Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
17.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

chia superhrana

Torek, 14. 1. 2014, 17.09

8 let

Semena chie so obnorela svet. Ste jih že poskusili?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zagotovo ste že zasledili izraz superhrana. Mednjo uvrščamo tudi semena chie oziroma semena oljne kadulje, ki jih lahko na več različnih in okusnih načinov vključimo v svoj jedilnik.

Semena oljne kadulje so zelo drobna semena, ki jim strokovnjaki pripisujejo veliko pozitivnih lastnosti. Poznali in uživali so jih že Maji. So zelo hranljiva, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in so izredno bogata z maščobnimi kislinami omega 3, ki uravnavajo holesterol v krvi.

Ker so semena chie v zadnjem obdobju zelo priljubljen dodatek pri prehrani, pa tudi cena ni ravno ugodna (za semena iz ekološke pridelave morate odšteti okoli 10 evrov za 200 gramov), bo morda prav prišel podatek, da z njimi ni priporočljivo pretiravati. Dnevni vnos naj tako ne presega 15 gramov semen.

In kako jih uživati? Če jih namočimo v tekočino, se napnejo in se spremenijo v gel, zato so priljubljen dodatek h kosmičem, mlečnim izdelkom in smutijem. Menda lahko z žlico semen oljne kadulje pri peki nadomestimo eno jajce. Nekaj okusnih in zanimivih receptov pa predstavljamo spodaj.

Čokoladni puding iz semen chie

dve jedilni žlici semen chie pol skodelice kokosovega mleka žlica pravega kakava ščepec soli ščepec cimeta žlica in pol javorjevega sirupa sadje in oreščki za posip

V skledici zmešajte semena, mleko, kakav, cimet in sol. Postavite v hladilnik vsaj za eno uro, da se semena prepojijo z okusom in se napnejo. Nato vmešajte še javorjev sirup in postrezite v lepih kozarcih. Po vrhu lahko posujete koščke sadja (granatno jabolko, maline, borovnice) ali sesekljane oreščke.

Gozdni smuti s semeni chie

žlica namočenih semen chie manjša banana pol skodelice zmrznjenih gozdnih sadežev skodelica mleka (mandljevo, riževo, kokosovo, kravje) žlička medu ali agavinega sirupa

Žlico semen predhodno namočite v treh žlicah vode. V mešalnik nadrobite banano, dodajte mleko, med in gozdne sadeže ter zmešajte v gost smuti. Nato z žlico vmešajte še namočena semena chie. Če vas struktura semen moti, jih lahko zmeljete skupaj s sadjem.

Limonini mafini z grškim jogurtom

dve skodelici namenske moke tri žlice semen chie žlička pecilnega praška četrt žličke sode bikarbone ščepec soli osem jedilnih žlic zmehčanega masla skodelica sladkorja dve jajci naribana lupinica ene limone zavitek vaniljevega sladkorja skodelica grškega jogurta (brez maščobe)

Za premaz:

pol skodelice sladkorja v prahu ena do dve žlici limoninega soka

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija in pripravite pekač za mafine. V eni skledi zmešajte presejano moko, semena, pecilni prašek, sodo in sol. Z električnim mešalnikom stepite maslo in sladkor, dodajte jajca, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Na koncu s kuhalnico ali spatulo vmešajte še moko in jogurt. Modelčke napolnite do dveh tretjin in pecite 18–20 minut.

Ko se mafini povsem ohladijo, jih premažite z glazuro iz sladkornega preliva. Semena chie bodo videti kot makova, obenem pa so veliko bolj hranljiva.

Ne spreglejte