Ciril Komotar

Sreda,
19. 3. 2008,
15.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2008, 15.29

8 let, 5 mesecev

Subaru impreza WRX STi

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Na slovensko tržišče prihaja tretja generacija legendarnega športnika. Impreza WRX STI bo s tristo konjskimi močmi in nastavljivim sredinskim diferencialom pravi "cukerček" za tehnične odvisnike.

WRX STi so črke s poreklom. Za njimi stoji velik del športnega ponosa znamke Subaru. Takšno kratico nosi že tretja generacija tega športnika (pred tem so se "ta hitre" impreze kitile z oznako GT). Kljub temu, da se mora ubadati še z bremenom mnogih "oblikovalskih" kritikov, se za prihodnost najbolj športne impreze ni bati. Povpraševanja je očitno veliko, vendar bo na slovenski trg do prvega julija lahko kapnila le ena WRX STI. Po tem datumu naj bi se avtomobil dostavljalo brez težav. Lastništvo impreze WRX STi ima ceno 49.900 evrov.

Ni veliko novega

Če zanemarimo drastično spremembo izgleda, avtomobil ni bil deležen veliko novosti. Izpostaviti velja za slabih deset centimetrov daljšo medosno razdaljo (impreza je postavljena na legacyevo osnovo), česar je seveda deležna tudi osnovna različica. Ne manjka velik spojler na zadku, ki pa je tokrat zaradi same zasnove avtomobila veliko manjši kot pri predhodnici. Piknik mizice tako ni več. Nov je tudi dodaten par izpušnih cevi, kar je verjetno pomembno za večjo "dirkaško" kredibilnost.

Motor

Motor ostaja več ali manj enak kot v zadnji izvedbi prejšnje generacije. Gre za dva in pol litrski štirivaljnik, ki tokrat razvije včasih magičnih, zdaj pa za resno konkuriranje ostalim športnikom enakega cenovnega razreda nujno potrebnih tristo "konjev" (dvajset več od prejšnje generacije). Dovolj, da bo stotica padla mimo v 5,2 sekunde.

Nastavljanje odzivnosti motorja

Sistem SI-drive prilagaja delovanje motorja glede na trenutni način vožnje v prid nižji porabi goriva. Voznik lahko izbere pametni (najbolj varčen), športni ali pa izrazito športni način vožnje. Pri slednjem je odziv motorja najbolj učinkovit, vklop pa je mogoč šele po tem, ko je agregat ogret na delovno temperaturo.

Tehnika, tehnika in še enkrat tehnika

Avtomobil je opremljen s prednjim in zadnjim samozapornim diferencialom, ter seveda sredinskim, ki tistim najbolj zagretim v ročnem načinu omogoča kar šest različnih nastavitev zapore. Vse skupaj pa je lahko prepuščeno tudi avtomatskemu načinu, kjer je možna izbira "le" treh posameznih nastavitev. Od auto (vse je prepuščeno avtomobilu) do auto + (povečanje moči zapore na spolzkih podlagah), oziroma auto - (zmanjša moč zapore), kar pride v poštev pri bolj veščih voznikih. Za piko na i skrbi še kratica VDC ali ESP po domače.