TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 13.32

8 let

Vizjak in Kjeldahl o prednostnih nalogah med predsedovanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Delegacija krovne Evropske potrošniške organizacije Beuc je ministru za gospodarstvo predstavila stališča glede prednostnih nalog politike varstva potrošnikov v luči slovenskega predsedovanja.

Pogovor o temah za zaščito potrošnikov se je vrtel zlasti okoli energetike, potrošniških sporov ter varnosti izdelkov in igrač, je po srečanju povedal Andrej Vizjak.

Nadgradnja zaščite potrošnikov

Minister ter predsednik krovne Evropske potrošniške organizacije Beuc Rasmus Kjeldahl in predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin so govorili zlasti o nadgradnji zaščite potrošnikov. "Slovenija daje temu prednostno nalogo, saj sta gospodarski razvoj in utrjevanje notranje trga EU pomembni priložnosti, da se uredi ustrezna zaščita potrošnikov ter zagotovi dostop do javnih dobrin po konkurenčnih cenah," je na novinarski konferenci povedal Vizjak.

Organizacija je zelo zaskrbljena nad pojavom nevarnih igrač na evropskem trgu Kot je dejal Kjeldahl, se delegacija Beuca, ki združuje 41 držav, vsakič sestane s predstavniki države pred njenim predsedovanjem EU. Organizacija je zelo zaskrbljena nad pojavom nevarnih igrač na evropskem trgu, uvoženih s Kitajske in drugod. Slovensko predsedstvo zato pozivajo k zagotovitvi enotnega učinkovitega nadzora varnosti vseh potrošniških izdelkov.

Liberalizacija energetike ni prinesla koristi za potrošnike Zelo pomembna tema je bila energetika, saj po njegovih besedah sama liberalizacija ni prinesla koristi za potrošnike. "Zato smo na ministra naslovili več zahtev, saj so potrošniki soočajo z nepoštenimi pogodbenimi pogoji, monopolnimi cenami," je orisal in dejal, da si prizadevajo za svojega predstavnika, ki bi pri tem zastopal interese potrošnikov. "Slovenijo čaka naporna naloga, da se paket evropskih zakonov, ki bodo nadaljevali liberalizacijo tega trga, spravi skozi postopek," pa je ocenil Vizjak.

Vprašanje učinkovitosti konkurence na trgu

Glede sprememb na področju potrošniških kreditov je Vizjak povzel, da se Slovenija pridružuje stališčem Sveta EU in ne nekaterih skupin evropskih poslancev, ki so bolj naklonjeni interesom finančnega sektorja. "Slovenija se pridružuje stališčem Sveta EU in sprejemljivim stališčem Evropske potrošniške organizacije," je dejal Vizjak.

S tem je soglašala Kutinova, ki je dejala, da je slovenska zakonodaja glede tega mnogo bolj stroga kot evropska. "Naša zakonodaja se je zaostrila po primeru Orion," je spomnila in dodala, da bodo z višjimi stroški poplačila kredita potrošniki še manj zamenjevali banke, saj so glede tega že sedaj zelo konzervativni.

Vprašanje učinkovitosti konkurence na trgu je tudi vzrok za podražitve hrane in tudi napovedane podražitve cene elektrike, so ocenili sogovorniki. Pri cenah hrane so krive podražitve surovin in pomanjkanje konkurence, zato bi morali regulatorji na trgu okrepiti svojo vlogo in pridobiti večjo moč, so soglašali.

Učinkovita raba energije

"Trg električne energije bi morali najprej regulirati, šele nato liberalizirati," je ocenila Kutinova.

Vizjak pa je ponovil, da bi morala podjetja slediti družbeni odgovornosti in razmisliti o diverzifikacijski shemi podražitev - da bi se za tiste, ki porabijo manj električne energije, cena zvišala manj kot za tiste, ki jo porabijo več. "S tem bi sledili tudi cilju učinkovitejše rabe energije," je poudaril minister.

Ne spreglejte