogljivi komponenti, za podhranjeno izbiro pa se je izkazala grafična kartica nVidia GeForce GT 555M, ki v bolj zahtevnih igrah tipa Battlefield 3 in Metro 2033 ni navdušila, za nameček pa je imela težave s prekomernim pregrevanjem.

V drugo gre rado ... ... so si rekli pri Razerju in udejanili boljši Blade, katerega točne specifikacije pa trenutno še niso povsem dorečene. Znano je sicer, da bo srce računalnika predstavljal štirijedrni Core i7 tretje generacije (Intelova družina Ivy Bridge), družbo pa mu bodo delali nabrita grafična enota nVidia GeForce GTX 660M 2 GB, osem gigabajtov delovnega pomnilnika in združek diska SSD (64 GB, mišljen kot sistemski disk) ter navadnega magnetnika s hitrostjo 7200 obratov na minuto in kapaciteto 500 gigabajtov. Najvišja ločljivost zaslona ostaja enaka kot prej (1920 x 1080 pikslov), kakovost prikazane slike tudi, bo pa po diagonali zdaj meril 17,3-palce.

Podpora standardom wi-fi 802.11 A/G/N, bluetooth 4.0 in USB 3.0 je seveda samoumevna, novi in predvsem zmogljivejši pa bodo po besedah Razerjevih oblikovalcev tudi zvočniki.

Zaslon na dotik Switchblade UI, ki je najbrž največja posebnost Blada in je umeščen poleg tipkovnice, je tokrat še bolj optimiziran, pa tudi iger, ki podpirajo njegovo uporabo, je čedalje več – Star Wars: The Old Republic, Counter Strike: Global Offensive, Battlefield 3 in druge. Na prihod operacijskega sistema Windows 8 je Switchblade UI pripravljen, potreboval bo le nove gonilnike.

Cena? Za prednaročilo v ZDA bo novi Razer Blade na voljo že jutri, cena pa je postavljena pri 2500 dolarjih, kar je 300 zelenih manj, kot so ob splovitvi prvega Blada zanj zahtevali tehniki iz San Diega. Igralci, ki so si predhodnika že privoščili, so ob nakupu njegovega bratca upravičeni do popusta v višini 500 dolarjev. Vse kaže na to, da se bomo na tej strani Atlantika za Blade obrisali pod nosom. O tem, da se Razerjevemu marketinškemu oddelku Evropa ne zdi dovolj profitabilen trg, je sicer že marca poročal britanski PC Gamer. Na srečo igralcev v območju evra nam svojih navitih pošasti za zdaj še ne nameravajo odreči Dell, Asus in Toshiba.