Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
5.36

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

Natisni članek

Jaden McDaniels Rudy Gobert Minnesota Timberwolves Dallas Mavericks Indiana Pacers Boston Celtics NBA Liga NBA

Sreda, 22. 5. 2024, 5.36

1 teden, 5 dni

Liga NBA, 21. maj, konferenčni finale

Boston po drami in podaljšku do prve zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09
Boston Celtics Jaylen Brown | Jaylen Brown je zadel trojko za izenačenje. | Foto Reuters

Jaylen Brown je zadel trojko za izenačenje.

Foto: Reuters

V igri za naslov v ligi NBA so ostali le še štirje klubi. Led konferenčnega finala so najprej prebili na vzhodu. Favorizirani Boston, ki je v rednem delu zbral največ zmag v ligi NBA, je na prvi tekmi po podaljšku s 133:128 odpravil Indiano. Uvodna tekma konferenčnega finala na zahodu med Minnesoto in Dončićevim Dallasom bo v noči na četrtek (2.30). Dokaz več, s kako zahtevno oviro bo imel opravka 25-letni slovenski dragulj, je izbor najboljših obrambnih peterk sezone. Rudi Gobert je uvrščen v prvo, Jaden McDaniels, ki bo najverjetneje zadolžen za pokrivanje Dončića, pa v drugo.

Dallas Mavericks Luka Dončić, P. J. Washington, Dereck Lively II
Sportal Pred Dallasom in Dončićem stoji zid

Boston je sicer izjemno odprl srečanje, po manj kot treh minutah tekme vodil z 12:0, Indiana pa je prvi koš dosegla šele po slabih treh minutah in pol igre, ko je iz fadeawaya zadel Siakam. Kljub slabemu začetku so Pacers do konca prve četrtine ujeli ritem in se približali na 31:34, ob polčasu pa sta bili ekipi poravnani na 64:64.

Izenačeno je bilo tudi nadaljevanje, gostom se je v TD Gardnu 47 sekund pred koncem po košu Andrewa Nembharda iz step backa še nasmihala zmaga (117:114), nato pa je šest sekund pred koncem s trojko iz zahtevnega položaja iz kota ob tesnem pokrivanju gostov podaljšek izsilil Jaylen Brown, ki je izid poravnal na 117:117. Tyrese Haliburton je nato po minuti odmora poskusil še z metom za tri, vendar je bil neuspešen, tekma pa se je prevesila v podaljšek.

Trojka Browna za podaljšek:

V dodatnem času je bil minuto in 12 sekund pred koncem izid še poravnan na 123:123, nato pa so domači na krilih Jaysona Tatuma in natančnim izvajanjem prostih metov tehtnico prevesili na svojo stran in na koncu slavili s 133:128. Tatum je srečanje končal pri 36 točkah in 12 skokih, 28 jih je dodal Jrue Holiday (4/8 za 3), dve manj pa Brown. Za Indiano, ki je na koncu izgubila kar 21 žog, je Haliburton prispeval 25 točk (6/14 za 3) in deset asistenc, Myles Turner je ob 23 točkah ujel še deset odbitih žog.

"Že pred tem sem si govoril, če bom dobil priložnost za met, ga bom zadel. To sem si govoril ves čas, če bo priložnost, jo bom izkoristil," je po koncu dejal Brown.

Trener Pacers Rick Carlisle je prevzel krivdo za poraz, saj bi po njegovem mnenju morali dobiti dvoboj že v rednem delu srečanja. "Deset sekund pred koncem rednega dela bi moral klicati premor za posvet, po katerem bi imeli možnost za napad ter povišanje prednosti. Toda to se ni zgodilo, poleg tega pa smo naredili v zaključku še nekaj nepotrebnih napak," je pojasnil Carlisle.

Vrhunci tekme:

Naslednja tekma bo v noči na petek (2.00) prav tako v Bostonu.

Minnesota ima več mojstrov obrambe

Dallas se bo v noči na četrtek prvič pomeril z Minnesoto, ki bo zaradi višjega mesta po koncu rednega dela imela prednost domačega igrišča, v noči na četrtek. Luko Dončića, Kyrieja Irvinga in soigralce čaka vse prej kot enostavno delo. Na drugi strani bo ekipa z granitno obrambo.

O tem, kako se cenijo obrambne sposobnosti Timberwolvesov, priča tudi priznanje, da je francoski center Rudy Gobert, sicer izbran za najboljšega obrambnega igralca lige, pristal v najboljši obrambni peterki, Jaden McDaniels (206 centimetrov), ki bo najverjetneje zadolžen za pokrivanje Dončića, pa v drugi. Med kandidati, ki so prejeli točke v glasovanju, ni bilo niti enega košarkarja Dallasa, mladi zvezdnik Minnesote Anthony Edwards pa je zbral štiri točke.

Liga NBA, 21. maj:

Liga NBA, konferenčni finale:

Zahodna konferenca:
Minnesota Timberwolves (3) – Dallas Mavericks (5) /0:0/

Vzhodna konferenca:
Boston Celtics (1) – Indiana Pacers (6) /1:0/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Dallas Mavericks Luka Dončić
Sportal Luka Dončić po dveh krogih končnice med prvo peterico
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Luka Dončić in druščina sta dobila nasprotnika v konferenčnem finalu #video
Dallas Mavericks Jason Kidd
Sportal Jason Kidd: Vseeno nam je, kaj si mislite
Dallas Mavericks Luka Dončić Kyrie Irving
Sportal Prizor, ki je po veliki zmagi Dallasa povedal vse #video
Luka Dončić
Sportal Norišnica v Dallasu! Luka Dončić in druščina po veliki drami v konferenčnem finalu! #video

 

Ne spreglejte