Jure Gregorčič

Sreda,
16. 5. 2012,
12.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Športni Avtomoto Porsche

Sreda, 16. 5. 2012, 12.58

8 let

Porsche 918 spyder – zeleni dirkač

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Porsche je razkril uradne fotografije hibridnega naslednika carrere GT. Porsche 918 spyder bo do stotice zmogel v treh sekundah, hibridni pogon pa vključuje "stroj" V8 in dva elektromotorja.

Proizvodni model precej podoben študiji iz leta 2010, a z bolj nenavadnim položajem izpuha

Proizvodnja ekskluzivnega superšportnika naj bi stekla prihodnjo jesen, v Stuttgartu pa naj bi kupcem dobavili omejeno serijo vozil, katere število sovpada z oznako modela, 918 torej. Uradne fotografije razkrivajo, da je serijski 918 spyder precej podoben svojemu konceptu iz leta 2010. Karoserija je v prid nižji teži zasnovana iz izjemno čvrstega plastično-karbonskega monokok (CFRP) ohišja. Lahke strešne zaplate se ob lepem vremenu ročno odstranijo in pospravijo v sprednji prtljažni prostor, da spyder dobi podobo, ki jo narekuje ime.

V oči padeta orjaška izpuha, nameščena precej visoko, za obema sedežema oziroma tik pod streho vozila. Inženirji so namreč izpušne cevi speljali tako, ker so želeli toplotno energijo bencinskega stroja speljati stran od tekočinsko hlajenega litij-ionskega baterijskega sklopa.

Pogonski sklop zmore okoli 760 "konjev" in 880 njutonmetrov

Za pogon superzmogljivega "plug in" hibrida bodo skrbeli sredinsko nameščen 4,6-litrski bencinski motor V8 in dva elektromotorja. V8, ki so ga razvili na osnovi 3,4-litrskega motorja iz dirkalnega RS spyder bolida, bo zmogel prek 370 kilovatov. Ob vseh teh bencinskih kilovatih pa bo imel voznik na voljo še 160 električnih kilovatov iz dveh elektromotorjev, nameščenih ob obeh oseh.

Skupni pogonski paket bo na asfalt prek dirkaško odzivnega sedemstopenjskega samodejnega menjalnika PDK z dvema sklopkama zmožen "iztisniti" okoli 880 njutonmetrov, kar je ob vseh prej navedenih kilovatih seveda odlično izhodišče za zares prepričljive zmogljivosti – 3 sekunde do stotice in prek 320 kilometrov na uro.

Podatki o porabi in izpustih – 3 l/100 km in 70 g CO2 – sodijo v rubriko saj ni res pa je!

Pri Porscheju zagotavljajo, da je "zeleni atlet" kljub zajetnemu paketu moči stokilometrsko razdaljo sposoben prevoziti tudi s samo tremi litri goriva in pri tem v ozračje v vsakem prevoženem kilometru izpustiti le 70 gramov spornega ogljikovega dioksida. Omenjeni podatki naj bi bili pridobljeni po meritvenem standardu, ki ga določa NEDC (New European Driving Cycle).

Električni doseg zanaša okoli 25 kilometrov

Ob povsem napolnjenih litij-ionskih baterijah se je porsche 918 spyder zmožen zgolj na električni pogon peljati dobrih 25 kilometrov. Elektromotorja pa sta dovolj zmogljiva, da brez asistence motorja V8 tega porscheja poženeta vse do hitrosti 150 kilometrov na uro.

Volan krmili tudi zadnji par koles

V prid še ekstremnejši vodljivosti in legi na cesti bo spyder ponujal tudi štirikolesni pogon in prilagodljivo krmiljenje zadnjega para koles (adaptive rear-wheel steering). Novinca so že preizkusili v slovitih zavojih "zelenega pekla", s katerimi je opravil v času 7 minut in 26 sekund. Za primerjavo, porsche carrera GT je bil več kot dve sekundi za njim. Prvi bogati ekološko usmerjeni kupci naj bi svoje eko bolide prevzeli v začetku leta 2014. Čista športna prihodnost pa seveda ni poceni, saj bo za vsakega porscheja 918 spyder treba pripraviti vsaj 657 tisoč evrov.