Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
9.34

Osveženo pred

2 tedna, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

kvote smučarski skoki

Torek, 14. 5. 2024, 9.34

2 tedna, 6 dni

Sprememba v smučarskih skokih

Dodatna kvota za države dobitnikov odličij z mladinskih svetovnih prvenstev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Stephan Embacher | V novi sezoni smučarskih skokov bo veljalo tudi novo pravilo o dodatni kvoti, ki jo bo svoji državi priboril dobitnik odličja z mladinskega svetovnega prvenstva. Zlati iz Planice Stephan Emabcher je dodatno kvoto priboril Avstriji. | Foto Guliverimage

V novi sezoni smučarskih skokov bo veljalo tudi novo pravilo o dodatni kvoti, ki jo bo svoji državi priboril dobitnik odličja z mladinskega svetovnega prvenstva. Zlati iz Planice Stephan Emabcher je dodatno kvoto priboril Avstriji.

Foto: Guliverimage

Med spremembami, ki bodo v veljavo vstopile v novi sezoni smučarskih skokov, je tudi uvedba dodatne kvote, ki jo pribori nosilec odličja z zadnjega mladinskega svetovnega prvenstva. Na zadnjem mladinskem prvenstvu v Planici so bili na odru za zmagovalce Avstrijec Stephan Embacher, Američan Erik Belshaw in Nemec Adrian Tittel. Sprememba bo tudi pri točkovanju o doskoku.

Timi Zajc
Sportal Novost v smučarskih skokih: uvedba posebnih elektronskih čipov

Na srečanjih komiteja za smučarske skoke v Portorožu so prejšnji teden razpravljali o spremembah in začrtali smernice za prihodnjo sezono, ki jih bodo potrjevali na junijskem zasedanju predsedstva Fis v Reykjaviku. 

Ena od sprememb se nanaša na število kvot, ki so jih lani s šest znižali na pet, države pa so si dodatno kvoto lahko izborile prek celinskega pokala. Zdaj si jo bodo lahko še drugače. Pri tem bo večjo pomembnost dobilo mladinsko svetovno prvenstvo v smučarskih skokih, poroča skijumping.pl.

Dodatna kvota za dobitnike odličij z mladinskih svetovnih prvenstev

Vodilni namreč uvajajo dodatno kvoto za nosilce medalj individualnih tekem zadnjega mladinskega svetovnega prvenstva. Pri tem bo veljalo, da lahko vsaka država prejme največ eno dodatno mesto. Če bo med prejemniki odličij več skakalcev iz ene države, se privilegij dodatne kvote za tekme svetovnega pokala ne bo prenesel na skakalce, ki so tekmo končali pod zmagovalnim odrom.

Po zaslugi Erika Belshawa bodo Američani v naslednjo sezono lahko skočili s petimi tekmovalci.  | Foto: Guliverimage Po zaslugi Erika Belshawa bodo Američani v naslednjo sezono lahko skočili s petimi tekmovalci. Foto: Guliverimage

Povečana kvota bo veljala od prvega novega termina po svetovnem prvenstvu in bo trajala do zadnjega tedna pred naslednjim mladinskim prvenstvom. Kvota ne bo dodeljena neposredno dobitniku kolajne, ampak bo reprezentanca imela priložnost, da namesto skakalca, ki je priboril dodatno kvoto, v svetovni pokal doda drugega tekmovalca, ki ne sme biti starejši od 20 let.

Avstrijci, Američani in Nemci iz Planice z dodatno kvoto

V pretekli sezoni so na stopničkah mladinskega svetovnega prvenstva v Planici stali Stephan Embacher, Erik Belshaw in Adrian Tittel, zato bodo lahko reprezentance Avstrije, ZDA in Nemčije v skladu z novimi predpisi na poletni veliki nagradi in tekmah svetovnega pokala do vključno konca tekmovanja v Lake Placidu 9. februarja prihodnje leto imele dodatnega skakalca. Avstrijci in Nemci bodo tako lahko imeli sedem skakalcev, Američani pa pet.

Sandro Pertile | Foto: Guliverimage Sandro Pertile Foto: Guliverimage

"Lansko zmanjšanje kvot je imelo ob pozitivnih tudi negativno stran. Vodilne reprezentance si niso mogle privoščiti, da bi v tekmovanje prijavile mlade, nadarjene skakalce. S tem smo zaprli vrata tem mladim športnikom, mladincem, za pridobivanje izkušenj na najvišji mednarodni ravni. Spomladi smo tako predlagali uvedbo dodatnih startnih kvot za podporo mladincem. Te kvote bodo prilagodljive. Povezane bodo s tekmovalcem, ki jo je osvojil, zveza pa bo lahko namesto njega dodala drugega skakalca, če bo le mladinec," je za skijumping.pl spremembo pojasnil direktor tekmovanj za svetovni pokal Sandro Pertile.

Večja teža telemarka

V prihodnje bo večjo težo dobil tudi pravilno izvedeni doskok v tehniki telemark. Skupna ocena pri smučarskih skokih je sestavljena iz dolžine leta, kompenzacijskih točk za jakost vetra in višino zaletišča ter točk, ki jih skakalci prejmejo ob doskoku. Najbolj idealno je, če tekmovalci zaključijo skok v telemark. Kar se bo poslej še bolj upoštevalo pri oceni.

Sodniki bodo odšteli tri točke (prej dve), če tekmovalec ne bo izvedel pravilnega skoka v tehniki telemark.

Vir: STA

Alexander Stöckl
Sportal Alexander Stöckl naj bi napovedal tožbo proti Norveški smučarski zvezi
Markus Eisenbichler
Sportal Markus Eisenbichler se vrača na veliki oder
smučarski skoki, priprave, Kranj, Jurij Tepeš
Sportal Jurij Tepeš: Motivacija, po drugi strani pa tudi neke vrste breme
Rjoju Kobajaši
Sportal Rjoju Kobajaši o islandskem podvigu: Občutil sem zgolj strah
smučarski skoki, priprave, Kranj, Nika Križnar, Nika Vodan
Sportal Nika Vodan: Moram ostati potrpežljiva
Ne spreglejte