Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Petek,
6. 1. 2017,
11.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

hujšanje dieta zaobljuba zdravje telovadba dobro počutje

Petek, 6. 1. 2017, 11.02

6 let, 6 mesecev

Šest največjih napak pri najbolj priljubljeni novoletni zaobljubi

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
zdravo življenje, zdravje, telovadba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vsakega januarja ista zgodba: zaobljuba mnogih, da bodo to leto pa res poskrbeli za svoje telo, začeli telovaditi in zdravo jesti. Vendar pri tem večina počne iste napake.

Če ste večino svojega življenja lenarili, je naivno pričakovati, da boste telo preoblikovali v nekaj mesecih. Za to bo potrebna sprememba življenjskega stila, sklenitev, da bo od zdaj naprej vaše življenje drugačno. Zgolj sprejeti neko dieto in se za nekaj mesecev vpisati v fitnes ni dovolj.

Na to vsakič znova, največkrat pa januarja, opozarjajo številni trenerji, ki se trudijo ljudem približati miselnost, da začasne diete ne delujejo, da občasna telovadba ni zadosti. Opozarjajo na najpogostejše napake, ki vas lahko hitro vrnejo na stara pota:

Jeste manj, ne bolje

V želji, da bi spremenili prehranjevalne navade, mnogi naredijo prvo napako: na krožnik si naložijo bistveno manj, kmalu pa so spet lačni in posežejo po prvi nezdravi prehrani, ki jim pride pod roko. Da se to ne bo zgodilo, svojih porcij nikar drastično ne zmanjšajte, bistveno spremenite le vsebino. Vključite zdrave ogljikove hidrate, zelenjavo, beljakovine in zdrave maščobe, kot so avokado, oreščki in semena.

V hrani lahko še vedno uživate. Hujšanje ne pomeni nujno odreči se slastni hrani. | Foto: Thinkstock V hrani lahko še vedno uživate. Hujšanje ne pomeni nujno odreči se slastni hrani. Foto: Thinkstock

Rečete si, da greste na dieto

Znebite se besede "dieta". Eksperimentirajte z novo, drugačno prehrano, ki velja za bolj zdravo verzijo tiste, ki jo obožujete. Preverjajte okuse in ugotovite, kaj vam je všeč. Stremite k temu, da si oblikujete obroke po vašem okusu, ki bodo hkrati negovali vaše telo. Ni se potrebno odločiti za eno ali drugo, lahko imate oboje. Lahko uživate v hrani in imate postavo, ki si jo želite.

Ignorirate uteži

Predvsem ženske so večinoma prepričane, da bodo z vajami z utežmi postale mišičaste, kar nikakor ne drži. Uteži poskrbijo za preoblikovanje postave, za lepšo in čvrstejšo zadnjico, lepo oblikovane noge in roke. Kardio dodajte ob koncu treninga, za piko na i. Nikakor pa naj ne bo vaša vadba sestavljena samo iz kardio vadbe, saj ne boste dosegli želenih rezultatov.

V trening vključite uteži, te so tiste, ki bodo preoblikovale vašo postavo. | Foto: Thinkstock V trening vključite uteži, te so tiste, ki bodo preoblikovale vašo postavo. Foto: Thinkstock

Nimate podpornikov

Ko se odločite za spremembo življenjskega stila, je dobro imeti navijače ali podpornike, ki vas bodo spodbujali na vaši novi življenjski poti. Naj bo to vaš partner, prijateljica ali pa kar vsa skupina vadečih, s katerimi stremite k podobnim ciljem. Če najdete nekoga, s katerim se lahko pogovarjate o tem, je veliko lažje vztrajati.

Ne poiščete si strokovne pomoči

Živimo v družbi, ki brez težav za avtomobil in ostale materialne dobrine zapravi po več sto evrov na mesec, dobrega trenerja, ki nam bo pomagal skrbeti za najpomembnejše, naše telo, pa ne bi plačali. Telo je edini prostor, v katerem morate živeti in zdravo telo redko obišče zdravnika. Raziščite in skrb za svoje telo prepustite strokovnjaku, ki ve, kaj dela in rezultati vas bodo presenetili. Dovolite si poskusno dobo nekaj mesecev in nato presodite, kako zelo ga potrebujete.

Trener vas bo naučil prave tehnike, pravih vaj za vaše cilje in vam svetoval tudi pri prehrani.  | Foto: Thinkstock Trener vas bo naučil prave tehnike, pravih vaj za vaše cilje in vam svetoval tudi pri prehrani. Foto: Thinkstock

Niste vztrajni

Kot že omenjeno, maščobne zaloge so se nabirale nekaj časa, zato ne bodo izginile čez noč. Bodite vztrajni in disciplinirani, sledite svojim ciljem in vaš trud bo poplačan. Če boste kdaj šli s tira, pojedli kakšen "slab" obrok, se ne obremenjujte in kaznujte. En slab obrok vas ne bo spremenil v nezdravega človeka, kot vas en zdrav ne bo v trenutku preoblikoval v manekenko. Zmerno, počasi, ampak zagotovo boste prišli do svojega cilja.

Save

Ne spreglejte