Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
8.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Eko Škrnicl

Natisni članek

Eko Škrnicl advertorial prehranska dopolnila zdravje dobro počutje hujšanje stres

Torek, 13. 2. 2024, 8.00

2 meseca, 1 teden

Ashwaganda - mnogi pravijo, da je najmočnejše zdravilno zelišče na svetu

Vam stres preprečuje izgubo odvečnih kilogramov?

Vsebino omogoča Eko Škrnicl

O tem, kako je stres škodljiv za zdravje, pišejo in raziskujejo že dolgo. Zaradi sodobnega sloga življenja je stres in z njim povezan hormon kortizol nenehno prisoten v našem vsakdanu. Njegova naloga je, da lahko v stresnih obdobjih vi in vaše telo še vedno normalno delujeta. Težave nastanejo, ko je stresa preveč in je kortizol nenehno povišan. To ne vpliva samo na vaše zdravje in počutje, temveč tudi na trdovratno nalaganje maščob okrog trebuha in težave pri njihovi izgubi.

hujšanje, stres | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Boj ali beg? 

Ko smo pod stresom, gre naše telo v "beg ali boj stanje", kar povzroči, da se sproščajo večje količine adrenalina in kortizola. Z namenom, da bi imelo naše telo dovolj energije za morebiten beg ali boj, se v krvni obtok sprosti tudi večja količina glukoze. Ko adrenalin pade, in z njim tudi raven glukoze, kortizol poskrbi za to, da imamo dovolj energije za spopadanje s stresorjem. Skozi človeško zgodovino je bil to odličen mehanizem, ki je omogočil preživetje naše vrste. V sodobnem svetu, kjer so stresni položaji postali del vsakdana in je stres kronična, ne pa akutna težava, pa nam ta odziv ne služi več najbolje. Težava nastane, ker kortizol stimulira inzulin, ki uravnava raven krvnega sladkorja, kar lahko povzroči željo po visokokalorični hrani, bogati s sladkorjem in maščobami. Preobremenjevanje organizma vodi v sesutje imunskega sistema, težave s spanjem, prebavo, pomnjenjem ... Za povrh pa tudi za pridobivanje odvečnih kilogramov (ki se jih bo težko znebiti). 

Maščobe, hujšanje | Foto:

Se lahko sploh izognemo stresu? 

To je praktično nemogoče, saj smo vpeti v sodobno družbo, kjer je stresorjev veliko. Pa tudi ni potrebe, da bi se mu, če uspešno uravnavamo svoj odziv nanj. Dokler gre za akutne stresne položaje, je skrb odveč. Naše telo je narejeno tako, da jih zmore predelati in nam je stres v resnici takrat v pomoč. A pomembno je, da ima telo možnost, da se, ko stresna situacija mine, vrne v stanje normalnega delovanja. Pomagamo si lahko s spodnjimi petimi navadami. 

  • Urejena prehrana, izogibajmo se vnetnim živilom, kot so sladkor, predelani ogljikovi hidrati in konzervirana živila. 

  • Tehnike sproščanja in uravnavanja stresa, v svoj vsakdan vključimo kakšno izmed tehnik, ki pomagajo pri obvladovanju stresa. Lahko se odpravimo na sprehod v naravo, delamo jogo, meditiramo ali izvajamo dihalne vaje. 

  • Dobra organizacija, manj divjanja, več prisotnosti. Sebi in drugim lahko naredimo uslugo, če ne hitimo z naloge k nalogi (ali jih celo poskušamo rešiti več hkrati), ampak opravimo eno za drugo, kot bi jih odkljukali.  

  • Lahko noč in miren spanec, kakovosten spanec je pomemben ne le za uravnavanje stresnih hormonov, ampak tudi za uravnavanje telesne teže, apetita in imunskega sistema. 

  • Ne pozabimo na naravo tudi v prehrani in domači lekarni, kortizol lahko uravnavamo tudi s pomočjo adaptogenih rastlin, med katere štejemo rhodiolo, ginseng, ginko bilobo in ashwagandho. Adaptogene rastline krepijo zdravje nadledvičnih žlez, saj v telesu pomagajo vzpostavljati porušeno ravnovesje, v tem primeru ravnovesje kortizola.

PAKET ZA PODPORO URAVNAVANJU KORTIZOLA IN ČREVESJA:
1x Ashwagandha + 1x Unibiotic = -10% ugodneje

PAKET ZA PODPORO URAVNAVANJU KORTIZOLA IN ČREVESJA:
2x Ashwagandha + 2x Unibiotic = -20% ugodneje

ashwaganda | Foto: Eko Škrnicl Foto: Eko Škrnicl

Kaj je ashwagandha in zakaj je ashwagandha (ksm-66) tako posebna? 

Ashwagandha je eno izmed najprepoznavnejših in najučinkovitejših ajurvedskih zelišč, ki ga v tradicionalnem sistemu medicine v Indiji uporabljajo že več stoletij. Je adaptogeno zelišče, ki v telesu spodbuja ravnovesje in mu pomaga, da se uspešno prilagaja stresnim položajem. Ashwagandha je eno redkih zelišč, ki ima pozitivne učinke tako na psihično kot fizično zdravje. Prav tako je eno redkih zelišč na svetu s kompleksno mešanico fitokemikalij, ki imajo širok spekter delovanja na človeško telo. A niso vsi deli ashwagandhe enako učinkoviti. Tako neodvisne klinične raziskave kot tisočletne izkušnje tradicionalne uporabe so pokazale, da je najučinkovitejši del ashwagandhe korenina. Izvleček ashwagandhe (KSM-66) je najbolj klinično raziskana ashwagandha na trgu. Njen širok spekter delovanja potrujejo številne raziskovalne in klinične raziskave. Pridobljena je z edinstvenim postopkom ekstrakcije brez uporabe alkohola in drugih kemičnih topil. 

hujšanje, stres | Foto: Ashwaganda

Učinkovito uravnava stresni hormon, izboljša kognitivne funkcije, podpira zdravje srčno-žilnega sistema, pomaga ohranjati zdravo telesno težo, zagotavlja kakovostnejši spanec in povečuje vzdržljivost. 

 

 

Želim uravnati stres in kilograme

hujšanje, stres | Foto: Ashwaganda in Unibiotic

Ashwagandha KSM-66 pripomore k uravnavanju stresnega hormona ter ženskih in moških spolnih hormonov, s tem pa podpira ohranjanje zdrave telesne teže. Ker pomaga uravnavati stres, preprečuje nalaganje "stresnih kilogramov". Unibiotic mikrobiološke kulture podpirajo delovanje ashwagandhe KSM-66, saj skrbijo za zdravo črevesno mikrobioto, redno prebavo, boljšo absorpcijo hranil in dober metabolizem. 

Želim uravnati stres in kilograme

Je ashwaganda primerna za vas? 

Imate hiter tempo življenja, ki vam povzroča veliko stresa? Vaša teža neprestano niha, v stresnih obdobjih pa kilograme pridobivate kot za šalo. Želite si več mišične moči in boljšo regeneracijo po telesni aktivnosti. Želite imeti dober spomin in zbranost, težko zaspite, se veliko zbujate in se nikoli ne naspite? Si želite upočasniti staranje in povečati vitalnost, hkrati pa poskrbeti za krepak imunski sistem in odlično vzdržljivost? Če ste pritrdilno odgovorili vsaj dvakrat, je vredno poizkusiti, kaj vse lahko ashwaganda izboljša za vas! 

PAKET ZA PODPORO URAVNAVANJU KORTIZOLA IN ČREVESJA:
1x Ashwagandha + 1x Unibiotic = -10% ugodneje

PAKET ZA PODPORO URAVNAVANJU KORTIZOLA IN ČREVESJA:
2x Ashwagandha + 2x Unibiotic = -20% ugodneje

Ne spreglejte