Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 8. 2016,
15.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Android Google LG Nexus mobilne naprave

Torek, 23. 8. 2016, 15.41

6 let, 7 mesecev

Android 7.0 Nougat je uradno zunaj

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Google Nexus | Foto Reuters

Foto: Reuters

… a za zdaj le za tiste, ki uporabljajo mobilne telefone Google Nexus. Ostali ga bodo dobili takrat, ko se bodo za to odločili proizvajalci njihovih pametnih telefonov in tablic.

Medtem ko nekateri uporabniki mobilnih naprav lanskega modelnega leta še čakajo, da bi jim ponudili šesto veliko različico operacijskega sistema Android, tistega z oznako M ali Marshmallow, je Google uradno že objavil njenega naslednika – Android 7.0, ki bo znan tudi kot N ali Nougat.

Najprej Nexus, ostali pa pozneje

Na prvi dan objave so novinca ponudili le uporabnikom novejših telefonov in tablic Google Nexus, nameščen pa bo predvidoma tudi na naslednjem novem pametnem telefonu proizvajalca LG. Ostali proizvajalci mobilnih naprav ga bodo ponudili svojim uporabnikom, ko bodo končali njegov preizkus.

Možnost nadgradnje na sedmico lahko praviloma pričakujejo lastniki mobilnih telefonov in tablic, ki še niso dopolnili drugega leta. Prav tako velikokrat velja, da nov operacijski sistem najprej lahko namestijo imetniki naprav višjega cenovnega razreda.

Google si želi, da bim čim več uporabnikov (novejših) mobilnih naprav, zlati tistih v višjem cenovnem razredu, čim prej namestilo najnovejšo različico operacijskega sistema Android. A to ne gre tako hitro, kot bi si oni želeli. | Foto: Reuters Google si želi, da bim čim več uporabnikov (novejših) mobilnih naprav, zlati tistih v višjem cenovnem razredu, čim prej namestilo najnovejšo različico operacijskega sistema Android. A to ne gre tako hitro, kot bi si oni želeli. Foto: Reuters

Dve hkrati dejavni in prikazani aplikaciji

Največji pridobitvi najnovejšega Androida sta po besedah njegovih snovalcev možnost sočasnega prikazovanja dveh neodvisno se izvajajočih aplikacij na istem zaslonu in učinkovitejša obravnava najzahtevnejše tridimenzionalne grafike. Prav tako napovedujejo, da bosta namestitev in delovanje aplikacij, ki bodo zdaj zahtevale manj shrambnega prostora, hitrejši.

Še šestice ni prav preveč nameščene

Sedmica prihaja v času, ko Google ni najbolj srečen, kako hitro se uporabniki selijo s petice na šestico. Kot so sami priznali, je v tem trenutku Android 6 nameščen na slabi eni šestini vseh mobilnih naprav s tem operacijskim sistemom. Toda Google ne skriva ambicij za pospeševanje prehoda na najnovejši operacijski sistem, zlasti pri napravah (naj)višjega cenovnega razreda.