Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 5. 2024,
8.47

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Norveška Palestina

Sreda, 22. 5. 2024, 8.47

1 teden, 5 dni

Norveška, Irska in Španija bodo Palestino priznale 28. maja. Izrael: Tega ne bomo molče gledali. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo Palestino priznale 28. maja. Izraelsko zunanje ministrstvo je posvarilo, da bo priznanje Palestine le še okrepilo ekstremizem in nestabilnost, ob tem pa je na pogovore poklicalo svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji. Slovenski premier Robert Golob je napoved kolegov glede priznanja Palestine pozdravil, ob tem pa spomnil, da je Slovenija nedavno začela enak proces. 

Salman Rushdie
Novice Salman Rushdie: V tem trenutku bi bila palestinska država podobna talibanskemu Afganistanu

Jonas Gahr Store je na novinarski konferenci ob naznanitvi odločitve vlade pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je dejal in druge države pozval, naj jim sledijo, poroča britanski BBC. Store je prepričan, da je rešitev dveh držav v interesu Izraela, ki to sicer zavrača.

Norveški sta se pridružili tudi Irska in Španija

Irska bo priznala Palestino skupaj s Španijo in Norveško, je danes sporočil irski premier Simon Harris. Kmalu za Irsko je priznanje Palestine 28. maja naznanil še španski premier Pedro Sanchez.

"Gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino," je ob najavi priznanja v Dublinu poudaril Harris. Opozoril je še, da trenutno Palestinci v Gazi preživljajo najhujše trpljenje, stiske in lakoto. "Humanitarna katastrofa, za večino nepredstavljiva in za vse nesprejemljiva, se odvija pred našimi očmi," je dodal.

Ebrahim Raisi
Novice Krvave roke islamskega skrajneža, ki je sodeloval v komisijah smrti

"Palestino bomo priznali iz številnih razlogov, ki jih lahko strnemo v tri besede: mir, pravičnost in doslednost," pa je v parlamentu v Madridu dejal Sanchez in požel bučen aplavz. Ob tem je ocenil, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu. "Moramo zagotoviti spoštovanje rešitve dveh držav in vzajemno jamstvo za varnost," je dodal.

Sanchez, ki je danes novico sporočil v parlamentu v Madridu, pa je dodal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Slovenska vlada je pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje.

Palestinci: To je zgodovinski trenutek

Predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Husein al Šejh je napoved o priznanju Palestine označil za zgodovinski trenutek. Podobno so napoved pozdravili pri palestinskem islamističnem gibanju Hamas, saj da je to pomemben trenutek v smeri zagotavljanja pravice do ozemlja.

"Zahvaljujemo se državam sveta, ki so priznali neodvisnost Palestine in jo še bodo," je sporočil generalni sekretar izvršnega odpora PLO al Šejh. Po desetletjih palestinskega nacionalnega boja, trpljenja, podrejanja in okupacije je zmagal svobodni svet, je zapisal na družbenem omrežju X. "Poudarjamo, da je to pot v smeri stabilnosti, varnosti in miru v regiji," je dodal Šejh iz PLO, v kateri prevladuje gibanje Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu.

Podobno so napoved priznanja treh držav pozdravili pri Hamasu, ki nadzoruje Gazo. "Menimo, da je to pomemben korak k potrditvi naše pravice do ozemlja," je Hamas zapisal v izjavi in pozval "države po vsem svetu, naj priznajo naše legitimne nacionalne pravice".

Višji predstavnik Hamasa Basem Najm je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so ta tri priznanja neposreden rezultat "pogumnega upora in legendarne vztrajnosti palestinskega ljudstva".

Izrael na pogovor poklical veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji

Izrael je na pogovor v domovino že poklical svoje veleposlanike na Norveškem, Irske in v Španiji, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac.

"Irski in Norveški danes pošiljam ostro sporočilo: Izrael tega ne bo molče gledal. Pravkar sem odredil vrnitev izraelskih veleposlanikov iz Dublina in Osla v Izrael na nadaljnja posvetovanja v Jeruzalem," je dejal Kac. Kasneje so podoben ukrep odredili še za izraelskega veleposlanika v Španiji.

Golob in Fajonova pozdravila napoved Španije, Irske in Norveške 

Premier Robert Golob je pozdravil napoved kolegov iz Španije, Irske in Norveške.  Pri tem je spomnil, da je Slovenija nedavno začela proces priznanja Palestine, v katerem so izrazili pričakovanja, ki jih ima do Palestincev in Izraela, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Spomnil je, da je slovenska vlada kot prva izmed podpisnic posebne izjave ob robu Evropskega sveta - Slovenija, Španija, Irska, Malta, začela proces priznanja Palestine, "v katerem je izrazila pričakovanja, ne pa pogoje, za obe strani". Obenem je premier v nedavnem pismu voditeljem držav članic EU tiste, ki še niso priznali Palestine, pozval, da se pridružijo slovenskemu procesu priznanja. "Več držav bo z nami, močnejši bo naš vzvod na obe strani za doseganje premirja in izpustitev talcev," je dodal.

Kot je pojasnil, Slovenija proces priznanja vodi, ker želi stvari spremeniti z zavedanjem, da Palestinci potrebujejo več kot le simbolično gesto priznanja. "Radi bi pripomogli k reformiranju in opolnomočenju palestinske oblasti, ki bo zastopala svoje prebivalstvo tako na Zahodnem bregu kot v Gazi in ga vodila k rešitvi dveh držav, ki jo kot rešitev za trajen mir vidi skoraj ves svet," je poudaril.

Premier je prepričan, da šele ko bodo vsi akterji v regiji in v svetu sprejeli realnost rešitve dveh držav in ko bodo naslovljena osrednja vprašanja izraelsko-palestinskega vprašanja, bo na Bližnjem vzhodu mogoč trajen mir in bodo Izraelci in Palestinci lahko zaživeli drug ob drugem v varnosti in stabilnosti.

Tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se pozdravila napoved priznanj Palestine. Tudi ona je spomnila, da je prvo potezo v tej smeri potegnila Slovenija, ki da se še naprej pogovarja z več podobno mislečimi evropskimi državami o uresničitvi te obljube. Fajonova je povedala, da je tako rekoč vsak dan v stiku s kolegi ministri Irske, Španije in Norveške. 

Levica: Prav bi bilo, da se pridružimo temu paktu

Medtem pa v Levici menijo, da bi morala Slovenija Palestino priznati skupaj z Norveško, Irsko in Španijo. "Mislim, da bi bilo prav, da se Slovenija pridruži temu paketu, to bo tudi močnejši signal Izraelu, da prekine grozodejstva v Gazi," je dejal poslanec Matej Tašner Vatovec.

"To je šele začetek, ki bo imel zelo kmalu tudi nadaljevanje," pa je komentiral Vojko Volk iz Gibanja Svoboda:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu
Novice Minister Netanjahuju postavil ultimat: Časa imaš do 8. junija
Robert Golob
Novice Robert Golob za CNN: Vse, kar lahko naredimo, je bolje, kot da ne naredimo nič
Ne spreglejte