Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
8.40

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Natisni članek

advertorial tek poškodba Artros

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 8.40

2 meseca, 2 tedna

Matične celice: upanje za ozdravitev poškodb hrustanca

Vsebino omogoča Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Foto: Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe

Oče ameriške športne medicine, slavni ameriški ortoped James R. Andrews, je pred kratkim izjavil, da je bil izum artroskopa v 70. letih prejšnjega stoletja prvi veliki napredek v športni medicini. Drugi veliki napredek – zdravljenje z matičnimi celicami – pa se nam dogaja zdaj.

Najboljše rezultate z uporabo matičnih celic dosegajo pri poškodbah hrustanca, ki so ena najpogostejših poškodb kolenskega sklepa, hkrati pa najbolj zapletena za zdravljenje.   | Foto: Najboljše rezultate z uporabo matičnih celic dosegajo pri poškodbah hrustanca, ki so ena najpogostejših poškodb kolenskega sklepa, hkrati pa najbolj zapletena za zdravljenje.

Matične celice so prve celice, ki jih tvori človeško telo in so predhodnice vseh celic. Imajo sposobnost, da se nenehno obnavljajo in preobrazijo v tiste celice, ki telesu manjkajo. V ortopediji najpogosteje uporabljamo matične celice pri spremembah na mišicah, kitah, vezeh, kosteh in hrustancu.

Zdravljenje z matičnimi celicami so pri poškodbah hrustanca med prvimi v Slovenji začeli izvajati tudi v centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros.

V zadnjih dveh letih so pomagali že več kot štiridesetim pacientom s spremembo hrustanca. V centru Artros se s problematiko hrustanca ukvarja več strokovnjakov, predvsem pa doc. dr. Mohsen Hussein, ki je uvedel postopek zdravljenja z matičnimi celicami.

"Prvi rezultati so zelo spodbudni in so presegli začetna pričakovanja. Šestinpetdesetletni gospod me je pred dvema letoma obiskal s poškodbo meniskusa, križne vezi in dvema hondralnima lezijama v kolenu, torej s poškodbo hrustanca na dveh mestih. Zdravljenje je potekalo tako, da sem najprej naredil artroskopijo kolena, čez tri mesece smo opravili zdravljenje z matičnimi celicami, še nekaj mesecev kasneje pa sem opravil rekonstrukcijo sprednje križne vezi. Tako sem imel izjemno priložnost, da sem lahko dvakrat od blizu videl poškodbo hrustanca – pred terapijo z matičnimi celicami in po njej. Prijetno me je presenetilo, da sta bili v večjem delu poškodbi hrustanca že zaceljeni. Bolečine so po terapiji izginile, tako da se gospod ponovno aktivno ukvarja s športnimi aktivnostmi, kot sta golf in tenis," je povedal doc. dr. Hussein.

Doc. dr. Mohsen Hussein, specialist ortopedije iz centra za ortopedijo in športne poškodbe Artros, kjer zdravljenje z matičnimi celicami izvajajo že dve leti in so vse od začetka vključeni v več študij o uspešnosti te metode.  | Foto: Doc. dr. Mohsen Hussein, specialist ortopedije iz centra za ortopedijo in športne poškodbe Artros, kjer zdravljenje z matičnimi celicami izvajajo že dve leti in so vse od začetka vključeni v več študij o uspešnosti te metode. Vrhunska metoda, ki je preprosta in neboleča za pacienta

Celoten postopek zdravljenja z matičnimi celicami se izvede v enem posegu, in sicer tako, da ortoped najprej v lokalni ali splošni anesteziji pacientu iz golenice ali dela medenice odvzame od 30 do 50 mililitrov kostnega mozga. Kostni mozeg je namreč najbolj poznan vir mezenhimskih matičnih celic. Iz njega nato usposobljeno osebje matične celice obdela na poseben način, tako da nastane od tri do deset mililitrov koncentriranega celičnega pripravka. Ta koncentrat ortoped na koncu injicira v sklep.

Za pacienta je zdravljenje preprosto, hitro in razmeroma neboleče. V nasprotju z vsemi preostalimi metodami zdravljenja hrustanca je pri zdravljenju z matičnimi celicami potrebno samo eno vbrizganje, potem pa se matične celice same preobrazijo v hrustančne celice, obnavljajo in razmnožujejo same od sebe. Matične celice so prve celice, ki jih tvori človeško telo in so predhodnice vseh celic. Te celice imajo izjemno sposobnost samoobnavljanja in preobrazbe v katerokoli človeško celico – kožno, kostno, mišično, živčno, spolno, hrustančno in vse druge od približno dvesto tipov celic, ki tvorijo naše telo. Matične celice k rasti in razmnoževanju spodbujajo tudi preostale zrele celice, istočasno pa zavirajo programirano celično smrt, kamor se celice sicer usmerijo ob neugodnih razmerah v telesu.

Več študij kaže, da so matične celice poleg zdravljenja hrustanca obetavne pri zdravljenju poškodb kit, mišic in kosti ne le v ortopediji, ampak tudi v hematologiji, imunologiji, onkologiji in kardiologiji.

Matične celice iz maščobnih tkiv

Po desetih letih uspešnega sodelovanja z uglednim prof. Fujem ter drugimi strokovnjaki iz ZDA in Evrope ter po več odmevnih študijah so se v Artrosu na področju zdravljenja poškodb sprednje križne vezi še posebej posvetili problematiki zdravljenja hrustanca, tako pri poškodbah kot tudi pri obrabah.

Po večletni uporabi drugih metod, kot sta Orthokin in hialuronska kislina, so zato začeli zdravljenje z matičnimi celicami. Trenutno izvajajo zahtevno študijo na področju zdravljenja hrustanca, ko so v fazi uvedbe odvzema matičnih celic iz maščobnih tkiv.

V centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros izvajajo vse najsodobnejše oblike diagnostike in zdravljenja hrustanca. Med prvimi v Sloveniji so začeli izvajati tudi zdravljenje z matičnimi celicami. Naročite se na samoplačniški pregled in posvet pri specialistu ortopedu.
Ne spreglejte