Matic Tomšič

Sreda,
25. 2. 2015,
16.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

LinkedIn Facebook družbena omrežja Matic Tomšič

Sreda, 25. 2. 2015, 16.36

6 let, 7 mesecev

Kdo vas išče na spletu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na internetu kar mrgoli spletnih strani in storitev, ki uporabnikom ponujajo vaše osebne podatke. Ali lahko izvemo, kdaj, kolikokrat, kje in zakaj bo na spletu omenjeno naše ime?

Če uporabljate svetovni splet, z digitalno javnostjo skoraj zagotovo delite vsaj nekaj osebnih podatkov, ki jih lahko najdejo drugi uporabniki. Omenjeno dejstvo samo po sebi v večini primerov ni skrb vzbujajoče – če sledite varnim praksam uporabe svetovnega spleta, verjetno niste med tarčami nepridipravov, ki z zlorabo osebnih podatkov prevzemajo identitete. Kljub temu je iz tega ali onega razloga občasno praktično preveriti, kje, kdaj in v kakšnem kontekstu je vaše ime omenjeno na spletu oziroma kdo vas išče. Poiskali smo nekaj načinov, ki to omogočajo.

Googlova opozorila Googlova storitev Alerts (Google Opozorila) uporabniku omogoča nastavitev obveščanja o kakršnikoli omembi njihovega imena na internetu (družbenih omrežjih, forumih, blogih, novičarskih in drugih spletnih straneh). Za uporabo storitve se prijavite v Googlov račun (če ga še nimate, ga lahko registrirate na tej povezavi) in obiščite spletno stran storitve Google Alerts. V polje za vnos besedila vpišite svoje ime in kliknite na Ustvari opozorilo.

Odprite razširjenje nastavitve opozoril (Pokaži možnosti) in določite e-poštni naslov, kamor želite prejemati opozorila o omembah vašega imena, časovni interval obveščanja in nekaj drugih parametrov. Ko bo Google vaše ime opazil kjerkoli na spletu, vas bo o tem obvestil prek elektronske pošte.

Morda ste zvezda družbenih omrežij Googlovim opozorilom je podobna storitev https://en.mention.com/Mention.com, ki se osredotoča predvsem na družbena omrežja. Po registraciji lahko uporabnik brezplačno ustvari en filter (neomejena storitev je sicer plačljiva) z do tremi kriteriji iskanja ključnih besed (brez dvoma kombinacije imena in priimka), za hitrejše iskanje omemb pa ga je mogoče povezati s profiloma na Facebooku in Twitterju. Mention je sicer na voljo tudi kot mobilna aplikacija za Android in iOS, namizni program za Okna 8 ter razširitev za brskalnik Chrome.

Vaš iščejo delodajalci? Eno najbolj naprednih storitev sledenja osebam, ki so vas iskale in si ogledovale vaše osebne podatke, ponuja premijsko članstvo na zaposlitvenem družbenem omrežju LinkedIn. Uporabniki s premijskim računom lahko namreč podrobno vidijo, koga zanimajo in zakaj. Pogosto gre za morebitne delodajalce, ki si ogledujejo delovne izkušnje, znanja in osebne podatke potencialnega kandidata.

Ne, Facebook vam še vedno ne bo povedal, kdo gleda vaš profil Želja številnih uporabnikov Facebooka je, da bi izvedeli, kdo najpogosteje obiskuje njihov profil in kdo jih največkrat išče. Po družbenem omrežju tudi redno krožijo objave o domnevnih orodjih, ki naj bi to omogočila.

V resnici gre največkrat za širjenje povezav do spletnih strani sumljivega porekla, ki lahko z virusi okužijo vaš osebnih računalnik ali pa vas poskusijo pretentati v izdajanje osebnih podatkov. Iz Facebooka so prav tako že večkrat sporočili, da sledenja obiskovalcev in iskalcev profilov ne bodo omogočili, saj bi s tem lahko poslabšali medsebojne odnose.