Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 5. 2017,
16.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

Natisni članek

Ljubljana pohodništvo pohod Pot ob žici Tek trojk

Sobota, 6. 5. 2017, 16.14

6 let, 7 mesecev

61. tek trojk in pohod Pot ob žici

Slavje znanih tekaških obrazov in praznik tiskarjev majic na XXL športni soboti #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55
Tek trojk 2017 | Foto Anže Petkovšek/Sportida

Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Pot ob žici, največja športno-rekreativna prireditev v Sloveniji, ki jo je ta konec tedna na tak ali drugačen način okusilo skoraj 40 tisoč udeležencev, je danes doživela vrhunec. Številni pohodniki so v spomin na okupirano Ljubljano z živim obročem skušali objeti Ljubljano, tekači pa so v skoraj 1800 trojkah preizkušali solidarnost, vzdržljivost in krepili prijateljske vezi.

Potem ko so otroci iz ljubljanskih vrtcev že v četrtek začeli pohode okrog Ljubljane in jih včeraj nadaljevali še šolarji, so danes na svoj račun prišli tekači, ves čas pa poteka tudi pohod okrog Ljubljane. Ta je bil danes še posebej slovesen, saj so si udeleženci točno ob 12. uri ob znaku sirene v spomin na 75. obletnico postavitve žice žice podali roke in z živim obročem skušali objeti Ljubljano.

Udeleženci pohoda ob žici so si ob 12. uri podali roke in sklenili krog okrog Ljubljane. | Foto: STA , Udeleženci pohoda ob žici so si ob 12. uri podali roke in sklenili krog okrog Ljubljane. Foto: STA ,

Pohoda (in poskusa objema Ljubljane) se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar. | Foto: STA , Pohoda (in poskusa objema Ljubljane) se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar. Foto: STA ,

Ne spreglejte:

Jutri bo v Ljubljani še ena športna prireditev. Globalni tek s humanitarno noto Wings For Life World Run boste od 12.30 lahko v živo spremljali na Planet TV in www.siol.net.

Na treh razdaljah skoraj 1800 trojk

Pestro je bilo tudi na prizorišču teka trojk, ki se je ob 9. uri začel s štartom tekačev na 12,5 kilometra, pol ure pozneje na 29 kilometrov, še prej pa so se na trikilometrsko traso podali učenci in dijaki.

Na 61. teku trojk v Ljubljani je teklo skoraj 1800 ekip. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Na 61. teku trojk v Ljubljani je teklo skoraj 1800 ekip. Foto: Anže Petkovšek/Sportida
 

Pogled v statistiko:

- Največ trojk (1.153) je teklo na 12,5 kilometra.
- 184 jih je štartalo na kraljevski razdalji 29 kilometrov.
- 288 trojk so sestavljali osnovnošolci, 126 pa dijaki.


Pohoda, s katerim obeležujemo spomin na dejstvo, da je italijanska vojska leta 1942 za 1171 dni obdala Ljubljano s skoraj 30 kilometrov dolgo žico, se je udeležilo 7.274 otrok iz vrtcev, 14.439 je bilo osnovnošolcev in 275 dijakov. Danes do 13. ure se je pohoda udeležilo 2.790 udeležencev, 9.034 pa jih ima v načrtu prehoditi celotno Pot spominov in tovarištva (35 kilometrov).

Tek trojk je tudi izvrstna priložnost za tiskarje, ki se ukvarjajo s tiskanjem majic. Velik del tekačev je namreč skladno stilsko urejen. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Tek trojk je tudi izvrstna priložnost za tiskarje, ki se ukvarjajo s tiskanjem majic. Velik del tekačev je namreč skladno stilsko urejen. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Legendarnega Antona Majcna - Zvoneta tokrat ni bilo na štartu teka trojk, ki se ga je udeleževal polnih 60 let, je bilo pa zato mnogo drugih.

Na krajši, 12,5 kilometra dolgi razdalji so izstopali gorski tekači. Prvi so v cilj pritekli Gašper Bregar, Miran Cvet in Timotej Bečan (43:25), izkušeni gorski tekači in člani slovenske reprezentance v gorskem teku, ki so že v nizkem štartu za junijsko evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliki planini.
Prvi so v cilj krajše razdalje pritekli Gašper Bregar, Miran Cvet in Timotej Bečan (43:25), izkušeni gorski tekači in člani slovenske reprezentance v gorskem teku, ki so že v nizkem štartu za junijsko evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliki planini. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Prvi so v cilj krajše razdalje pritekli Gašper Bregar, Miran Cvet in Timotej Bečan (43:25), izkušeni gorski tekači in člani slovenske reprezentance v gorskem teku, ki so že v nizkem štartu za junijsko evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliki planini. Foto: Anže Petkovšek/Sportida
S hitrim tempom so na svoji prvi skupni tekmi v teku trojk presenetili tudi sami sebe. "Do Golovca smo si skušali ustvariti nekaj prednosti, tam pa smo tako ali tako v svojem elementu in s klanci nimamo nobenih težav. Tek trojk smo izkoristili za trening tempa," je povedal Bregar, ki je z Markom Lamovcem in Petrom Oblakom na teku trojk z izjemnim časom 41 minut pred dvema letoma zaostal le za trojko izkušenega maratonca Romana Kejžarja.

Ekipa tekaškega kluba Šmarnogorska naveza je zmagala v konkurenci mešanih ekip na 12.5 km.  | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Ekipa tekaškega kluba Šmarnogorska naveza je zmagala v konkurenci mešanih ekip na 12.5 km. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Štiri minute za njimi so navijači lahko pozdravili prvo mešano trojko. Tekaški klub Šmarnogorska naveza je združeval gorske tekače Saro Jaklič, Matica Plaznika in Bashirja Rezaia, ki so na teku trojk skupaj nastopili prvič. "Na Golovcu se odlično počutimo in tam smo si ustvarili največjo prednost v primerjavi z drugouvrščeno trojko, nato pa približno 50 metrov prednosti ohranjali do cilja," je povedal Plaznik.


Najhitrejša ženska trojka je za 12,5 kilometra potrebovala 56 minut in 41 sekund. Ekipo Vstala Primorska so sestavljale Jana Kotar Ilijaš, Nataša Prašnikar in Kristina Bele. Medtem ko sta Kristina in Jana že večkrat nastopili v skupni trojki, se jima je Nataša, ki je prejšnja leta tekla na daljši razdalji, letos pridružila prvič. "Mah, kakšne skupne priprave!" je hitela pojasnjevati Jana. "Na hitro smo se zbobnale skupaj in odtekle. Najšibkejšega člena ni bilo, vse smo dokaj enakovredne. Jutri me čaka še Wings for Life," je omenila Jana, ki je pred tremi tedni odtekla maraton, in spomnila na jutrišnje nadaljevanje tekaškega konca tedna v Ljubljani. Tega boste v neposrednem prenosu jutri od 12.30 naprej lahko spremljali na Planet TV in www.siol.net.

Kralji najdaljše razdalje so znani in izkušeni tekači Urban Jereb, Domen Hafner in Gregor Kustec. Prva dva trenirata pod okriljem Romana Kejžarja, občasno se jim pridruži tudi Kustec. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Kralji najdaljše razdalje so znani in izkušeni tekači Urban Jereb, Domen Hafner in Gregor Kustec. Prva dva trenirata pod okriljem Romana Kejžarja, občasno se jim pridruži tudi Kustec. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Kraljevsko razdaljo 29 kilometrov so najhitreje pretekli izkušeni tekači Urban Jereb, Gregor Kustec in Domen Hafner (1;48:40), ki sicer trenirajo skupaj, je bil pa to njihov prvi nastop na teku trojk. "Urban in Domen trenirata pri Romanu Kejžarju, jaz pa se jim občasno pridružim," je v cilju pripovedoval Kustec, letošnji zmagovalec Malega kraškega maratona, ki je imel na trasi težave s krči, a je stisnil zobe in zdržal tempo mlajših kolegov. Njegova naslednja tekma bo Tek štirih mostov Škofja Loka, ki ga je izpostavil kot najlepši tek v Sloveniji.

Dve minuti za zmagovalci v moški konkurenci je v cilj pritekla najhitrejša mešana trojka ŠD Nanos 5 v sestavi Petre Tratnik, Kristjana Ipavca in Tomaža Ferjančiča. "Večino časa smo tekli v ospredju, a nas je drugouvrščena trojka zadnji kilometer prehitela (Anže Obreza Tribute Team). Nekako nam je uspelo, da smo si prvo mesto izboriti nazaj," je pripovedovala tekačica iz Ajdovščine, ki uživa v sadovih izjemne sezone. Letos je že slavila na polovički Istrskega maratona, zmagala pa je tudi na polovički (50 km) Ultra traila Vipava.

Najhitrejša mešana trojka prihaja iz ŠD Nanos.  | Foto: Najhitrejša mešana trojka prihaja iz ŠD Nanos.


Presrečne v cilju so bile tudi zmagovalke teka trojk v ženski konkurenci. Jerica Kravos, Monika Bajc in Klementina Lemut so bile še ena od ekip ŠD Nanos, ki se je 61. teka trojk udeležilo s kar desetimi ekipami, za katere je tek trojk eden od vrhuncev spomladanskega dela tekaške sezone.

Sprehodite se skozi galerijo teka trojk:

Fotogalerija
1 / 20

Čeprav je v cilju delovala spočito, je Jerica razkrila, da je na desetem kilometru zapadla v hudo krizo in že razmišljala o odstopu, a sta ji dekleti s spodbudo in elastiko pomagali splezati nazaj na zeleno vejo. "Začele smo na 3. mestu, konkurentke pa smo ulovile na Golovcu. Dobesedno smo šle od pekla do raja," je bila slikovita Jerica. Današnji dan je izkoristila tudi za zahvalo občini Ljubljana, ki "organizira to čudovito prireditev", in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki ji je pred 15 leti, ko je pretekla svojo prvo maratonsko polovičko in se komaj privlekla v cilj, stisnil roko.

"Upam, da ga bom danes srečala, ker mislim, da si zaslužim objem," se je razgovorila simpatična Vipavka, ki bo na jutrišnjem teku Wings for Life stiskala pesti za svojo trenerko Lucijo Krkoč, lansko zmagovalko slovenskega dela teka Wings for Life, ki bo pred zasledovalnim vozilom "Wingsov" letos bežala v Čilu.

V gruči tekačev smo opazili kar nekaj izstopajočih obrazov in stilskih oprav.

Biatlonec Jakov Fak je skupaj s smučarsko in gorsko tekačico Leo Einfalt ter prehransko strokovnjakinjo Nado Rotovnik Kozjek tekel v spominski trojki pokojnega alpinista Pavla Kozjeka, ki se v različnih kombinacijah teka trojk udeležuje že od leta 2009. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Biatlonec Jakov Fak je skupaj s smučarsko in gorsko tekačico Leo Einfalt ter prehransko strokovnjakinjo Nado Rotovnik Kozjek tekel v spominski trojki pokojnega alpinista Pavla Kozjeka, ki se v različnih kombinacijah teka trojk udeležuje že od leta 2009. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Za stajling z globljim sporočilom so poskrbele prijateljice iz Ljubljane Irena, Andreja in Aleša, ki so s številko 261 na hrbtu spomnile na Kathrine Switzer, prvo žensko, ki je leta 1967 v Bostonu pretekla maraton in ki je na najdaljši razdalji, pri 70 letih, nastopila tudi letos. Obakrat je nosila številko 261. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Za stajling z globljim sporočilom so poskrbele prijateljice iz Ljubljane Irena, Andreja in Aleša, ki so s številko 261 na hrbtu spomnile na Kathrine Switzer, prvo žensko, ki je leta 1967 v Bostonu pretekla maraton in ki je na najdaljši razdalji, pri 70 letih, nastopila tudi letos. Obakrat je nosila številko 261. Foto: Anže Petkovšek/Sportida
Tek trojk 2017 | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Za posrečeno kombinacijo so se odločili člani trojke Go Fit iz Velenja Nataša, Štefan in Maruša, ki so želeli poudariti slogan Vsi za enega, eden za vse. Če se dekle obleče v krilo, mora seveda tudi moški prevzeti del stilskega bremena. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Za posrečeno kombinacijo so se odločili člani trojke Go Fit iz Velenja Nataša, Štefan in Maruša, ki so želeli poudariti slogan Vsi za enega, eden za vse. Če se dekle obleče v krilo, mora seveda tudi moški prevzeti del stilskega bremena. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Še kako opazni so bili tudi člani športno-žurerske trojke Petra, Klemen in Irena, ki so s svojo telovadno opravo želeli sporočiti, da je glavna draž življenja zabava. "Ljudje so preveč resni. Davki so previsoki, pa se ne znajo več zabavati," je dejal Klemen. Vsi trije so se strinjali, da bo stajling odličen tudi za kak pustni festival, medtem ko se bodo za ljubljanski maraton skušali spomniti česa novega. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Še kako opazni so bili tudi člani športno-žurerske trojke Petra, Klemen in Irena, ki so s svojo telovadno opravo želeli sporočiti, da je glavna draž življenja zabava. "Ljudje so preveč resni. Davki so previsoki, pa se ne znajo več zabavati," je dejal Klemen. Vsi trije so se strinjali, da bo stajling odličen tudi za kak pustni festival, medtem ko se bodo za ljubljanski maraton skušali spomniti česa novega. Foto: Anže Petkovšek/Sportida
Tekaška prireditev ne bi bila prava, če na njej ne bi srečali tekaške družine Praprotnik, ki je nastopila v dveh trojkah, ženski in moško-fantovski ekipi Tri generacije. Razpon starosti? Od šestih tednov (za Julija je bila to že četrta tekaška prireditev) do 66 let. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Tekaška prireditev ne bi bila prava, če na njej ne bi srečali tekaške družine Praprotnik, ki je nastopila v dveh trojkah, ženski in moško-fantovski ekipi Tri generacije. Razpon starosti? Od šestih tednov (za Julija je bila to že četrta tekaška prireditev) do 66 let. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Teka trojk se je udeležila tudi predstavnica za stike z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije Špela Pretnar ...  | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Teka trojk se je udeležila tudi predstavnica za stike z javnostmi pri Smučarski zvezi Slovenije Špela Pretnar ... Foto: Anže Petkovšek/Sportida

... TV voditeljica Bernarda Žarn ... | Foto: Anže Petkovšek/Sportida ... TV voditeljica Bernarda Žarn ... Foto: Anže Petkovšek/Sportida

... in nekdanji sindikalni vodja Dušan Semolič. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida ... in nekdanji sindikalni vodja Dušan Semolič. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Rezultati 61. teka trojk na 12.5 km

Moške trojke:

  1. Inov8 Slovenija (Gašper Bregar, Miran Cvet, Timotej Bečan) 43:25
  2. Alkemika (Martin Ocepek, Leon Bedrač, Kristian Grunfeld) 45:11
  3. KK Završnica (Danilo Šimnic, Denis Guzelj, Rok Grilc) 46:08

...

Mešane trojke:

  1. TK Šmarnogorska naveza (Matic Plaznik, Sara Jaklič, Bashir Rezai) 47:02
  2. Atletska reprezentanca SV (Mateja Mlinar, Bojan Fijavž, Matevž Schaubach) 47:20
  3. Firma (Ines Najvirt, Metod Bregar, Beno Krašovec) 50:08

Ženske trojke:

  1. Vstala Primorska (Jana Kotar Ilijaš, Nataša Prašnikar, Kristina Bele) 56:41
  2. Tekaški trio (Mojca Habič, Barbara Medved, Lana Nemanic) 57:46
  3. Zeleno-vijolične (Lea Ružič, Saša Bučan, Martina Brglez) 58:36

Rezultati 61. teka trojk na 296 km

Moške trojke:

  1. BC Marketing (Domen Hafner, Urban Jereb, Gregor Kustec) 1;48:40
  2. ŠD Nanos 1 (Aleš Žontar, Nejc Lokar, Marko Tratnik) 1;51:36
  3. Mojstrana (Dušan Mrak, Andrej Robič, Klemen Zupan) 1;58:16

Mešane trojke:

  1. ŠD Nanos 5 (Petra Tratnik, Tomaž Ferjančič, Kristjan Ipavec) 2;00:32
  2. Anže oBreza Tribute Team (Eva Zorman, Janez Klančnik, Rob Svenšek) 2;00:47
  3. KinVital (Uroš Kožar, Barbara Trunkelj, Luka Hren) 2;05:21

Ženske trojke:

  1. ŠD NANOS 2 (Jerica Kravos, Bajc Monika, Lemut Klementina) 2:18:33
  2. Ta divja (Valerija Mrak, Silva Gregorc Silva, Saša Pisk)  2;20:08
  3. Mamutke (Vanja Supić, Barbara Radoš, Sonja Sukić) 2;22:17

Ne spreglejte