Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
21. 5. 2024,
8.27

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

Natisni članek

chatGPT Sam Altman OpenAI Umetna inteligenca Scarlett Johansson

Torek, 21. 5. 2024, 8.27

1 teden, 6 dni

Scarlett Johansson z odvetniki nad čudežnega dečka umetne inteligence

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69
Scarlett Johansson | Scarlett Johansson je leta 2013 svoj glas sicer posodila umetni inteligenci v filmu Her, ki je kasneje dobil tudi oskarja za najboljši izvirni scenarij. | Foto Reuters

Scarlett Johansson je leta 2013 svoj glas sicer posodila umetni inteligenci v filmu Her, ki je kasneje dobil tudi oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Foto: Reuters

Scarlett Johansson, ena najbolje plačanih filmskih igralk na svetu, je v izjavi za javnost izrazila šok, jezo in nejevero zaradi glasu, ki ga je OpenAI, eno vodilnih podjetij na področju umetne inteligence, nadelo svojemu umetnointeligenčnemu sogovorniku Sky. Čeprav je dvakratna nominiranka za oskarja zavrnila sodelovanje z OpenAI, je podjetje, ki ga vodi čudežni deček umetne inteligence Sam Altman, za model Sky vseeno uporabilo glas, ki je zvenel izredno podobno glasu Johanssonove, ki je zaradi tega najela ekipo odvetnikov.

Bill Gates
Novice Potrjeno: Bill Gates je res stric iz ozadja

Kot je Scarlett Johansson navedla v ponedeljkovi izjavi za javnost, je septembra lani prejela ponudbo Sama Altmana, ki je želel njen glas, opisal ga je kot pomirjujočega, uporabiti za glas umetnointeligenčnega pomočnika ChatGPT 4.0. Scarlett Johansson je leta 2013 svoj glas sicer posodila umetni inteligenci v filmu Her, ki je kasneje dobil tudi oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Igralka je ponudbo Sama Altmana zavrnila, pred dnevi pa so jo družinski člani in prijatelji opozorili, da različice umetnointeligenčnega sogovornika GPT-4o, ki jih je prejšnji teden predstavilo podjetje OpenAI, zvenijo srhljivo podobno njenemu glasu

"Ko sem slišala predstavitveni videoposnetek (demo) umetnointeligenčne sogovornice, sem bila šokirana in jezna, prav tako mi je bilo nepredstavljivo, da bi gospod Altman uporabil glas, ki je tako podoben mojemu, da razlik niso slišali niti moji družinski člani in najtesnejši prijatelji," je zapisala igralka.

Izjava za javnost o zlorabi njenega glasu, ki jo je igralka Scarlett Johansson poslala svetovnim medijem. | Foto: Scarlett Johansson Izjava za javnost o zlorabi njenega glasu, ki jo je igralka Scarlett Johansson poslala svetovnim medijem. Foto: Scarlett Johansson
Umetna inteligenca MCD
Novice Fotografija iz McDonaldsa buri duhove: kaj je v ozadju?

Je Sam Altman dobro vedel, kaj počne?

Opozorila je tudi, da je Sam Altman na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, pred dnevi (13. maja) celo delil objavo z zgolj eno besedo "her", kar je po njenem mnenju neposredna referenca na znanstvenofantastični film, v katerem je glas posodila umetni inteligenci. 

Sam Altman je z igralko po njenih besedah prek njenega agenta stik znova navezal le dva dni pred javnim razkritjem novega glasu umetnointeligenčnega modela, ki zna govoriti zelo prepričljivo, in poizvedoval, ali bi si bila morda pripravljena premisliti.

Še preden je dobil odgovor, je podjetje OpenAI predstavilo novi glas pomočnika ChatGPT 4.0 oziroma model GPT-4o, ki v eni od različic sliši na ime Sky. 

So se ustrašili grožnje z odvetniki?

Johanssonova je nato najela odvetniško ekipo, ki je na Sama Altmana in podjetje OpenAI naslovila zahtevi za opis natančnih postopkov, kako je bil ustvarjen glas umetnointeligenčne pomočnice Sky. 

Posledice so bile takojšnje. OpenAI je v ponedeljek objavil sporočilo za javnost o izbiri glasov za model ChatGPT, v katerem so med drugim zapisali, da so nadaljnji razvoj in dostopnost modela Sky začasno zaustavili:

"Če si upajo to storili nekomu, ki si lahko plača najboljše odvetnike na svetu, kaj bodo potem storili navadnim ljudem?"

Podjetje OpenAI je bilo v približno letu in pol od izida prve različice pomočnika ChatGPT deležno precej kritik in tudi tožb zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic, saj so svoj umetnointeligenčni model urili na tako rekoč vseh javno dostopnih virih brez oziranja na to, kaj je intelektualna lastnina in kaj ne. 

Sam Altman velja za osrednjega igralca pri razvoju umetne inteligence. Z razvojem klepetalnega robota ChatGPT, ki lahko v le nekaj sekundah pripravi vsebino po modelu človeka, na primer pesmi ali umetniška dela, je konec leta 2022 postal senzacija tehnološkega sveta in nova zvezda Silicijeve doline. | Foto: Gulliverimage Sam Altman velja za osrednjega igralca pri razvoju umetne inteligence. Z razvojem klepetalnega robota ChatGPT, ki lahko v le nekaj sekundah pripravi vsebino po modelu človeka, na primer pesmi ali umetniška dela, je konec leta 2022 postal senzacija tehnološkega sveta in nova zvezda Silicijeve doline. Foto: Gulliverimage

Na implikacije domnevne zlorabe glasu Scarlett Johansson podjetja OpenAI so danes opozorili tudi nekateri uporabniki največjega spletnega foruma Reddit:

"Natanko to, kar se je zgodilo njej, glede uporabe in prihodnosti umetne inteligence, zelo skrbi tudi marsikoga od nas. Če so Sam Altman in drugi kot on ter njegovo podjetje to pripravljeni storiti izredno prepoznavni osebi, ki si lahko plača najboljše odvetnike na svetu, kako se lahko pred zlorabami in prevarami potem zavarujemo navadni ljudje?" je zapisal uporabnik rather_be_gaming

Preberite tudi:

Ukrajinka posnetek
Novice Mlado Ukrajinko so klonirali in jo spremenili v Rusinjo, ki govori kitajsko #video
Open AI ChatGPT4
Novice Open AI predstavil novo različico umetne inteligence GPT-4o
Evrovizija, umetna inteligenca, AI, Fake News
Novice Evrovizija: zgražanje zaradi posnetka moških v ženskih oblačilih
VASA-1 Microsoft
Novice Osebe, ki prinašajo čas velike negotovosti: dobro poglejte, kaj jih izdaja #video
Galaxy S24 ULTRA
Novice Vse dobrote Samsungove umetne inteligence tudi za njihove lanske (premijske) naprave
Reddit
Novice Ste objavljali na priljubljeni spletni strani? Prodali so vse vaše zapise.
Ne spreglejte