Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
13.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

smrt Japonska

Petek, 9. 2. 2024, 13.35

2 meseca, 2 tedna

Zaradi odpovedi srca umrl dirigent, znan po bujni pričeski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Seiji Ozawa | Seiji Ozawa se je rodil japonskemu priseljencu v Mandžuriji na Kitajskem. | Foto Guliverimage

Seiji Ozawa se je rodil japonskemu priseljencu v Mandžuriji na Kitajskem.

Foto: Guliverimage

V 89. letu starosti je v torek umrl sloviti japonski dirigent Seiji Ozawa, poročanje japonske javne radiotelevizije NHK povzemajo tuje agencije in portali. Dirigent, znan po bujni pričeski, je imel za seboj dolgo umetniško kariero. Skoraj tri desetletja je vodil Bostonski simfonični orkester, več let je bil glavni dirigent Dunajske državne opere.

Po navedbah NHK je 6. februarja umrl zaradi odpovedi srca, časopis Asahi Shimbun pa je zapisal, da so se pogreba udeležili bližnji sorodniki, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dirigent, ki je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa veljal za dirigenta z vitalno energijo, je v svoji karieri vodil razmeroma malo oper, vendar z velikim uspehom. Kot dirigent Bostonskega simfoničnega orkestra med letoma 1973 in 2002 je postavljal nove standarde za orkestrski zvok. Prav tako je bil znan po širini svojega repertoarja.

Glavni dirigent v Dunajski državni operi

Seiji Ozawa se je rodil japonskemu priseljencu v Mandžuriji na Kitajskem. Že od otroštva ga je zanimala zahodna klasična glasba. Ko se je njegova družina vrnila v Tokio, je najprej želel postati pianist, ker pa si je kot igralec ragbija zlomil oba kazalca, se je odločil za dirigiranje. Da si je lahko plačal študij na zasebni glasbeni šoli Toho pri Hideu Saitu, je bil sedem let služabnik v učiteljevi hiši.

V Evropi se je prvič predstavil na mednarodnem tekmovanju v francoskem Besanconu in zmagal. V ZDA je debitiral leta 1962 z orkestrom iz San Francisca. Nato se je njegova kariera strmo vzpenjala. Kot operni dirigent je debitiral leta 1969 na Salzburškem festivalu z Mozartovo opero Cosi fan tutte. V Dunajski državni operi, v kateri je bil med letoma 2002 in 2010 glavni dirigent, je prvič dirigiral leta 1988, in sicer opero Čajkovskega Evgenij Onjegin.

Za svoje delo je prejel več nagrad, priznanj in odlikovanj. Med drugim je bil sprejet v prestižno francosko Akademijo lepih umetnosti (Academie des Beaux-Arts). Leta 2015 je postal častni član Kennedyjevega centra, njemu v čast pa so letos Saito Kinen Festival preimenovali v Seiji Ozawa Matsumoto Festival.

Preberite tudi:

AMERIŠKA VOJSKA LETALONOSILKA HARRY TRUMAN
Novice V nesreči helikopterja v Kaliforniji umrlo pet marincev
Alfred Grosser
Novice Umrl politolog, ki je imel veliko vlogo pri znameniti Elizejski pogodbi
Marija Rogar
Novice Umrla je vidna članica NSi
Ne spreglejte