Ponedeljek,
17. 3. 2014,
10.16

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Twitter Kitajska

Natisni članek

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 10.16

8 let, 4 mesece

Bo Twitterju uspelo navdušiti Kitajce?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Kitajska je neosvojeno območje Twitterja. Ta je v deželi riža prepovedan že od leta 2009. Tam se bo v teh dneh mudil njegov prvi mož.

Dick Costolo, izvršni direktor Twitterja, se po poročanju Reutersa odpravlja na prvi obisk Kitajske. Gre vsekakor za velik namig po morebitnih korenitih spremembah, in sicer v smeri deblokade Twitterja v omenjeni državi. Costolo naj bi danes pristal v Šanghaju, kjer bo ostal tri dni. Tam se bo sestal s šanghajskimi oblastmi in univerzitetnimi veljaki. Njegova pot naj ne bi vključevala obiska Pekinga.

A kot je povedal tiskovni predstavnik Twitterja, je obisk Costola namenjen predvsem spoznavanju države: "Dick bo obiskal Kitajsko, ker želi zvedeti več o kitajski kulturi in cvetočem kitajskem tehnološkem sektorju. Nimamo načrtov spreminjati naših storitev z namenom, da bi vstopili na ta trg."

Spomnimo, da kitajske oblasti družabna omrežja jemljejo izjemno resno. Velike napore vlagajo v preprečevanje spornih političnih vsebin, zato so nekatera omrežja in spletne strani blokirana. Po nekaterih podatkih skupno število spletnih strani, ki so na Kitajskem blokirane, presega število 2.600, med njimi je poleg Twitterja kar precej omrežij in drugih spletnih orodij, izjemno priljubljenih v preostalih delih sveta. Od julija 2008 je blokiran Facebook (od lani je dovoljen le za manjši krog ljudi), Google Plus od julija 2011, Soundcloud od septembra 2013, nekatere pa so vmes že deblokirali, na primer The Pirate Bay.

Spomnimo, da je Mark Zuckerberg Kitajsko, kjer je izjemno priljubljena storitev WeChat, že večkrat obiskal. Njegov namen je bil sicer doseči celovito deblokado Facebooka, saj bi s tem, kot pravi, resnično lahko povezal svet.