Petek,
20. 2. 2015,
10.44

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zimske počitnice družina avtomobil vinjeta pomoč na cesti

Petek, 20. 2. 2015, 10.44

1 leto, 4 mesece

Zimske počitnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zimske počitnice so tu, pa je vaš avtomobil pripravljen na njih?

Upamo, da boste svojim otrokom lahko privoščili vsaj malo užitkov na snegu in da tega ob vedno višjih temperaturah ne bo pretežko najti. Kamorkoli se že boste odpravljali, ne pozabite, da lahko v AMZS opravite preventivni pregled vozila. Članom tak pregled dvakrat letno pripada brezplačno v obliki preventivnega tehničnega pregleda. Če o kakšnem tehničnem sklopu svojega vozila še posebej dvomite, to povejte njihovim mehanikom, ki mu bodo posvetili večjo pozornost.

Po vinjeto za tujino v AMZS

Od najpogostejših tujih držav, kamor se Slovenci odpravimo na smuko, imata le Avstrija in Švica vinjeto. Za Avstrijo je na voljo desetdnevna za ceno 8,70 evra, za Švico pa je na voljo le letna za ceno 40 evrov. Za vožnjo brez vinjete vas lahko doleti kazen od 120 do 240 evrov. Vse vinjete so vam na voljo v poslovnih enotah AMZS.

Na spletni strani www.amzs.si/na_poti so na voljo splošni podatki o evropskih državah. Preberete si lahko posebnosti glede prometnih predpisov, prevoza otrok, zimske opreme, pomembne telefonske številke, kazni za prekrške in druge koristne podatke.

V spodnji tabeli so prikazane nekatere kazni v državah, ki jih Slovenci kot smučarji najpogosteje obiskujemo. Kazni so v evrih.

Ob nezgodi ali okvari v tujini se lahko zanesete na hitro pomoč AMZS

Prometna nesreča ali okvara avtomobila v vsakem primeru predstavljata nevšečnost, s katero ne želite imeti opravka. Kadar ste v tujini še toliko bolj. Že nepoznavanje jezika lahko povzroči nevšečnosti, vendar je postopek popolnoma enak kot ob nesreči ali okvari doma.

Nikar ne ovirajte prometa po nepotrebnem. Če je vozilo nevozno in ga ne morete umakniti, poskrbite, da bo ustrezno označeno z varnostnim trikotnikom, še prej pa na varno umaknite sopotnike. Na avtocesti to pomeni za ograjo ob odstavnem pasu. Ne pozabite na odsevni varnostni jopič, saj bodo tako drugi vozniki bolj pozorni na vas.

Ob vsaki še tako majhni nezgodi se potrudite nepristransko oceniti poškodbo svojega vozila in varnost nadaljevanja vožnje. Tudi na videz majhne poškodbe lahko močno vplivajo na stabilnost in vodljivost vozila. Če med nadaljevanjem vožnje zaznate nepravilnosti, vozilo zaustavite na ustreznem varnem mestu ter raje pokličite na pomoč.

Za 69 evrov si zagotovite brezplačno pomoč na cesti v tujini ali vleko v vrednosti 1.500 evrov s članstvom PLUS.

S članstvom PLUS si boste varno mobilnost zagotovili tudi v tujini, poleg tega pa boste deležni še številnih drugih ugodnosti.

V primeru nezgode ali okvare v tujini za klic AMZS uporabite številko +386 1 530 53 53 in tako sprožite postopek za intervencijo. Pred klicem se prepričajte o svoji lokaciji, da bo klic čim krajši in da vas bodo čim prej našli.

Ob tem je zelo pomembno, da operaterju sporočite tudi število oseb v avtomobilu. Za dve osebi je prevoz že zagotovljen, za vse druge pa bodo poskrbeli z nadomestnim vozilom ali taksijem. Pogosto je treba rešiti tudi težavo prenočitve. Stroški prevoza oseb in nepredvidene nočitve so kriti v okviru članstva PLUS – stroški prevoza oseb v višini 300 evrov, nepredvidene nočitve pa do zneska 200 evrov. Če si prevoz ali nočitev organizirate sami, vam stroške povrnejo na podlagi predloženih računov.

Ob nepredvidenih izdatkih za morebitno popravilo avtomobila vam AMZS priskoči na pomoč s Kreditom v sili. Strošek popravila tako krije AMZS, vi pa jim ga povrnete ob vrnitvi domov.

V poslovnih enotah AMZS si zagotovite obvezno opremo za na pot v tujino

Obvezna oprema avtomobila, ki je registriran v Sloveniji, zadošča tudi zahtevam drugih evropskih držav. Zaplete se pri snežnih verigah, saj je lahko uporaba teh predpisana le na določenih cestah zaradi trenutnih razmer. So pa tudi primeri, ko kombinacija letnih pnevmatik in verig ni razumljena za ustrezno zimsko opremo. V Nemčiji je zimska oprema obvezna ob sneženju, že ko se sneg oprijemlje cestišča ali pa je na njem le snežna brozga. V takšnem primeru ne letne pnevmatike ne snežne verige niso ustrezne.

Na poti v visokogorje so razmere nepredvidljive. Tudi ob napovedanem lepem vremenu se lahko zgodi, da boste zaradi le majhne količine snega na gorskih cestah potrebovali snežne verige. Za nasvet pri izbiri pravih verig za svoj avtomobil se obrnite na poslovne enote AMZS. Naročilo verig lahko opravite tudi prek njihove spletne strani. Iskalnik boste našli na vstopni strani www.amzs.si.

Če se boste s snežnimi verigami prvič srečali v snegu in mrazu, boste z nameščanjem imeli obilico težav. Nameščanje preizkusite že prej na suhem in toplem. Na poti pravočasno presodite, kdaj je ustrezen čas za namestitev snežnih verig – še preden vozilo obstane. Med nameščanjem nikar ne uporabljajte dvigalke, saj lahko ta na ledeni podlagi zdrsne. Bodite pozorni na hitrost vožnje z verigami, ki naj bo manj kot 50 kilometrov na uro.

Poleg verig vam bodo zelo prav prišle tudi ustrezne rokavice za montažo. Včasih je pred namestitvijo verig treba odstraniti sneg okoli koles, pri čemer si lahko pomagate z zložljivo lopato, ki v avtomobilu ne bo vzela veliko prostora. Za čiščenje snega in ledu z vozila pa vam bosta prav prišla metlica in strgalo.

Dandanes je najpomembnejši pripomoček za pomoč pri okvari avtomobila mobilni telefon, s katerim lahko pokličete na pomoč. Manjše napake pa lahko odpravite sami, zato poskrbite, da imate ustrezno orodje v vozilu shranjeno na dosegljivem mestu. Če vaš avtomobil nima rezervnega kolesa, morate imeti homologirani kit za krpanje pnevmatik, pri katerem je dobro, da se seznanite z navodili za uporabo, še preden se odpravite na pot. Če z vozilom obstanete ob cesti, ne pozabite obleči varnostnega brezrokavnika, tudi če to v državi, kjer se nahajate, po zakonu ni obvezno.

Preventivni pregled vozila v AMZS – za člane dvakrat letno brezplačno

Pred odhodom na počitnice ali na daljšo pot vam svetujemo, da preverite delovanje svojega avtomobila, kar lahko za vas opravijo tudi v servisih AMZS. Če je vaše vozilo redno servisirano in če imate tudi sami vsaj malo smisla za tehniko, se tega opravila lahko lotite sami.

Preglejte pomembne točke na vozilu, kot so količina motornega olja in zavorne tekočine, količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla, preverite tudi delovanje vseh svetlobnih teles in obrabljenost metlic brisalnikov. Še posebno pozornost namenite pnevmatikam. Preglejte, ali so mogoče poškodovane in preverite tlak – pozorni bodite tudi na rezervno pnevmatiko. Upoštevati morate, ali bo avto na poti polno obremenjen, takrat je treba tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,1 do 0,2 bara.

Stanje akumulatorja boste težko preverili sami, zato pa bodo to z veseljem opravili v servisnih delavnicah AMZS – za člane AMZS brezplačno.

Člani AMZS lahko dvakrat letno izkoristijo brezplačni preventivni tehnični pregled. Svetujemo vam, da to možnost izkoristite tudi pred odhodom na daljšo pot z avtomobilom. Svoja opažanja in skrbi zaupajte njihovim mehanikom, ki bodo poskrbeli, da boste na poti varni.

Med potjo raje ustavite in dotočite gorivo, da ga boste tudi v primeru izrednih razmer imeli dovolj.

Preverite preostalo ponudbo v poslovnih enotah AMZS

V 20 poslovnih enotah in poslovalnicah po vsej Sloveniji vam ponujajo raznovrstne storitve.

V servisnih delavnicah bodo poskrbeli tako za redni servis vašega avtomobila kot tudi za bolj zapletena popravila. Zagotavljajo vam kakovostne nadomestne dele in strokovno izvedbo po ugodnih cenah. S sodobnimi napravami za optično nastavitev podvozja bodo poskrbeli za dobro nastavitev podvozja, ki je ključnega pomena za varno vožnjo, dobro vodljivost in manjšo porabo. V ponudbi imajo nove pnevmatike po ugodnih cenah, ki vam jih bodo tudi zamenjali, uravnotežili in shranili. Člani AMZS imajo na vse tehnične storitve popust.

AMZS ima največjo mrežo tehničnih pregledov v Sloveniji. Strokovnost njihovih preglednikov je ključnega pomena za vašo varnost in varnost preostalih udeležencev v prometu.