Sreda,
13. 5. 2009,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault

Sreda, 13. 5. 2009, 9.45

8 let

Renault clio

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred nami je druga izvedba tretje generacije clia. Dobil je masko v stilu mégana in nov motor v ponudbi. Sicer pa bo v prodajnih salonih odslej kar šest različnih cliov.

Eden od najbolj množičnih avtov!

V sedemdesetih in osemdesetih je Renault prodajal petko, nato je spremenil način označevanja svojih modelov in številke nadomestil z imeni. Petka je postala clio. Od leta 1990 pa do danes so se v prodajnih salonih zvrstile tri generacije, prodajne številke pa so presegle številko deset milijonov. Prihodnje leto bo clio praznoval dvajseto obletnico, praznoval pa jo bo v pravkar "sešiti" obleki, z videzom, ki izhaja iz modela mégane.

Po globini nastavljiv volan

Pričakovali boste, da bom zapisal, da clio razen novega izgleda ne ponuja kaj bistveno novega. Pa ne bom, v novem cliu voznik se počuti bolje kot v predhodniku. Novost je namreč po globini nastavljiv volanski obroč, kar smo doslej vozili le v različicah Renault Sport. Trdimo, da gre za pomembno izboljšavo, a kaj ko je pogovor z našimi Renaultovci razkril, da bo po globini nastavljiv volanski obroč na voljo zgolj za doplačilo.

Clio, clio storia, clio grandtour, clio GT, clio RS, clio cup

Veliko pa je bilo govora o novem prednjem delu, ki seveda izhaja iz aktualnih oblikovalskih smernic, se pravi teh, ki smo jih prvič videli na tretjem méganu in najnovejšem scenicu. Sicer pa že po izgledu ločimo kar nekaj vrst cliov. Šest oziroma še več, če upoštevamo še število vrat. Ponudbo začne prenovljeni clio storia, torej clio druge generacije, tudi ta je dobil novo masko. Potem sta tudi dva nova clia, se pravi običajna clia tretje generacije, tri in petvratna, seveda opremljena z omenjeno novo masko. Običajnega clia sem na predstavitvi vozil v kombinaciji z 1,5-litrskim dizlom z 78-imi kilovati, te kombinacije pred prenovo ni bilo v ponudbi. Zadeva še zlasti ugaja zaradi šestopenjskega menjalnika.

NOVO: clio GT

Novost v ponudbi je clio GT, torej clio s športnim izgledom, ne pa tudi voznimi lastnostmi. Prepoznate ga po izrazitejših pragovih, znotraj pa po sedežih z več bočne obrobe, debelejšim volanskim obročem in GT napisih. Na voljo je s tremi ali petimi vrati. Opremljen je z novim 1,6-litrskim bencinskim motorjem z največjo močjo 94 kilovatov. Avto sem peljal, poročam, da je z voznimi lastnostmi daleč za pravim športnikom, ki sliši na ime clio Renault Sport.

Cup namesto F1 Team

Ta pravi športnik je s prenovo dobil tri konjske moči več, je pa tudi po prenovi na voljo v dveh različicah. Civilizirana verzija se tudi tokrat imenuje Renault Sport, surova pa ne več Renault Sport Team F1 R27, ampak cup. Slednji je s prenovo postal še bolj špartanski, brez klime, brez radia, z zgolj ročnim pomikom stekel, s klasičnim ključem in še bolj školjkastimi sedeži, kot jih ima običajni RS. Od zunaj se oba clia RS razlikujeta po meglenkah - pri običajnem RS-u so, pri cupu manjkajo.

V Sloveniji samo RS, ne tudi cup

Clie cup smo na predstavitvi podili po dirkališču v portugalskem mestu Braga. Ker sem vozil v močnem nalivu, ne bi pametoval, bi pa ponovil trditev iz naših testov, da je iz vidika vožnje bolj športni RS veliko bolj mikaven. A kaj, ko cup v Sloveniji ne bo na voljo, bo samo RS. Da pa ne bi bilo zmešnjave pri oznakah povem, da se bo dirkalnik za pokal clio cup po novem imenoval clio trophy, seveda po zgledu pokala mégane trophy.