Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Wings For Life World Run

Dan rekordov, ki bo nekaterim spremenil življenje #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

1

Wings 2017 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

58 držav, 111 lokacij, več kot 155 tisoč tekmovalcev, 1.4 milijona kilometrov in 6,8 miljona evrov za financiranje zdravljenja poškodb hrbtenjače. Če temu dodamo še zmago tekmovalca, ki je na klasičnem invalidskem vozičku na cestah Dubaja vztrajal neverjetnih 92 kilometrov in postal globalni prvak, je pridevnik, ki ga velja prilepiti 4. globalnemu teku Wings For Life World Run lahko le eden: rekordno.

Četrti globalni tek s humanitarno noto Wings For Life World Run je pod streho. Z istočasnim štartom je združil več kot 150 tisoč tekačev na 111 lokacijah, tudi v Ljubljani (nekateri so tekli s posebno aplikacijo), kjer so tekači svojo vzdržljivost dokazovali pred sončnimi žarki in točo.

Za zdravljenje poškodb hrbtenjače je bilo zbranih 6,8 milijona evrov, padel pa je tudi nov rekord. Tekmovalec na klasičnem invalidskem vozičku, Šved Aron Anderson, se je zasledovalnemu vozilu izogibal vse do 92. kilometra.

Šved Aron Anderson je z 92 kilometri, prepeljanimi na klasičnem invalidskem vozičku, postavil nov mejnik teka Wings For Life World Run in postal globalni zmagovalec.  | Foto: Red Bull Šved Aron Anderson je z 92 kilometri, prepeljanimi na klasičnem invalidskem vozičku, postavil nov mejnik teka Wings For Life World Run in postal globalni zmagovalec. Foto: Red Bull

Tudi na slovenski trasi je vse več tekmovalcev in podpornikov na invalidskih vozičkih. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tudi na slovenski trasi je vse več tekmovalcev in podpornikov na invalidskih vozičkih. Foto: Grega Valančič/Sportida


Priporočamo:
Oglejte si reportažo s 4. Wings For Life World Run #foto #video


Sveža stalnica tekaških urnikov

Globalni tek s svojevrstnim konceptom – tekači ves čas bežijo pred navidezno ciljno črto, ki jo predstavlja zasledovalno vozilo, ki štarta pol ure za tekači in postopoma pospešuje vozilo in tako težko napovejo, kje se bo njihov tek končal, se je že dodobra zasidral na tekaškem urniku slovenskih tekačev.

Čeprav je le dan prej v Ljubljani potekal tek trojk in pohod ob žici je bil tudi slovenski Wings rekordno obiskan. V Ljubljani je teklo več kot štiri tisoč tekačev. | Foto: Samo Vidic/Red Bull Čeprav je le dan prej v Ljubljani potekal tek trojk in pohod ob žici je bil tudi slovenski Wings rekordno obiskan. V Ljubljani je teklo več kot štiri tisoč tekačev. Foto: Samo Vidic/Red Bull

Deskar prostega sloga Marko Grilc, ki se je pred meseci hude poškodoval, je tekel v družbi maratonca Romana Kejžarja. | Foto: Grega Valančič/Sportida Deskar prostega sloga Marko Grilc, ki se je pred meseci hude poškodoval, je tekel v družbi maratonca Romana Kejžarja. Foto: Grega Valančič/Sportida

Čeprav je bil le dan prej na sporedu tek trojk in pohod ob žici, ki se ga je v treh dneh na tak ali drugačen način udeležilo skoraj 40 tisoč udeležencev, se to ni poznalo pri številu prijav.

Na slovenski Wings For Life World Run se je prijavilo več kot štiri tisoč tekačev, med njimi tudi številni znani obrazi, ki so projekt podprli s svojo prisotnostjo, tekom ali spodbujanjem tekačev, kot to velja za najboljšega smučarskega krosista Filipa Flisarja, ki ga kljub poškodbi noge, pri gibanju si je pomagal z berglo, smisel za humor še zdaleč ni zapustil.

Filip Flisar je z duhovitimi komentarji dvigoval vzdušje na progi. | Foto: Grega Valančič/Sportida Filip Flisar je z duhovitimi komentarji dvigoval vzdušje na progi. Foto: Grega Valančič/Sportida

Teka se je tudi letos udeležil častni pokrovitelj dogodka, predsednik države Borut Pahor, ki je edini predsednik na svetu, ki se udeležuje teka Wings For Life World Run. Pretekel je 21 kilometrov, s čimer je bil, še posebej zato, ker letos razen krajših razdalj teka ni treniral, zelo zadovoljen, udeležbo pa so njegovi pomočniki že ovekovečili na Instagramu.

Predsednik države Borut Pahor je redni udeleženec teka Wings For Life World Run in njegov častni pokrovitelj. Letos je pretekel 21 kilometrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Predsednik države Borut Pahor je redni udeleženec teka Wings For Life World Run in njegov častni pokrovitelj. Letos je pretekel 21 kilometrov. Foto: Grega Valančič/Sportida

6.8 milijona evrov za raziskave

Za raziskave zdravljenja poškodb hrbtenjače so tekači s štartninami letos zbrali 6,8 milijona evrov oz. 20,6 milijona evrov v vseh štirih letih.

Po besedah ambasadorja teka Gala Jakiča, ki je zaradi infarkta hrbtenjače na invalidskem vozičku, brez tega zneska in prizadevanj fundacije Wings For Life ne bi bilo napredka na tem področju. Kot je povedal v pogovoru za www.siol.net sam, o tem, da bi spet hodil, ne razmišlja, si pa želi povrnitev senzoričnih občutkov. "Morda je sposobnost, da čutiš, če sedeš na oster predmet ali da začutiš razliko med toplim in mrzlim za koga banalna, za nas na invalidskem vozičku pa je zelo pomembna. S tem bi odpravili cel kup zdravstvenih težav," je poudaril Jakič. Upa, da bo tak napredek na področju zdravljenja tudi sam doživel, za kaj več pa bo verjetno treba počakati še kar nekaj let.

Rus prišel, videl in spet zmagal

Napovedovanje favoritov je vedno nehvaležno, v primeru teka Wings For Life World Run še toliko bolj. Čeprav je prisotnost najboljšega slovenskega triatlonca Davida Plešeta vzbujala upanje, da bo zmaga tudi letos ostala v slovenskih rokah, pa se je tega bremena sam otepal. "Glede na to, da sem pravkar pripotoval iz Bahrajna in Amerike, kjer sem kot boter prisostvoval krstu svoje nečakinje, in da me pošteno daje jet leg, podnevi bi spal, ponoči pa bedel, ne načrtujem kakšnega posebnega rezultata," je povedal pred štartom. "Dlje kot 30 kilometrov ne bi smel teči. Ni dobro za regeneracijo," je poudaril zmagovalec slovenskih Wingsov za leto 2014.

Video: Pleše o krčih in pretečenih kilometrih

Plešeta izdali krči

A ko je tekma, je tekma in zmagovalni žar pri ljudeh z visoko stopnjo zmagovalne mentalitete zagori še toliko bolj. Tudi pri Plešetu, ki se je večino tekme v vodstvu izmenjeval z lanskim zmagovalcem ruskega teka Ivanom Motorinom, ki si je za nagrado za lansko zmago izbral tek v Ljubljani.

Ruski tekač Ivan Motorin je ponovil lansko zmago. Lani je zmagal v Rusiji, letos v Sloveniji, kjer je postavil najboljšo znamko (62 kilometrov). | Foto: Red Bull Ruski tekač Ivan Motorin je ponovil lansko zmago. Lani je zmagal v Rusiji, letos v Sloveniji, kjer je postavil najboljšo znamko (62 kilometrov). Foto: Red Bull

Ko je na 40. kilometru že kazalo, da se je 33-letni Velenjčan otresel zasledovalca, se je Rus čudežno dvignil iz "pepela" in prevzel vodstvo. Ker so Plešeta začeli zdelovati krči, je moral odstopiti, Motorin pa je s pretečenimi 62 kilometri postal slovenski zmagovalec teka Wings For Life World Run.

Eva Zorman ne bo zlahka pozabila tega konca tedna. V soboto je na teku trojk z mešano trojko na razdalji 29 kilometrov osvojila drugo mesto, dan pozneje pa zmagala nna teku Wings For Life World Run. Običajno teče polmaratone, tokrat je zdržala vse do 40. kilometra. | Foto: Red Bull Eva Zorman ne bo zlahka pozabila tega konca tedna. V soboto je na teku trojk z mešano trojko na razdalji 29 kilometrov osvojila drugo mesto, dan pozneje pa zmagala nna teku Wings For Life World Run. Običajno teče polmaratone, tokrat je zdržala vse do 40. kilometra. Foto: Red Bull

Polmaratonka, ki se ni ustrašila maratonske razdalje

22 kilometrov prej je pri znamki za 40 kilometrov zasledovalno vozilo, ki ga je letos že četrtič vozil aktualni državni prvak v reliju Aleks Humar, prehitelo 19-letno tekačico Evo Zorman, ki ji gre v tej sezoni vse kot po maslu. Letos je že na uvodni tekaški prireditvi sezone, malem kraškem maratonu, zmagala, bila druga na polmaratonu Istrskega maratona in druga tudi v mešanih trojkah na 29 kilometrov le dan pred Wings.

Fotografije s teka Wings For Life World Run si lahko ogledate v fotogaleriji Grege Valančiča/Sportida:

Fotogalerija
1 / 125

Šved na invalidskem vozičku vztrajal najdlje

Najdlje med vsemi 155 tisoč tekači, ki so včeraj skupaj pretekli kar 1,4 milijona kilometrov, je pred zasledovalnim vozilom kot že rečeno bežal "tekač" na invalidskem vozičku Šved Aron Anderson, med tekači pa se je s kilometri najdlje spopadal Poljak Bartosz Olszewski, ki je pretekel 88 kilometrov.

Tudi v ženski konkurenci je bilo ospredje v barvah poljske zastave. Za globalno zmagovalko so namreč okronali Poljakinjo Dominiko Stelmach, ki je na trasi v Čilu pretekla dobrih 68 kilometrov. V Čilu je tekla tudi lanskoletna zmagovalka slovenskih Wings Lucija Krkoč, ki je pretekla 45 kilometrov, Vid Senica, lanski zmagovalec v moški konkurenci, pa je je tekel v Kaliforniji in tempu zasledovalnega vozila sledil vse do 56. kilometra.

Kaj so povedali znani Slovenci?

Najboljšega slovenskega triatlonca Davida Plešeta sta ob progi spodbujala žena in hči. Napovedal je, da več kot 30 kilometrov ne bo vztrajal, a na koncu se jih je kljub krčem v nogah nabralo kar 60.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Najboljšega slovenskega triatlonca Davida Plešeta sta ob progi spodbujala žena in hči. Napovedal je, da več kot 30 kilometrov ne bo vztrajal, a na koncu se jih je kljub krčem v nogah nabralo kar 60. Foto: Grega Valančič/Sportida

Z družino je tekel tudi znani triatlonec Matej Markovič, ki se pripravlja na poseben izziv, desetkratni ironman (38 km plavanja, 1800 km kolesarjenja in 422 km teka), ki se ga bo avgusta lotil v Švici.  "To bo po dolgih letih spet moja prava tekma," je povedal Markovič, ki je že dvakrat izpeljal projekt Srce Sloveniji, v okviru katere je zbiral sredstva za nakup šolskih potrebščin, za september pa napoveduje veliko presenečenje na področju humanitarnega dela. Oba z desetletnim sinom Majem sta se ustavila pri dobrih 16 kilometrih, žena Lana pa je vztrajala do 20. kilometra. | Foto: Grega Valančič/Sportida Z družino je tekel tudi znani triatlonec Matej Markovič, ki se pripravlja na poseben izziv, desetkratni ironman (38 km plavanja, 1800 km kolesarjenja in 422 km teka), ki se ga bo avgusta lotil v Švici. "To bo po dolgih letih spet moja prava tekma," je povedal Markovič, ki je že dvakrat izpeljal projekt Srce Sloveniji, v okviru katere je zbiral sredstva za nakup šolskih potrebščin, za september pa napoveduje veliko presenečenje na področju humanitarnega dela. Oba z desetletnim sinom Majem sta se ustavila pri dobrih 16 kilometrih, žena Lana pa je vztrajala do 20. kilometra. Foto: Grega Valančič/Sportida

Teka se je udeležila tudi nekdanja namiznoteniška igralka in paraolimpijska prvakinja Mateja Pintar. A le kot maskota na štartu, je povedala. Zato pa je tudi v njenem imenu toliko več kilometrov opravil partner Peter, ki se je zasledovalnemu vozilu izogibal skoraj 20 kilometrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Teka se je udeležila tudi nekdanja namiznoteniška igralka in paraolimpijska prvakinja Mateja Pintar. A le kot maskota na štartu, je povedala. Zato pa je tudi v njenem imenu toliko več kilometrov opravil partner Peter, ki se je zasledovalnemu vozilu izogibal skoraj 20 kilometrov. Foto: Grega Valančič/Sportida

Dober trening (pretekel je dobrih 27 kilometrov) je na svojem 4. Wings For Life World Run teku opravil tudi stand-up komik Andrej Težak Tešky, ki se v četrtek, 11. maja 2017 podaja na Stand-up maratonec turo. V desetih dneh bo pretekel 500 kilometrov in zraven "oddelal" 30 stand-up nastopov. Zbrana sredstva bo namenil projektu Botrstvo.   | Foto: Grega Valančič/Sportida Dober trening (pretekel je dobrih 27 kilometrov) je na svojem 4. Wings For Life World Run teku opravil tudi stand-up komik Andrej Težak Tešky, ki se v četrtek, 11. maja 2017 podaja na Stand-up maratonec turo. V desetih dneh bo pretekel 500 kilometrov in zraven "oddelal" 30 stand-up nastopov. Zbrana sredstva bo namenil projektu Botrstvo. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekla je tudi najboljša slovenska suparka Manca Notar, ki je v soboto postala državna prvakinja v supanju na 16 kilometrov. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tekla je tudi najboljša slovenska suparka Manca Notar, ki je v soboto postala državna prvakinja v supanju na 16 kilometrov. Foto: Grega Valančič/Sportida

 

Ne spreglejte